Activitat amb els infants a l’Esplai La Fera al CC Avel·lí Estrenjer
Fa cinc anys que l’Esplai LA FERA realitza al barri del Poblenou tasca educativa en el lleure, una important activitat continuada i en creixement sense un local on poder desenvolupar amb autonomia la feina amb els infants. Famílies i monitors ho reivindiquen i denuncien la poca implicació de l’Administració.
Actualment l’Esplai La Fera fa servir les instal·lacions del centre cívic Avel·lí Estrenjer i de l’AVV de Poble Nou-Zona Esportiva, “La Sosi”. L’Àfrica i el Dani, de l’equip de monitors, ens ho expliquen: “Per a les nostres activitats utilitzem el centre cívic. Allà podem disposar de quatre sales, quan comptem amb cinc grups d’edat, però són espais compartits amb altres entitats, per tant no podem decorar l’espai perquè no és un lloc que podem considerar nostre.” A més, s’han d’afegir les limitacions horàries d’un equipament municipal i la burocràcia que comporta el seu ús. “Hem de cenyir-nos a uns horaris estrictes, demanar les sales cada vegada que les fem servir, i no podem fer reunions de preparació d’activitats o d’avaluació quan ho necessitem.”
Tenen una mica més d’autonomia al local de l’associació de veïns, “com a entitat de lleure tenim molt material que el guardem a una habitació que ens cedeixen, però en condicions poc adequades, amb humitat,…”. Remarquen però que estan molt satisfets amb el tracte de la direcció del centre cívic, i òbviament també amb l’AV, amb qui tenen una molt bona entesa.
És per això que els representants de l’esplai reclamen un local per diverses raons: per poder encabir tots els infants que hi participen, per tenir més autonomia pedagògica i possibilitat una personalització de l’espai, que sigui un espai seu, i també perquè l’equip de monitors tingui una major autonomia per fer reunions de preparació i d’avaluació. “Els nens no es poden quedar dormir a l’esplai, ni podem fer intercanvis amb altres entitats en les condicions que voldríem.”
Fins i tot han fet rastreig de locals buits a la zona. “Sabem que n’hi ha molts, però ens trobem que són privats, tant de particulars o d’entitats bancàries. I nosaltres no podem assumir un pagament, a no ser que sigui assequible i l’ajuntament ens doni algun tipus de suport”. Asseguren que no els fa res compartir espai amb altres col·lectius, com per exemple amb el Bitxo del Torrent Mitger, que també estan buscant un espai. “Nosaltres arreglaríem el local si és necessari, o estem obert a fer-nos càrrec en forma de masoveria urbana”.
Ja el passat mes d’abril, l’esplai va organitzar una jornada lúdica i reivindicativa al carrer per reclamar un espai, on hi varen participar altres esplais, les famílies i els nens. L’esplai ha rebut el suport de diverses entitats, com ara l’Assemblea Terrassenca d’Entitats d’Educació en el Lleure (ATEELL), la Xarxa educativa de Terrassa, el moviment d’esplais catalans Esplac, i per suposat l’AV del barri. En canvi l’Ajuntament en aquell moment, no va donar cap mena de resposta arran d’aquesta jornada lúdica i reivindicativa. Sí que van rebre alguna crítica pel moviment anomenant #laferradormalcarrer que van crear per fer córrer a les xarxes socials. “Ens van dir que els semblava un moviment desmesurat i amb un nom que podia ofendre, però per nosaltres és una metàfora perquè els infants ho entenguin.
“Confiem en el compromís que va manifestar el Noel Duque de que farà el possible per què l’Ajuntament ens faciliti un espai”.
Fins ara des de la regidoria de Joventut, manifesten els monitors, els havien fet propostes que no s’adeqüen a a les seves necessitats: espais molt petits, o en altres barris, que no han acceptat ja que no milloren la situació actual.
La sintonia ha estat molt diferent amb la regidoria de Lleure, que d’entrada s’oferia com a intermediari a mirar l’espai d’algun particular. També reblen que ara amb el nou govern les expectatives són diferents. El regidor de Joventut i Lleure Infantil, Noel Duque, els va prometre recentment una solució.“Hem fet molt el que estava a les nostres mans”, ens diu l’Àfrica, i confien “en el compromís ferm que ens va donar el Noel de que farà el possible per què l’Ajuntament ens faciliti un espai”. D’entrada, des d’inicis de la nova legislatura, el Noel està treballant i col·laborant en la causa, un fet que agraeix tot l’equip de monitors/es, ja que per fi, veu un suport real a la seva demanda. Sembla que l’adquisició del local està molt més a prop del que ho estava l’any anterior. Són conscients de les dificultats que s’han anat trobant els darrers temps. “Sabem que l’Administració s’estalvia diners si ens estem en un centre cívic. L’alcalde ens va dir directament que no hi ha diners. Això ho comprenem, però no dóna solució a la nostra necessitat”, comenta el Dani, monitor de l’esplai.
Activisme social, educació i lleure
Van començar amb vuit infants, i actualment ja en participen setanta nens en les diferents activitats de l’esplai. En aquests anys (el mes de maig van complir el cinquè aniversari), l’Esplai La Fera s’ha implantat al barri com un agent educatiu en el creixement integral dels infants i també de treball en xarxa. “Fins i tot la FAVT ens va citar com a referent del moviment social local, la qual cosa ens afalaga molt”, comenta el Dani, un dels 15 monitors de l’esplai. “Hem estat molt actius a nivell de ciutat i de barri”. I així ho pretenen continuar fent.
Deixa un comentari