Isabel Marquès: “Sóc facilitadora de solucions de conflictes”

No Comment

La Síndica Isabel Marquès va reprendre la seva activitat el passat 15 de febrer.

Isabel Marquès, a la seu de la Sindicatura a la Masia Freixa. Foto MG

Des del passat dia 15 de febrer, quasi dos anys després sense ningú en el càrrec, Isabel Marquès torna a estar disponible a la ciutadania per adreçar-li consultes, queixes i tramitar greuges vers l’administració. A banda d’atendre el ciutadà, en aquesta segona etapa en el càrrec, Marquès es planteja realitzar tota una feina pel que fa a la protecció dels drets i les llibertats del ciutadà, en les seves relacions amb l’Ajuntament i els altres ens municipals dependents, i també per supervisar l’actuació d’aquests.

En el procés participatiu que es va realitzar per designar el Síndic, Marquès va rebre un aclaparador suport popular. Després, el ple municipal va ratificar-la per tal d’exercir la funció, la qual en aquesta etapa, i tal com resa el nou reglament, compta amb una remuneració. Acudim a la Masia Freixa, on s’hi troben la Isabel i el seu equip, per conversar amb ella sobre els reptes que encara en aquesta nova etapa al front de la Sindicatura.

Quines primeres sensacions tens un cop has retornat?

Ja hem vist que hi ha moltes coses a fer i pendents de resoldre, com alguns temes que no s’han arribat a passar al Síndic de Catalunya. Per mi és molt important difondre la cultura dels Drets Humans, anar a les escoles i instituts… Ja ho feia des del Col·legi d’Advocats, ara és basic que difonguem els Drets Humans des de la Sindicatura. Els advocats no hem estat educats en el tema dels drets humans. Si no està tipificat com a delicte al Codi Penal, costa molt d’actuar.

Abans de començar has parlat amb l’alcalde

Amb l’alcalde Alfredo Vega hem tingut un bon intercanvi d’impressions, no vol dir que estem d’acord en tot, però em va donar llibertat per escoltar les persones. Si alguna cosa no està bé, envidentment, s’ha de posar sobre la taula.

El suport dels grups a la teva candidatura va ser gran.

El dia del ple vaig quedar molt satisfeta pel suport que vaig rebre per part dels grups municipals, fins i tot dels que van votar en blanc a la meva assignació (PP i C’s). No entenc però que es qüestioni que el Síndic hagi de cobrar per exercir la seva feina, o és que no ho fa un regidor? Entre d’altres, l’anterior etapa vaig marxar per què em passava aquí tot el dia, sense que la meva tasca fos prou reconeguda.

A banda de l’atenció al ciutadà, què és el més immediat a fer?

Primer de tot, tinc un llistat d’actuacions d’ofici pendents que l’Ajuntament no va contestar mai, i són de l’anterior mandat. Quasi cap està acceptada, llavors l’administració no tenia obligació de contestar, però amb el nou reglament sí que s’han de contestar.

A la vegada, vull aprofundir molt en la transparència, a través de l’ordenança de què disposem. Jo he de ser més transparent que ningú i m’ho he d’aplicar. Per tant necessito una figura per comunicar a la ciutat tot el que vaig fent.

Vull treballar l’ordenança de convivència democràtica, ara ja en vigor, i que estableix que hi ha d’haver una Comissió de Seguiment presidida pel Síndic. Quan es va aprovar no hi havia Síndic, però ara és el moment de posar-ho en marxa.

Una altra actuació d’ofici que considero necessària: a totes les ordenances i reglaments municipals que aprovi l’Ajuntament, s’hi ha d’incloure que han de seguir els continguts de la Carta Europea de Salvaguarda dels DDHH. Si una ordenança va contra la Carta, s’ha de canviar. Això ho repassaré de totes les ordenances i exigiré on no surti que s’hi afegeixi. Tindré molta feina!

