Terrasses a la Rambla Francesc Macià, Sant Pere Nord, agosto 2020 Foto: PV
Pep Valenzuela
Terrasses que desborden els espais físics i sonors, botellons a qualsevol hora i en qualsevol lloc, festes «il·legals»… L’estiu, la covid-19 i les mesures derivades (una barreja moltes vegades contradictòria de seguretat i estímul a l’activitat dita «econòmica»), de la mateixa manera que en altres àmbits, han agreujat i estressat problemes, conflictes ja existents i, també, situacions que abans no feien massa nosa.
“La nova realitat post covid19 ens condiciona les relacions i activitats humanes”, afirmava l’Associació Veïnal de Sant Pere Nord a l’inici d’una instància, dirigida a Via Pública, en què informa de problemes que podrien suposar el trencament del “pacte per facilitar la convivència i l’ús de tots i totes de la Rambla”, principalment la sobreocupació i extensió sense límits de les terrasses, així com la utilització de zones no previstes per emmagatzemar mobiliari de les terrasses, impedint el pas dels vianants.
L’entitat afirma que “Via Pública (Ajuntament) no ha informat suficientment els bars”, a més “no es fan inspeccions del seguiment de funcionament”, i tot això en un context on l’opció política és afavorir els “interessos econòmics dels bars per sobre de la seguretat, en detriment dels interessos i espais dels veïns i veïnes”.
En aquesta instància no hi ha cap referència als anomenats botellons. Els membres de l’AV, però, van declarar a Malarrassa que aquest és avui el problema més greu. Sense avís previ, a qualsevol hora de la nit o matinada, en alguna de les diferents places o carrers del barri, la música i el xivarri de la festa improvisada impedeix dormir la gent. Avisada la policia, asseguren, o arriba tard, si és que es desplaça, o es justifica per no tenir mitjans davant l’allau de trucades per motius com aquest.
Al barri de Can Roca, han fet ja un parell de reunions amb responsables municipals i policia per problemes semblants, en diferents punts del barri, que, d’acord amb membres de la junta de l’AV, estarien acabant amb la paciència del veïnatge. Un dels punts calents és un tram de l’avinguda Parlament de 100 metres on, d’acord amb la instància presentada per una de les comunitats de veïns més afectades, es concentren 5 bars/restaurants que estarien aconseguint fer la vida molt desagradable a un bon nombre de famílies.
La comunitat d’escala demana la mateixa vigilància i control en el compliment de la normativa que abans citava l’AV de Sant Pere Nord. Entre altres mesures, demanen la separació entre terrasses i taules, limitar l’excés d’aforament, complir amb els horaris de muntatge de terrasses (en alguns casos abans de les 8h i fins més enllà de la mitjanit) i el soroll derivat d’arrossegar pel terra mobiliari metàl·lic sense protecció, així com, clar, complir amb l’hora de tancament. Això, a més de les denúncies per olors i altres problemes derivats de la instal·lació i utilització de cuines que ja han estat denunciades en diferents ocasions.
Molt s’ha escrit sobre el dret de la ciutadania a gaudir d’un entorn amb garanties i qualitat de vida mínimes suficients. Citem aquí l’informe del Síndic de Greuges de Catalunya, publicat l’any 2016, diu: «… el dret al medi ambient adequat implica el dret a un medi acústicament no contaminat Per tant, les terrasses o els vetlladors a l’aire lliure estan sotmesos a l’obligació genèrica d’evitar les molèsties i els efectes negatius a l’entorn, i els ajuntaments han d’intervenir per garantir-ho. En aquest sentit, cal remarcar que algunes ordenances municipals reguladores de la convivència, els sorolls o l’espai públic determinen que, sense perjudici de la responsabilitat dels infractors, els titulars dels establiments públics que utilitzin la via pública han de ser responsables de les molèsties que es produeixin.»
1 Comment
Joan Vila Roura
14 setembre 2020 - 12:54Prou barreres, Hem manifestat el nostre posicionament per que es compleixin i es facis complir les lleis d’accessibilitat.