Passa el temps i no s’acaba de treure l’aigua clara sobre com serà la gestió del servei de l’aigua a la ciutat els propers anys. La finalització de la concessió a l’empresa Mina arribarà el 31 de desembre de 2016. Tot i així, amb molts mesos d’antelació l’Ajuntament hauria de prendre mesures en funció de si es vol una gestió pública del servei, o bé s’opta per un model mixt públic-privat.
Fa dies que es va nomenar com a Comissionat de l’Aigua l’enginyer Joan Gaya, qui ha de posar llum sobre les diferents opcions, amb els seus avantatges, inconvenients, viabilitat i costos, pel que fa a la decisió a prendre. Entre aquestes, sembla descartada l’opció de continuar amb una concessió externalitzada, tal com han expressat diversos membres de l’equip de govern. Algunes fonts, però, opinen que la decisió vers una gestió mixta ja podria estar presa per part de l’ajuntament i consensuada amb Agbar, accionista majoritari de Mina. En tot cas, s’ha de veure si l’alcalde compleix la seva promesa de fer una consulta per preguntar a la ciutadania egarenca quin tipus de gestió vol. Ara, les paraules han canviat a que sigui “un procés obert a la ciutadania.”
En aquest sentit, la plataforma ciutadana de la Taula de l’Aigua, que defensa la gestió pública d’aquest bé comú, ha adreçat una instància a l’alcalde, publicada de forma oberta al portal de l’Observatori Ciutadà Municipal (ocmterrassa.org). En aquest escrit, sol·licita que la Mesa de l’Aigua “es constitueixi sense més dilacions”, abans de la celebració del proper Ple municipal. Al seu torn, demana que siguin convidades a participar en la mateixa “de forma continua l’OCM, la Federació d’associacions veïnals, la Taula de l’Aigua, l’Observatori dels Drets Socials, i representants dels partits polítics i del comitè d’empresa de Mina”. També es demana que romangui oberta a la premsa en pro d’una millor transparència.
Rèplica a Mina: amb una gestió pública no es perd la informació
La Taula de l’Aigua ha volgut rebatre al president de Mina, Marià Galí, una carta seva publicada recentment en un mitja local, en la qual pretenia centrar el debat del futur de l’aigua a criteris d’eficiència econòmica. En la seva resposta, la plataforma ciutadana afirma que en cas de municipalització del servei de l’aigua, que finalitza a finals de 2016, “els treballadors de l’empresa mantindrien els seus llocs de treball i les seves condicions econòmiques i laborals.” A la vegada, volen fer constar que les multinacionals com ara Agbar controlen el preus dels seus serveis del tal forma que els ciutadans “acaben pagant molt més per la factura que si aquest fos públic.”
La Taula de l’aigua considera que “no és de rebut que Mina reconegui unes pèrdues d’aigua d’un 24%, que també paguem en el rebut, quan empreses públiques com Aigües de Mataró només tenen un 8%”. Al seu torn, afirmen que la transparència sobre el rendiment de la xarxa és nul·la, ja que és una empresa privada i l’Ajuntament de Terrassa no controla aquesta informació. Amb una gestió 100 % pública, afirmen, no hi hauria aquesta problemàtica.
Els membres de la Taula de l’Aigua continuen amb la seva campanya d’informació a la ciutadania sobre la necessitat d’una gestió pública, i de recollida de signatures a peu de carrer. Les properes cites seran el dia 17 a la Plaça de Can Roca, i el diumenge 25 d’aquest mes, al Festival Sopes del Món de Torre-sana.
2 Comments
Asun Hernandez Garcia
8 octubre 2015 - 20:51L’aigua es un dret
L’aigua no es propietat de ningú.
Asun Hernandez Garcia
8 octubre 2015 - 20:54L’aigua es un dret, no es comercialitza.