L’Ajuntament aprova un nou pla de millora de la qualitat de l’aire que ha de reduir un 15% les emissions

No Comment

Els grups municipals de l’oposició donen suport amb crítiques a aquest nou pla, que s’aplicarà fins al 2025.


Miquel Gordillo

El primer punt del dia aprovat pel ple municipal del mes d’abril va ser el nou Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Terrassa (PMQA) amb horitzó per l’any 2025. Aquest pla, que revisa un d’anterior, té l’objectiu de “fer de Terrassa una ciutat eficient, saludable i sostenible, amb menys fums i menys sorolls”, en paraules del regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero (ERC).

S’estima que el 30% població europea està sotmesa a particles de l’aire en suspensió, recordà Caballero. “La contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i està comprovat que incrementa els riscos de malalties respiratòries i cardiovasculars”, afegí. Segons l’OMS, tots els municipis de Catalunya es troben en zona perjudicial en qualitat de l’aire. A més, les dades indiquen que a Terrassa moren cada any 30 persones per la contaminació de l’aire. Durant el confinament a causa del Covid, la baixa dels contaminants va ser del 70%.
Amb el nou pla es volen reduir les emissions en un 15% l’any 2025, respecte a les registrades l’any 2019. Així, es pretén complir els acords de la tercera Cimera de l’Aire de Catalunya i inclou els valors guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), actualitzats el 2021.

El nou pla recull un total de 25 actuacions, repartides en cinc blocs temàtics: gestió i seguiment de la qualitat de l’aire; mesures relacionades amb el model urbà i de mobilitat; la reducció de les emissions dels serveis municipals; també les dels sectors productius i, finalment, les mesures de divulgació i sensibilització ciutadana. El pressupost prové dels fons europeus Next Generation.

Les Zones de Baixes Emissions, quan i com?

Tot i l’aprovació del pla, i tal com toca, es reberen crítiques des de l’oposició pels anuncis aparentment contradictoris que transmet l’equip de govern. Des del grup de Cs, que es va abstenir en l’aprovació, es posà en dubte que la Zona de Baixes Emissions entrés en funcionament abans de 2023, tal com indica el pla. “Hem doblat els carrers peatonals a la ciutat”, defensà Lluisa Melgares (TxT), “que no són el mateix que les zones de baixes emissions, en aquestes es podrà circular segons l’etiquetatge del vehicle, ho estem treballant per tal que sigui justa”. En el rerefons, hi ha el fet que molts cotxes de la ciutat actualment no podrien circular per aquestes zones degut a que no complirien amb l’etiquetatge; “volem adaptar les polítiques a la realitat de la nostra ciutat, apuntà Caballero.

Per la seva part, el PSC demanà al govern de TxT i ERC ser conseqüents, tenint en compte l’anunci fet per l’Alcalde en el ple extraordinari de dies enrere, en què anuncià la reobertura del macroaparcament del portal de Sant Roc, “amb més de 1.500 places, seran milers de vehicles circulant pel centre”, segons Marc Armengol.

Altres acords adoptats pels grups municipals van ser la denúncia de la persecució política del català i l’aplicació espionatge Pegasus, aixì com la petició d’assumpció de responsabilitats, a què donaren suport ERC, JxT i TxT. De forma unànime, es va aprovar impulsar més informació per rebre la subvenció del kit digital entre el comerç de Terrassa. També el suport a l’avortament sense assetjament a les clíniques, a les treballadors de l’empresa empresa Roler, i el fet d’augmentar el fons bibliogràfic a les biblioteques d’obres d’autors terrassencs.

 

Deixa un comentari