L’entitat veïnal insta a les administracions públiques competents a fer canvis profunds en el model de recollida dels residus per tal d’arribar als objectius de reciclatge
Les dades de generació i tractament de residus relatives a 2016 fetes públiques recentment tant a la ciutat de Barcelona com a la comarca del Vallès Occidental, mostren una situació d’esgotament del model de recollida de residus actual.
A l’espera de les dades 2016 del global de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i de la resta de Catalunya, des de Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) es constata que el model actual de recollida de residus municipals es troba esgotat i necessita de noves mesures.
Per exemple, les primeres dades públiques i més significatives de la Catalunya metropolitana, apunten que al Vallès Occidental la recollida selectiva aquest 2016 es manté estancada en un 34%. A Barcelona es recull selectivament un 35,9%, el que suposa un retrocés respecte l’anterior any (36,3%) i cada vegada més lluny del 40% assolit l’any 2010.
A nivell metropolità i del conjunt de Catalunya, la situació fins al 2015 és similar, amb dades que no creixen significativament des del 2009. És evident que aquesta evolució dificulta enormement assolir l’objectiu que la Generalitat marca per l’any 2020: una recollida selectiva del 60%.
Davant d’aquestes dades, la Confavc arriba a les següents conclusions:
1. No s’aconsegueix desvincular creixement econòmic i generació de residus:
Aquestes perspectives s’agreugen si considerem també que la generació de residus per càpita, que s’havia estancat o fins i tot reduït des del 2007 amb l’inici de la crisi econòmica, torna a créixer. Si la generació de residus creix però no millora la recollida selectiva, estarem allunyant-nos encara més dels objectius i d’un model sostenible de gestió dels residus.
Això mostra també que no s’ha aconseguit que hi hagi creixement econòmic sense incrementar de manera immediata la generació de residus. Per tant, estem lluny d’una economia desmaterialitzada, en la que es puguin generar i proporcionar els mateixos serveis usant menys materials i basada en un model circular, en la que es potenciï cada cop més que els materials deixin de ser considerats residus, si no recursos.
2. La recollida de residus fora dels canals de recollida municipal no és excusa pels baixos resultats de recollida selectiva.
És cert que de forma recurrent – i en funció del preu que aquest té al mercat- es dóna el fenomen de sostracció de cartró dels contenidors de carrer, però pensem que cal fugir del discurs que vincula les males dades de recollida selectiva amb aquest fet. No es pot culpar les recollides informals dels mals resultats del conjunt del model. Recordem que la recollida informal de ferralla és de gran rellevància per a la cadena de reciclatge de Catalunya, donat que recupera molts materials que d’altra manera acabarien al rebuig.
3. Canvis en el model de recollida i gestió dels residus:
Des de la CONFAVC s’insta a les administracions públiques competents a avançar cap a un model de recollida de residus que permeti incrementar els indicadors: cal fer canvis profunds en els sistemes de gestió i recollida. Canvis que passen per:
3.1. Implementar la recollida porta per porta dels residus domiciliaris a més municipis. Arreu on s’ha implantat aquesta recollida -més de 100 municipis catalans- les dades de recollida selectiva han crescut considerablement, per tant cal fer servir aquest model a ciutats petites, però també mitjanes i grans.
3.2. Avançar cap al sistema de dipòsit i retorn dels envasos. El sistema de recollida d’envasos en contenidor groc gestionat per Ecoembes fa anys que es troba en via morta sense assolir resultats de recuperació remarcables. Cal implantar ja el dipòsit i retorn, com a mínim, per a cert tipus d’envasos.
3.3. Implantar sistemes de pagament per generació, amb els que els veïns i veïnes que generin menys residus o en reciclin la major part, es vegin beneficiats en les taxes de residus que paguen.
3.4. Implementar la prohibició de distribució gratuïta de bosses de plàstic que havia d’estar vigent des del 2016.
3.5. Implantar projectes amplis de comunicació i participació de la ciutadania en la millora de la recollida de residus. A tall d’exemple, la CONFAVC va desenvolupar el projecte “implica’t amb els residus” en el que s’implicaren més de 200 entitats veïnals en la prevenció i bona gestió dels residus als seus actes.
3.6. Potenciar especialment la recollida selectiva de matèria orgànica, fent campanyes per implementar aquesta recollida a totes les llars de Catalunya i potenciant el compostatge casolà i comunitari.
Deixa un comentari