[Manel Martí] (Re)volta de Ca n’Anglada i Òmnium

No Comment

Òmnium Cultural és l’entitat cultural, segurament, més important de l’Europa Occidental. Va ser fundada fa 60 anys per defensar la llegua i la cultura catalanes amb la divisa: llengua, cultura, país. L’any 1963 fou clausurada pel governador civil i no pogué reobrir fins a l’octubre del 1967, mentrestant havia traslladat la seu a París.

Tothom sap que són la llengua i la cultura catalanes, però quan diem país de què parlem? A Òmnium parlem de Cohesió Social i de Drets i Llibertats. I és en l’àmbit de la cohesió social que la nostra entitat des de fa uns anys impulsa el que en diem (Re)voltes.

(Re)voltes com una forma de posar en valor la història quotidiana, de lluitar contra l’estigmatització territorial i actualitzar l’imaginari i el relat d’alguns barris de ciutats i pobles de la societat catalana, perquè dins puguem ser-hi totes les persones que la formem, tal com som, sentim i pensem: en peu d’igualtat.

La (Re)volta de Ca n’Anglada es va adreçar per una banda a la pròpia gent del barri, per tal que valoressin les activitats de les entitats participants per ajudar a construir un barri més humà i més solidari i donar valor al català com a llengua de cohesió. I per altra amb l’objectiu de desestigmatitzar el barri de cara a la resta de la ciutadania de la nostra ciutat. Ca n’Anglada no és només un barri on hi ha problemes, és un barri on hi ha gent que lluita per tal de millorar la relació entre la gent que hi viu i les entitats que la conformen. En poques paraules impulsant la interacció, el coneixement i el reconeixement mutus, i promovent l’articulació i la col·laboració entre els diferents agents, podrem respondre col·lectivament a reptes compartits, reforçant el teixit associatiu i comunitari del país.

En aquesta línia Òmnium ha promogut entre d’altres (Re)voltes: la del Fondo (Santa Coloma de Gramenet), Sant Roc (Badalona), El Carmel (Barcelona), Rubí…

En aquestes Revoltes Òmnium no pretén liderar el projecte, sinó que pretén impulsar la col·laboració entre les diferents entitats.

En la nostra (Re)volta a Ca n’Anglada cal remarcar el paper dinamitzador del Casal de la Gent Gran i de Veu Pròpia, l’inici amb el suport de la parròquia visitant l’ermita romànica de Sant Cristòfol i la cloenda amb la recepció a la Mesquita –on l’Associació Cultural Musulmana ens va oferir un te- i un final de luxe amb l’actuació musical de l’Escola de Música de Manantial de Vida.

Cal remarcar que en la mateixa data es varen fer 30 Revoltes al llarg i ample del nostre país.

Manel Martí, Junta local d’Òmnium

Related Articles

Deixa un comentari