Les Martines i les Carbonelles han dit prou al trànsit per Mas de Canet

No Comment
Carrer de Mas de Canet, al barri les Carbonelles i les Martines

Dolores Lledó

La paciència s’ha esgotat ja a les Martines i les Carbonelles. Massa anys i massa pegats que no han donat resposta efectiva al problema de mobilitat que pateixen els veïns de la zona.

Al llarg de molts anys, diferents juntes veïnals han demanat solucions a la problemàtica del carrer Mas de Canet i als carrers adjacents, sense massa èxit. Des de les mesures més bàsiques fins a d’altres més avançades, cap no ha estat prou per donar resposta als greus problemes que aquest carrer i els habitants del mateix pateixen i de rebot també pateix la resta de veïns de la zona.

Fem una mica d’història; el carrer de Mas de Canet va ser un carrer de nova creació després de la urbanització del barri de les Carbonelles el 2006. Aquest barri, antigament, es formava per camins de terra que vorejaven les parcel·les i que, per tal de millorar la mobilitat dels veïns, es va urbanitzar. Posteriorment, els veïns es van queixar d’un trànsit inusitat, per la quantitat de cotxes que hi havia. Els veïns van adonar-se que molts dels vehicles que circulaven pel carrer del Mas de Canet no pertanyien al barri i que l’utilitzaven com a drecera per anar a altres barris de la zona que no formen part de Les Carbonelles i Les Martines.

L’Ajuntament va instal·lar unes bandes per a controlar el trànsit i va comprovar que aquest va augmentar més d’un 300%. Com que el carrer té un pendent pronunciat, i no va estar dissenyat per absorbir un trànsit tan elevat, els veïns van demanar a l’Ajuntament la prohibició del pas a tots els vehicles aliens al barri.

El 2016 es va arribar a un acord per tal de restringir el pas a vehicles no residents, fent el carrer d’accés restringit, exclusiu per a veïns empadronats a la urbanització de les Martines. A més, es va senyalitzar tota la zona prohibint el pas a tot vehicle no autoritzat. (Resolució 9330/2016 sobre la restricció de circulació de vehicles a Les Martines pel Carrer Mas de Canet).

La realitat és que no es compleix la restricció, circulen vehicles de fora de la urbanització a totes hores (la gran majoria de Can Solà -Rubí- per tal d’evitar els 2 km, com a molt, que haurien de fer per la carretera de Martorell, des de l’accés de les Carbonelles al restaurant 4 Vents. Es produeix un excés de velocitat tant de pujada com de baixada.

El carrer no té voreres, és molt estret i amb forts pendents en molts trams, de doble sentit de circulació. És inviable que un carrer amb aquestes característiques pateixi la quantitat de tràfic que pateix diàriament. Un altre punt negatiu és la circulació de furgonetes amb ferralla, que van i tornen habitualment, les quals no poden circular per aquí.

Altres conseqüències negatives són: la contaminació acústica i ambiental per la quantitat de vehicles que hi circulen, molts d’ells que no compleixen la normativa actual de sonoritat. La inseguretat veïnal, tant per la proximitat de les façanes al carrer com a l’hora de sortir a caminar els veïns i veïnes amb els seus fills i gossos, ja que no disposen de vorera i el trànsit tan continu que es pateix no permet passejar amb seguretat.

El carrer Mas de Canet és un carrer residencial i amb unes condiciones molt limitades, perquè hi circulin els mínims vehicles possibles. El veïnat d’aquest carrer ha fet un càlcul aproximat i, quasi cada dia, circulen entre 700 i 800 cotxes. És molt greu per a un barri no cèntric i de l’extraradi de la ciutat.

Malauradament en aquests darrers dies s’ha produït l’atropellament i mort de la gossa d’una veïna de la zona, quan es trobava junt amb els seus néts al carrer i un cotxe extern al barri ha envestit i posat fi a la vida de l’animal, en presència dels petits, donant-se a la fuga… El què ningú hagués volgut que passés, ja s’ha cobrat la primera víctima, després que fa un temps, ja es va donar un avís quan un menor que anava a llençar les deixalles als contenidors situats al carrer de les Carbonelles va estar a punt de ser atropellat, amb el consegüent estat de nervis d’ell mateix i dels seus pares.

L’asfaltat, que en el seu dia es va fer és de molt baixa qualitat, provoca un soroll molt desagradable causat per les rodes dels vehicles. Aquest soroll entra dins les cases inclús quan està tot tancat. Tenint en compte el trànsit que circula per Mas de Canet, la situació es complica, ja que els sorolls no només provenen dels mateixos vehicles sinó també, i accentuat encara més, pel formigó del carrer.

Vist tot això i per tal de solucionar la greu problemàtica que es pateix des de fa anys, es necessita una actuació imminent i eficaç, que proporcioni al veïnatge seguretat i tranquil·litat.

Ja no hi ha més mitges solucions, ja hem dit prou i no permetrem continuar en la mateixa situació.

Related Articles

Deixa un comentari

Cicle de debats ‘El futur que volem/2’. Del 22 d’octubre al 26 de novembre