L’incivisme a Ca n’Anglada, de nou a la palestra

No Comment

Aquest setembre s’ha de produir una trobada amb el Síndic de Greuges i agents polítics i socials per rellançar i desencallar els projectes d’intervenció que hi ha pendents al barri.


Els problemes socials de Ca n’Anglada van tornar a acaparar espai en el ple municipal. Més enllà de les antenes parabòliques, el mercat il·legal anomenat «de la misèria», la necessària dinamització del poliesportiu, i moltes altres qüestions pendents, l’oposició formada per Cs, PSC i JxT van voler centrar-se en aquesta ocasió en els problemes generats per un bar, l’Atlas, ubicat al carrer Sant Críspí, que ha estat focus i motiu de queixes reiterades i denúncies d’incivisme. Segons el regidor Aguinaga (Cs), es tracta d’un fet representatiu, ja que «el bar té un històric d’infraccions i actes policials, per consum d’estupefaents, per incompliment d’horaris», cità.
L’oposició lamentà que els serveis jurídics de l’Ajuntament no es posin d’acord en què s’ha de fer amb aquest bar, el qual va estar tancat durant una temporada, i va tornar a obrir. Aguinaga de nou, recriminà a Melgares: «si va tenir valentia per denunciar els bancs, li demano la mateixa valentia davant l’incivisme del barri de Ca n’Anglada».

La regidora i presidenta del Districte 2, Lluisa Melgares, va anunciar que s’havia programat per al setembre una trobada amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, la Síndica municipal, partits polítics i associació veïnal. Cert que aquesta reunió s’havia tornat a ajornar al març, a causa del confinament i una malaltia del Síndic. Per a Aguinaga, l’administració «no soluciona un problema prou greu i documentat amb fets», i recriminà a Melgares que davant aquest problema, «es renta les mans, la ciutadania vol que des de l’administració donem respostes».

L’oposició va treure alguns dels punts que recollia la proposta de resolució, per acabar centrant-se en la problemàtica d’aquest bar. «En un exercici d’empatia amb el govern i amb els veïns del barri» en paraules de Miquel Sàmper (JxT). L’oposició rebutja que el govern es quedi només que a Ca n’Anglada hi ha un problema de convivència, «és un problema del conjunt de veïns, tots es queixen, independentment del seu origen», segons Sàmper. Per la seva banda, Carlos Lázaro (PSC) lamentà que hi hagi manca de diàleg entre el govern i l’associació veïnal. «Cal que siguem contundents amb aquestes accions», en referència al punt que es va acabar aprovant, i que exigeix mesures concretes per «acabar amb les situacions d’incivisme» generades pel bar; Melgares va confirmar que juntament amb els serveis jurídics, es prendria una decisió al respecte.

En el rerefons, però, hi ha tota la problemàtica del barri i les qüestions que l’associació veïnal del barri fa temps que insisteix que s’estan ajornant i deixant de banda. Malgrat que Melgares va recordar que s’ha de produir aquesta reunió i parlar dels microprojectes a executar, Aguinaga afirmà que «és trist que convoqui una reunió poc després que presentem aquesta resolució, si nosaltres no estem darrere no feu res». Al Primer Tinent d’Alcalde, Isaac Albert (ERC), no li va agradar aquest to «demagògic» emprat per l’oposició, i defensà que «la normativa s’aplica a tots els barris igual», tot recordant que «no es poden tractar els problemes d’un barri per sobre d’altres que també compten amb incivisme en punts concrets». Assegurà que, a parer seu, «tractem Ca n’Anglada focalitzant-lo en excés», i sobretot lamentà que el debat plenari girés al voltant d’un bar concret, «no hi ha arguments jurídics per tancar aquest bar». En aquest punt, li va retreure Sàmper: «encara que només sigui un bar: si els veïns venen per queixar-se, reaccionem si veiem que tenen raó, i n’hi ha centenars de denúncies cursades contra aquest establiment». I va deixar anar: «tots sabem que hi ha interessos electorals a l’hora d’actuar als barris, ja en parlarem d’això».

«El barri es degrada dia a dia»

Abans, en Manuel Medina, membre de l’AV Ca n’Anglada, va intervenir en el ple per tornar a denunciar: «aquest ajuntament no executa el que va aprovar, no s’ha finalitzat cap microprojecte de la diagnosi, són dos anys perduts al barri», en referència a la Taula de Futur que comprèn un seguit d’accions al barri, i que el mateix ple va validar ja fa dos anys. El representat veïnal va insistir en el fet que «el barri es degrada dia a dia», fins i tot va referir «agressions i vexacions a gent gran a la plaça del Treball», i «incompliments de l’estat d’alarma». També va culpar l’Alcalde de no haver-se volgut reunir amb l’associació veïnal des de l’inici del confinament, quan sí que ho ha fet amb altres entitats de forma virtual o presencial.

Melgares va respondre: «no és veritat que no s’hagi fet res, s’ha hagut això sí d’acomodar a causa de la pandèmia». Va fer menció a la feina feta per la Casa d’Oficis, que «ha acollit a 16 joves que estaven en atur», i a la subvenció destinada al grup de colònies del barri. Quant al projecte d’antenes parabòliques, va assegurar que «és força complex, ja que si bé s’han de retirar, cal oferir alternatives, ja que s’han de donar dret a la informació». També anuncià un estudi de regeneració del barri pel que fa als habitatges.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari