Pep Valenzuela
L’Ivan Martos, actual coordinador local d’EUiA, la Dulce Gómez Cáceres, en José Francisco Navajas Adán i el Javier Bilbao Hierro encapçalen la proposta de candidates d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) de cara a les eleccions municipals a Terrassa, tal com va decidir l’assemblea local d’aquesta coalició de partits el passat divendres 1 de febrer.
L’assemblea afirmà la voluntat de treballar per «consolidar i enfortir l’espai d’unitat de l’esquerra transformadora que volem representi la veu de la gent treballadora». Plantejà, així mateix que «un procés de confluència es fa construint espais amables on hi ha una clara voluntat d’unió, d’escoltar-nos i reconèixer-nos en la diversitat de cultures i formes d’entendre el món. És aquest el camí on ens trobarem totes aquelles persones que no ens resignem i tenim l’esperança d’un canvi social».
Tot i no citar en cap moment el partit Terrassa en Comú, que la mateixa EUiA va ajudar a constituir amb motiu de les eleccions municipals del 2015 junt amb ICV i Podem, les referències i crítiques implícites són evidents, com confirmen, per altra banda, les declaracions públiques d’en José Navajas, tercer de la proposta de llista d’EUiA, i d’en Xavi Martínez, co-coordinador d’ICV Terrassa.
En Navajas explicava el passat 29 de gener que la direcció de Catalunya en Comú no havia donat resposta positiva a la carta en què havien demanat una solució a la situació de Terrassa, on segons el dirigent d’EUiA «un partit ja constituït és la confluència», i es pregunta: «on s’ha aprovat això? En quin òrgan? Quin és el dret dels inscrits en Terrassa per a decidir-lo?». Tot plegat, conclou, «em resulta tot un ‘pasteleo’ de vella política. Alguns/es entenem que per guanyar s’ha de sumar i no restar. Lamentable el paper de l’organització de Catalunya en Comú Podem no donant la cara i permetre que molts militants de diferents organitzacions i tradicions no puguem fer política municipal».
Per la seva part, el co-coordinador d’ICV Terrassa, Xavi Martínez denuncia que la tardor del 2015 Terrassa en Comú s’hauria registrat com a partit polític «sense consultar les forces que van constituir la confluència ni proposar-ho en els òrgans validatoris de TeC». Recorda en Xavi que als Estatuts de Catalunya en Comú aprovats l’abril del 2018 es contempla que «cada localitat constituirà un grup coordinador representatiu de totes les sensibilitats i organitzacions per constituir l’agrupació a cada municipi». Amb una única excepció: Barcelona en Comú. Sobre la situació a Terrassa afirma que «negar-se reiteradament a constituir un grup motor que ens representi a tots és un error. Entenem que no és la manera de llegir la realitat i el context en què ens trobem. Molts inscrits i inscrites estem oberts al diàleg i al reconeixement mutu.»
En aquest sentit, la declaració de l’assemblea d’EUiA insisteix que «la nostra proposta d’unitat és un espai obert, ample, democràtic i plural, primant el col·lectiu al personalisme, amb representants compromesos amb les bases militants i el programa, amb uns valors clarament d’esquerres i una estratègia situada al costat de la majoria social de Terrassa», en una clara al·lusió i proposta de diàleg a TeC, i sense estalviar-se alguna crítica: «Volem anar més enllà de l’alternança, per l’alternativa. Apostem per una candidatura que representi la força inconformista, rupturista, transformadora i plural, que fugi de l’engranatge institucionalista».
Deixa un comentari