Narcotráfico y crimen organizado
¿Hay alternativas? Mabel González Bustela
Icaria Editorial
ISBN: 9788498886009
Año Publicación: 2014
páginas: 290
PVP: 19 €
“El 14 de febrero de 2013 uno de los líderes del cártel mexicano de Sinaloa, el Chapo Guzmán, fue designado enemigo público número uno de la ciudad de Chicago. La decisión fue tomada por la Comisión del Crimen, la misma que en 1930 otorgó idéntico
tratamiento a Al Capone. «Lo que era Al Capone para la cerveza y el whisky durante la Prohibición, lo es hoy Guzmán para las drogas», argumentó Art Bilek, el vicepresidente ejecutivo de la Comisión. Capone creó su imperio sobre el negocio del alcohol ilegal y otras actividades durante la vigencia de la «ley seca». Y nadie desde entonces había vuelto a merecer semejante título” (Introducció sencera aquí).
Les drogues il·legals, i les polítiques nacionals i internacionals dedicades a combatre-les, tenen impactes greus en termes de pau i seguretat. Aquest volum mostra com s’ha construït el “consens” global prohibicionista sobre certes drogues i com EE UU duu a terme la seva ‘guerra contra les drogues´, especialment a Amèrica Llatina, amb un enfocament basat en la militarització que ha generat violència i violacions dels drets humans però no ha aconseguit frenar l’economia il·legal de les drogues.
Els casos de Mèxic i Colòmbia mostren un mercat il·legal amb una capacitat d’adaptació sorprenent. Els grups canvien d’estructura i adapten les seves operacions responent en cada moment als canvis externs. Avui els vells ‘càrtels’ són escassos i coexisteixen amb una nebulosa de grups menors que actua amb un model de xarxa 2.0. La fumigació de milions d’hectàrees a Colòmbia, o les desenes de milers de morts a Mèxic no han aconseguit frenar la producció i tràfic de drogues il·legals.
La prohibició les converteix en un mercat molt lucratiu i per tant permanent. Aquest llibre també analitza algunes propostes que ara sorgeixen sobre una nova política global de drogues.
Deixa un comentari