La Xarxa d’Observatoris Ciutadans Municipals rep el premi Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha

No Comment

El Centre de Lectura de Reus i l’Associació Josep Vidal i Llecha han organitzat l’acte de lliurament del Memorial per la Pau Josep Vidal i Llecha 2015. Aquesta 31ª edició el premi s’ha atorgat a La Xarxa d’Observatoris Ciutatadans Municipals (OCM). Entre les persones i entitats guardonades en edicions anteriors destaquen Arcadi Oliveres, Vicenç Ferrer, Vicenç Fisas, Aminatou Haidar o Itziar González, i col·lectius com el poble de Lakabe, la Ruta Pacífica de las Mujeres- Colombia, la Xarxa pel decreixement o el Setmanari Directa.

L’acte va ser presidit per Josep Beunza i Martí Olivella com a membres de l’Associació Vidal LLecha, i Xavier Filella, president del Centre de Lectura, amb representació institucional de la mà de Carles Pellicer, alcalde de Reus, i Anna Vendrell (DST Benestar Social i Família Generalitat). L’entrega del premi, que posa en valor el treball per la defensa i el foment de la pau, el desarmament, l’ecologia i la fraternitat universal, es va dur a terme a la sala d’actes del Centre de Lectura de Reus, el passat divendres 2 d’octubre, davant la presència d’un centenar de persones.

Els guardonats d’aquest any, els Observatoris Ciutadans Municipals, són una iniciativa de la societat civil per promoure i facilitar l’obertura dels ajuntaments a la participació ciutadana. La tasca dels Observatoris es basa en proposar la creació d’organitzacions ciutadanes independents que facin un seguiment de les polítiques municipals de manera oberta, col·lectiva i permanent. Aquests espais serveixen per lluitar des de la ciutadania pel dret a la informació, alhora que fomenten la participació conscient en assumptes públics. A Catalunya existeixen 17 observatoris municipals, un d’ells a Terrassa.

En un context econòmic, social i polític en què cada vegada s’estan donant a conèixer més casos de corrupció i de malversació de diner públic, la visió del grup promotor és clara: cal organitzar-se des de la ciutadania per empènyer els ajuntaments a ser més transparents, i a que reconeguin la participació ciutadana com un actor imprescindible a l’hora de prendre decisions que afectin de manera directa els pressupostos del municipi. Per aquest motiu, no només es proposa la creació d’Observatoris Ciutadans Municipals, sinó que s’ofereixen a totes aquelles persones interessades els recursos necessaris per impulsar-los.

OCM Memorial Josep Vidal Llecha Enric Pons, de l’Observatori Ciutadà Municipal, en l’entrega del Memorial Josep Vidal Llecha (foto: Joel Mòrist)

Related Articles

Deixa un comentari