Quins contactes o col·laboracions planteges fer ara a l’inici?

Vull parlar amb tots els responsables de districte, m’ofereixo a fer jo les visites als barris. Sobre tot els que estan més lluny, com Can Parellada, Ca N’anlgada, per exemple a l’hora de disposar d’un espai per atendre a la gent. Hem d’implantar la finestreta única al ciutadà.

En aquesta línia, hem de signar convenis amb altres associacions de Terrassa. Necessito l’assessorament de les entitats, per exemple amb Prou Barreres, vam fer una actuació d’ofici per saber com està la ciutat en el tema de l’accessibilitat. Amb el Casal de la Dona m’agradaria fer un conveni per valorar o fer un estudi de la situació de vulnerabilitat de les dones. Tinc clar que no tot ha de ser queixes contra l’ajuntament, hi ha una feina d’analitzar i valorar com està la situació al respecte de diversos temes que són d’interès ciutadà.

Com a pendent, fico igualment el codi de conductes dels alts càrrecs dels diferents ens locals, per la qual cosa farem servir de model el que té el Síndic de Catalunya com a carta de serveis.

N’has parlat molt sobre la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets.

És que és una eina bàsica i de la qual n’hem de fer molta difusió, molt necessària per fer una ciutat molt més digna de cara els ciutadans. De fet, en aquest tema, no deixaré de col·laborar amb l’entitat Espai Drets, de la qual en formo part. Vull estar-hi i necessito rebre informació.

Imagino que no t’agrada aquest cartell de que estàs per treure multes.

No sóc una quita-multes, però si estan mal posades s’ha d’actuar, això és feina meva. Per exemple, quan no hi ha una butlleta ben emplenada per part de la policia, demano que el procés sancionador s’anul·li. Sí passa de vegades que ve gent reclamant quan no té raó, no es pot aparcar en un pas de vianants, ni en un gual, encara que sigui teu.

També hi ha una bona relació amb altres Síndics i amb el de Catalunya, en Rafael Ribó.

Som uns 40 síndics locals a tot Catalunya. N’hi ha un a totes les ciutats grans, per tant arribem a més del 50% de la població. En els municipis on no hi ha Síndic, la gent pot adreçar-se al Síndic de Catalunya. Aquí tenim un conveni de col·laboració amb el Síndic de Catalunya, per traspassar-hi allà temes del seu àmbit com ara salut, educació, mossos d’esquadra, etc, encara que els comencem a gestionar des d’aquí.

Ja has dit sovint que no fas la feina tota sola, que hi ha un equip al darrere.

Ara mateix som un equip de tres persones. Tenim una assessora jurídica que vaig demanar en el seu moment, la Laura Rius. La Cristina Valverde, com a administrativa, atèn les primeres queixes. Jo dic que som un equip totes tres. Ara necessito una figura de comunicació, demanaré algú que s’encarregui d’informar també per les xarxes socials de tota la feina que fem. Vull tenir la meva pròpia pàgina web, he pensat que joves de 3r i 4t d’ESO poden preparar-la, ja que ho estan estudiant, i així s’empapen també del que és el Síndic de Gregues.

Cal ser advocat per exercir de Síndic?

El Síndic no cal que sigui advocat, és més important que sigui una persona empàtica. I tenir coneixements en Drets Humans. Lo de l’advocacia per mi queda en un segon pla, malgrat que en el meu cas em va molt bé.

De cara a rebre persones, és millor demanar hora amb una trucada, però també atenc qui es presenti, si tinc una estona lliure. Hem de tenir en compte també, l’alcalde em va avisar, que probablement haurem de marxar d’aquesta seu a la Masia Freixa. Arribat el moment demanaré disposar, de cara a un bona acollida als ciutadans, d’un lloc diafan amb llum. I que no sigui dintre de l’Ajuntament per no barrejar!

Miquel Gordillo

Deixa un comentari