Es presenta un estudi per avaluar el nivell de sonoritat de les càrregues d’armes de foc en festes populars, el qual ha estat impulsat per Josep Maeso, otorinolaringòleg i president de la colla trabucaire Federins de Terrassa.
El soroll provocat per les càrregues d’armes de foc que s’utilitzen en festes populars al carrer produeixen un so important, però no tant fort en comparació al nivell de la sala de una discoteca o una moto sense silenciador, i per sota del de un taladro de mà. Així es desprèn de l’estudi anomenat precisament ‘Nivell sonor de les armes d’avantcàrrega utilitzades en festes populars i recreació històrica’, el qual es va presentar el passat dia 2 de desembre dins el marc de la Jornada Interhospitalaria de los Servicios de Otorrinolaringologia y Patología Cérvico-Facial de Aragón y Catalunya, celebrada a l’Hospital Universitari Mutua de Terrassa. Aquest estudi ha estat dirigit pel Dr. Josep Maeso Riera, otorinolaringòleg i president dels Federins, Associació Trabucaires de Terrassa.
És la primera vegada que es porta a terme un estudi d’aquestes característiques, del que s’han obtingut nombroses dades i que va despertar un elevat interès en el mon mèdic, ja que aporta una informació rellevant sobre els nivells de so produïts per aquestes armes.
Colla dels Federins de Terrassa.
Aquest treball inèdit es va poder portar a terme amb la col·laboració de les colles trabucaires Federins de Terrassa, Tró Gros de Suria, Trabucaires de Castellar del Riu, Berga, Solsona, Alella i Sant Andreu, i amb un representant dels Miquelets de Catalunya.
Les dades obtingudes en l’estudi estant sent presentades a les Colles participants en l’estudi, per la seva aplicació en les galejades, tant pel que fa a les mesures de protecció dels galejadors, com per als consells que es poden donar al públic assistent als actes de cultura popular.
Redacció
Deixa un comentari