Multireferèndum: democràcia sense intermediaris

No Comment

Aquest diumenge, la ciutadania té l’oportunitat d’opinar sobre qüestions d’interès públic, com ara què s’ha de fer a Catalunya amb el deute públic, amb les polítiques energètiques a seguir, o sobre el model de producció agrícola. Tal vegada com si fossim representants asseguts en un parlament. Això sí, els resultats no tindran un caràcter vinculant, ja que no es tracta d’uns comicis “oficials”, sinó organitzats des d’entitats civils. També hi haurà les europees, eleccions les quals segueixen el rigor habitual i tradicional que ja coneixem prou bé: col·legis electorals, urnes i paperetes amb candidatures de partits que aspiren, diuen, a representar-nos.

El Multireferèndum pretén dur a terme allò que se’n diu democràcia directa: que la gent es pronuncïi sobre els afers que els afecta, de manera lliure i oberta, a través d’una consulta popular. Un punt de vista oposat al de la delegació que suposen unes eleccions tradicionals, com per exemple aquestes properes del Parlament europeu de la UE.

La Junta Electoral prohibeix el Multireferèndum: augmenta l’interès per participar

Va ser dimarts quan la Junta Electoral Central, va desautoritzar la presència d’aquestes urnes al carrer, pel seu caràcter polític, de manera que podrien interferir en les eleccions europees. Mencionen també que les candidatures de PP, PSOE, UPyD, Vox i Cilus, s’han manifestat contràries a permetre aquest acte. Des del comitè local del Multireferèndum ja s’ha dit que es manté ferma la convocatòria. Tot i que posteriorment, el Tribunal Suprem ha corroborat la suspensió decretada per la Junta Electoral, el Multireferèndum afirma que manté la convocatòria i demana “que Govern i institucions catalanes facin prevaldre els drets polítics de reunió, manifestació i participació política“.

Prèviament, des del 23 d’abril al 16 de maig, el vot s’ha pogut emetre per via electrònica, a través de la mateixa web (https://vota.multireferendum.cat/). Però el gruix fort de vots està convocat per aquest diumenge dia 25 de maig, quan les urnes estiguin ubicades al carrer, i és que tot indica que l’enrenou causat per la prohibició ha generat una difusió que provocarà, segons diuen els organitzadors, un augment de la participació prevista. Diumenge hi haurà 6 taules electorals repartides per barris de Terrassa, amb 50 persones voluntàries implicades en l’operatiu. També hi haurà una taula a Ullastrell. Poden votar aquelles persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya i que tinguin més de setze anys. I es pot votar a qualsevol de les més de 350 taules que hi haurà repartides per tot el Principat.

La distribució de les meses a Terrassa és la que es mostra en la imatge a continuació:taules multireferendum

Quines preguntes es plantegen en aquesta votació? Seran quatre, amb una resposta tancada per escollir-ne. En alguns municipis es proposa una cinquena qüestió referida a algun assumpte local, a Terrassa no tindrem aquesta cinquena opció. En detall, les preguntes plantejades en aquesta consulta són les següents:

  • Quin tipus d’agricultura voleu que hi hagi a Catalunya? a) Amb transgènics b) Sense transgènics

  • Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims? a) Sí b) No

  • Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic? a) Sí b) No

  • Voleu que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant? a) Sí b) No

Comunicat de la CUP de Terrassa

Un dels col·lectius implicats en l’organització, la CUP, a través d’un comunicat (es pot consultar aquí), aplaudeix la decisió del Multireferèndum de mantenir la jornada de vot presencial aquest diumenge” i animen “a tota la ciutadania a participar-hi”. La CUP ha reivindicat “aquestes iniciatives com la base d’un moviment rupturista per acabar amb la pèrdua de poder per part de la ciutadania i que porten cap a la construcció de la Unitat Popular”. A la vegada, agraeixen als col·lectius Procés Constituent, l’Associació de Veïns de La Maurina, Arran Terrassa, l’Assemblea d’Estudiants de Terrassa i el Casal Popular l’Atzur la seva forta implicació en la consulta a Terrassa.

Related Articles

Deixa un comentari