Dret a l’habitatge i als subministraments, lluita contra la violència masclista, pressupostos més socials i programari lliure, propostes de TeC al Ple de novembre
Dilluns 21 de novembre, Terrassa en Comú presentà tres acords a la junta de portaveus de l’Ajuntament de Terrassa pel Ple municipal d’aquest mes, centrats en la protecció del dret de l’habitatge, uns pressupostos més socials i la lluita contra la violència masclista.
El primer, centrat a impulsar noves mesures pe ser incorporades en el Projecte de Llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones que es troben en risc d’exclusió social que s’està tramitant en el Parlament de Catalunya. Tot i que la nova llei presentarà limitacions i mancances respecte la part suspesa pel TC de la 24/2015, consideren que el text hauria d’incloure aspectes i mesures per aprofundir en els seus objectius i dotar d’instruments i recursos als Ajuntaments, que són en aquests moments les entitats que estan fent més esforços.
Xavi Martínez i Quim Guitart a la roda de premsa del dijous 17 de novembre. Foto TeC
Aquest acord vol reclamar a la Generalitat de Catalunya que en la futura Llei s’inclogui la definició del concepte “lloguer abusiu” així com la seva regulació, de manera que en situacions de lloguer abusiu existeixi el dret de reallotjament de les famílies en situació de vulnerabilitat; que els pressupostos de la Generalitat de Catalunya incloguin les previsions necessàries per garantir l’efectivitat de les mesures de reallotjament o d’ajuda que contempli la Llei mitjançant partides ampliables en funció de les necessitats reals, i finalment, sol·licitar al TSJC que es reuneixi amb els representants dels ajuntaments per revisar i millorar els protocols de comunicació de qualsevol tipus de desnonament, de manera que es puguin realitzar amb suficient antelació per gestionar mesures correctores.
El segon acord és per reclamar a la Generalitat uns pressupostos més socials i que en els mateixos es presenti un projecte de reforma fiscal per canviar la política fiscal actual injusta i generadora de desigualtat. Un acord per demanar una fiscalitat justa i progressiva amb l’objectiu que qui més té més pagui, orientat a assolir un sistema fiscal més just i progressiu que permeti ampliar els recursos fiscals propis per atacar l’emergència social i la desigualtat. Així mateix demanen que s’aprovi la llei de la Renda Garantida de Ciutadania per a la seva implementació durant el 2017 i que els pressupostos 2017 incloguin partida suficient per a la seva aplicació efectiva.
El tercer acord és contra les violències masclistes amb motiu del Dia mundial contra la violència contra les dones. Inclou millorar la dotació de recursos pel desplegament de la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral per a les dones en situació de violència masclista que preveu la llei 5/2008, donar compliment a les reivindicacions feministes recollides en el marc legislatiu i en acords parlamentaris, com és el cas dels òrgans participatius per al disseny de polítiques públiques i la rendició de comptes. Garantir l’accés de proximitat als jutjats de violència sobre la dona a Catalunya i donar les eines necessàries per facilitar l’accés a la justícia de les dones que han patit violència, assegurant-ne la protecció i integritat, i atendre les reivindicacions del moviment feminista expressades al manifest de la manifestació del 5N a Tarragona.
Pobresa energètica i programari lliure al Ple de novembre
Això de banda, la setmana passada el grup municipal de TeC presentà dues de les propostes de resolució que portaran al Ple del mes de novembre, la primera sobre la pobresa energètica i la segona en favor de la modernització i l’autonomia de l’Ajuntament, el programari lliure, així com avançar un dels acords de junta de portaveus.
Al ple del mes de setembre del 2015 es va aprovar una proposta presentada per TeC per a la realització d’accions per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. Dins d’aquesta hi havia un acord, el novè, que deia: «garantir que la ciutadania rebi la informació necessària sobre la nova Llei 24/2015 perquè puguin defensar el seu dret a l’habitatge, mitjançant campanyes públiques, sessions formatives en col·laboració amb les entitats socials que treballen en el mateix àmbit i un pla de formació de tots els tècnics/es professionals que estiguin en contacte amb les famílies que poden complir amb el perfil de risc d’exclusió residencial».
Tot i que a l’últim informe sobre l’aplicació de la proposta que va presentar l’equip de govern es detallen les accions de divulgació que s’han fet sobre la Llei 24/2015, pel que fa a difusió informació a la ciutadania en general, el grup d’oposició considera que «ha estat totalment insuficient, amb la inclusió d’informació sobre la Llei 24/2015 a la ex-revista municipal Visquem Terrassa, amb algunes notícies diverses en els mitjans de comunicació locals i amb l’elaboració d’un full específic per a posar-ho als diversos punts d’atenció i informació ciutadana».
Entre els acords que es portaran al Ple hi ha l’elaboració un butlletí informatiu sobre la protecció que tenen les persones en situació d’exclusió residencial respecte als talls de subministraments; el reforçament de l’oficina contra la pobresa energètica amb el personal necessari i l’aplicació de les sancions per part de l’Ajuntament en acompliment de la Llei 24/2015.
Pel que fa a la proposta per impulsar programari i tecnologia lliure i de fonts obertes a l’Ajuntament, l’adopció de solucions tecnològiques basades en programari lliure permeten un important estalvi, ja que les seves llicències no tenen costos associats i l’accés al codi font permet pràctiques de reutilització i compartició sempre amb un règim de plenes garanties i 100% legal. L’ús de programari lliure per part de les administracions també significa un increment notable l’autonomia tecnològica i la independència envers els fabricants.
Des de la perspectiva de les administracions públiques, la industria del programari lliure també ofereix importants avantatges. Mitjançant la compra de serveis i programari de fonts obertes s’afavoreixen les indústries TIC locals alhora que s’incrementa l’autonomia tecnològica i les garanties d’estabilitat en les inversions. L’adopció de tecnologies basades amb codi obert augmenta la capacitat d’interoperabilitat, s’afavoreix la lliure competència entre operadors i s’ajusta a les recomanacions i directives de la legislació vigent sobre contractes públics.
La proposta contempla, entre altres acords, la constitució d’una comissió tècnica d’estudi que elabori, en el moment de renovar llicències de programari, estudis de viabilitat per l’adopció de solucions lliures existents en el mercat; la substitució progressiva de llicències de Microsoft Office per paquets d’ofimàtica lliure com LibreOffice o OpenOffice i l’elaboració d’una guia metodològica que contempli la progressiva implementació de sistemes operatius lliures basats en Linux als equips informàtics municipals.
Deixa un comentari