Imatge en plena jornada de votació del referèndum per la independència a l’INS Montserrat Roig. PV
Centenars de persones feien pinya des de bon matí, a partir de les cinc i poc, a les portes de l’Institut Montserrat Roig, mentre alguna desena havien fet nit a dintre, amb activitats que es desenvoluparen durant el cap de setmana. La jornada de referèndum va començar el divendres a molts col·legis electorals del país, davant les amenaces de clausura.
També aquí, com als altres col·legis de Terrassa i arreu del país, nervis, però sobretot entusiasme, alegria i il·lusió pel futur de democràcia i sobirania que ja es veu a prop, si no a tocar. Una convicció confirmada per la gran mobilització ciutadana i popular que marcà aquest diumenge. Abans d’obrir les portes, la gent que feia cua rodejant l’institut ja sumava milers, com a la veïna escola Lanaspa i tants d’altres col·legis electorals que la tele mostrava i la gent que s’esperava podia mirar als seus mòbils.
No hi ha cap dubte que aquest primer d’octubre la mobilització al país ha fet un nou salt de qualitat. No només pel nombre de participants, sinó, i sobretot, pel caràcter decidit, ferm i valent de la participació, tal i com molt aviat es va posar en evidència en fer-se públics els violentíssims atacs de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyoles contra gent que esperava pacíficament per votar i contra les seus electorals.
Abans d’obrir els col·legis, a les 8:30 hores, i negant la realitat de les files i cues massives, un portaveu del govern espanyol ja anunciava per la tele que el procés en marxa a Catalunya era una «vergonya electoral» i que no es produiria cap referèndum.
Certament, era el desig de l’Estat espanyol i per això van treballar constantment. Abans de les 9 hores ja començaven a fallar les connexions a internet a diversos llocs. Des de la llista de l’ANC local s’anunciava que la wifi de l’institut Can Jofresa havia estat tallada. Poc després, arribaven les notícies de la càrrega contra la gent congregada per votar a col·legi Ramon Llull de Barcelona.
A les 9, de totes formes, i davant l’entusiasme de la gent al carrer, s’anunciava la immediata obertura del centre per poder votar, tot aixecant l’ànim del personal que ja començava a cridar el «Votarem!». I van votar, com ho han fet més de 2 milions de ciutadanes a Catalunya, però no va ser fins les 10 hores, quan després dels talls i boicot contra la xarxa de la Generalitat, el personal tècnic i voluntaris van poder restablir-la.
El boicot va tenir parada la votació en diversos moments durant el matí; atacs informàtics que el portaveu del govern català Jordi Turull denunciava en audiència televisada a les 10:50h, però anunciant al temps que s’ha havien constituït el 73% de les meses, un total en aquell moment de 4.561. Informà així mateix de la violència policial que s’estenia per ciutats i pobles del país, al temps que demanava la dimissió del delegat del govern central i centralista de Madrid Enric Millo, el qual havia fet declaracions defensant la violència policial, que ja havien produït nombroses víctimes i havia aconseguit requisar algunes urnes.
Tot i aquest ambient, en cap moment es va produir cap situació d’alarma o por. Al contrari, aplaudiments a les primeres persones votants i consignes de suport i solidaritat, un ambient i esperit que es corresponien totalment amb el que s’estava vivint arreu, en una mena de comunió i sintonia que el desenvolupament dels fets arreu confirmava i feia més forta.
Tot i així, anaven circulant alertes i notícies sobre eventuals intervencions dels cossos repressius a Terrassa que, finalment, no es van produir. Eren les 11:37 quan, amb aquest ambient, un responsable de la logística al Montserrat Roig informava i animava la gent davant, també, els problemes que encara s’estaven patint amb la xarxa: «Ànims! Estem votant contra la violència de l’estat espanyol. Si vingués la policia, tranquil·litat, paciència i resistència pacífica», i novament l’entusiasme i la força de la gent, crits de «votarem» de les centenes de persones que feien cua davant les meses al pati i l’interior de l’edifici i de les moltes més que feien cua pel carrer.
La presència massiva de persones es perllongà durant tot el dia, sense defallir. De fet, aquesta era la consigna arreu per protegir les urnes. En aquest ambient sempre emocionat, amistats i família, companyes i companys de treball, d’estudis, activistes socials i sindicals, tot esperant, vinga salutacions i aquest «ja hem guanyat» que tantes persones es deien, comentant la jornada i la situació del país, analitzant l’interès d’Europa i el món pels fets, com ja publicava la premsa internacional de més difusió.
En tancar la votació i les portes pel recompte, encara un grau més d’emoció i alegria, expressat en un clam: «hem votat!». Però, encara tothom alerta, calia esperar fins la finalització del recompte. Va ser el temps que aprofità el president del govern espanyol Rajoy per contar el seu ridícul i patètic conte de fades, davant la incredulitat de tothom.
La jornada, en fi, malgrat Rajoy i l’estat espanyol, malgrat els cossos repressius, la propaganda dels mitjans de la «veu del seu amo», malgrat el mal que van produir, persones ferides, malgrat l’ofensa i agressió a tot un poble, va ser un gran èxit. També a l’institut Montserrat Roig, comiat amb el cant dels Segadors i crits d’independència.
Pep Valenzuela
GALERIA DE FOTOS DE L’1-O A TERRASSA
Molta emoció i pocs incidents a Terrassa
Els problemes tècnics que impediren poder votar amb normalitat durant les primeres hores als col·legis, serviren per mostrar la gran quantitat de gent i les cues que pacientment esperaren el seu torn per tal d’exercir el dret a votar.
A diferència però d’altres municipis grans del país, a Terrassa no es van produir intervencions de la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil. Només al Casal de Gent Gran del barri de Cementiri Vell, al migdia es personaren algunes furgonetes de la BRIMO dels Mossos. Però a banda del neguit i la resistència de la gent, no hi hagué cap intent d’endur-se urnes ni paperetes. La jornada sí fou marcada per l’emoció i l’esperit de cooperar fins el recompte final, al total dels 30 centres de participació que es repartiren per tota la ciutat.
RESULTATS A TERRASSA
SÍ: 52.837 (87,6%)
NO: 5.730 (9,5%)
Blancs: 1.182 (2%)
Nuls: 541 (0,9%)
Total vots emesos: 60.294
Deixa un comentari