Un moment de la votació, quasi unànime, 55 sí, 1 no, 4 abstencions. Foto PV
Pep Valenzuela
L’assemblea extraordinària de l’ANC Terrassa per la Independència, oberta a tota la ciutadania, va decidir donar suport a la Plataforma Primàries Catalunya a Terrassa, el que vol dir obrir un procés per a la constitució d’una «candidatura oberta i integradora» de l’independentisme, segons la definició del membre del secretariat nacional assistent, en Jordi Ollé, per participar en les pròximes eleccions municipals. La decisió es va prendre de manera quasi unànime pel conjunt de participants, amb un resultat de 55 a favor, 1 en contra i 4 abstencions.
Tot i l’alegria davant l’aprovació de la proposta, defensada també pel secretariat nacional de l’organització social sobiranista, no va acabar de quedar resolt el que hom podria definir «el problema» d’aquesta proposta, certament el més debatut en l’assemblea: excepte Demòcrates per Catalunya, cap altre partit independentista (ERC, PDeCAT, CUP), que en teoria haurien de donar suport a les Primàries, per diferents motius, està d’acord amb ella.
De manera que, en principi i a falta, com a mínim, de veure l’èxit d’aquest moviment, el que es dibuixa en l’horitzó seria una quarta candidatura independentista. O també, depenent de l’escenari resultant, plantejar una nova negociació o acord de mínims als citats partits. Això, si més no, és el que es podria deduir de la resposta del membre del secretariat nacional de l’entitat present, en Jordi Ollé.
L’estat d’ànims dintre l’ANC local, almenys d’acord amb les intervencions que es van poder escoltar a l’assemblea, és de molt cansament i decepció amb els partits afins. La reunió recordava en no pocs moments les assemblees del moviment 15M, amb tot allò de «nova política» versus «vella política», o sigui partits, el «no ens representen», la necessitat de «canvi de paradigma», «construir eines al servei de la ciutadania», «que el poble s’organitzi i empenyi els partits», «no cal ideologia, cal representar la ciutadania».
En Mario Soria, coordinador de l’ANC local, informà de les reunions mantingudes amb la direcció dels partits independentistes a Terrassa. L’únic partit que està per la feina és Demòcrates, des del primer moment en què sorgí la proposta. El PDeCAT, per la seva banda, afegí en Soria, considera la proposta una «idea interessant, però molta atenció amb la llista, perquè després s’ha de governar», haurien plantejat des del partit postconvergent en al·lusió evident a la necessitat de pactar les llistes, punt que Primàries rebutja totalment, d’entrada.
ERC i MES comparteixen estratègia, afirmà el coordinador, i tenen molt clar que «anar separats és millor, per pactar després polítiques prorepública, intentant arribar a àmbit no independentistes», en referència molt clara a l’espai dels Comuns. Finalment, continuà, la gent de la CUP vol saber: «per fer què?», tot prioritzant des de ja un programa mínim suficient. Aspecte aquest que no inclou la proposta de Primàries, d’acord amb la qual els programes municipals s’elaborarien després d’haver escollit la llista.
El llançament de les Primàries, tant a Terrassa com a altres ciutats i també a escala nacional, posa en evidència amb més força el distanciament de posicions, opinions i propostes sobre el Procés independentista, entre partits i entitats i moviments socials. Tothom sap, de totes maneres, que l’única opció per mantenir el nivell d’acumulació de forces actuals i poder continuar endavant és mantenir importants espais d’acord i unitat. Aquestes Primàries, clarament, com ja s’ha dit, es plantegen com una sacsejada al conjunt del sobiranisme, per remoure posicions; però no com un projecte acabat de construcció d’un nou espai. En Jordi Ollé ho afirmà de forma molt clara: «si arrepleguem prou gent, anirem endavant, si no parlarem novament amb els partits».
El to emprat, però, fa pensar que aquesta nova disputa per l’hegemonia de l’espai independentista no es resoldrà sense deixar ferides.
Primàries Catalunya és una proposta que sorgeix de la confluència de Primàries Barcelona i Primàries per la República. La proposta és fer un procés obert de l’elecció de candidatures, ara a les municipals i, més endavant, al Parlament. El secretariat nacional de l’ANC va donar suport a la proposta, «aquesta vegada no esperarem compromís dels partits, com havíem fet abans (en referència al compromís per defensar els acords del Parlament i el mandat de l’1-Octubre), perquè e moment és excepcional i cal garantir la majoria independentista a totes les ciutats», sentencià en Jordi.
El passat dilluns 15 d’octubre va començar, a Terrassa, la inscripció de votants a les persones candidates a formar la llista municipal de Primàries Catalunya a la ciutat. El termini anirà fins al 14 de desembre. Després, es farà la validació del registre d’inscrites.
El tercer pas serà la presentació de candidates, que ho podran ser totes les persones registrades. S’obrirà un procés de campanya i, finalment, la candidata més votada serà l’alcaldable. Un comitè local format per les entitats que donin suport a Primàries vetllarà pel compliment de les garanties, d’acord amb el reglament marc.
Deixa un comentari