Reflexions i felicitacions en el sopar amb motiu del Ramadà d’enguany que organitza la CMT i l’ACMT

No Comment

Ana Belén Mesa

Quasi dues-centes persones es van congregar, el passat 5 de juny, a l’acte que la Comunitat Musulmana de Terrassa (CMT) i l’Associació Cultural  Musulmana de Terrassa (ACMT) celebren cada any amb motiu del Ramadà.

Sopar Comunitat Musulmana de Terrassa amb les entitats i institucions 2018 Arribada de les entitats i institucions convidades. Fotografia AM

 

Des de fa anys, la Comunitat Musulmana de Terrassa organitzen dos sopars a l’any, un on conviden a totes les entitats i institucions de la ciutat per compartir reflexions sobre les tasques que s’han dut a terme durant l’any entorn de la coneixença mútua entre la comunitat musulmana i la resta de comunitats terrassenques. L’altre és el “Cuscús a la fresca” que celebren a la Plaça Catalunya obert a tota la ciutadania.

Entre les persones convidades  van assistir personalitats polítiques, tant representants dels partits de la ciutat com altres figures que han format part de l’Ajuntament de Terrassa, entre els quals estaven l’exalcalde Pere Navarro o els exregidors Noel Duque i Lluïsa Melgares.

Representants dels cossos de policia dels mossos d’esquadra i policia local; entitats culturals, com les dues associacions senegaleses de la ciutat, el Centro Aragonés de Terrassa o el Centro Cultural Unión Extremeña de Terrassa  entre d’altres; entitats esportives; educatives, com l’escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa; membres del Consell Interreligiós de Terrassa o la síndica de greuges Isabel Marqués també es van congregar.

Així mateix hi van assistir les Associacions de Veïns de Plaça Catalunya – Escola Industrial, La Maurina, Montserrat i de Sant Pere Nord, la nova presidenta de la FAVT, Dolors Lledó acompanyada per Ramon Clariana.

Assistents al sopar que organitza la Comunitat Musulmana de Terrassa Personalitats del món de la política, membres dels mossos d’esquadra i policia local, entre d’altres van assisitr a l’acte. Fotografia AM

L’acte, celebrat a sala de festes del Palacio Valentín, va començar amb un càntic, cridant a la pregària que obre el moment de trencar el dejú del dia.

El menú va consistir en plats típics que es mengen durant el Ramadà. La taula estava preparada amb sucs, dàtils i chebakias, dolç marroquí realitzat amb tires de pasta de mel recobertes de sèsam i llavors d’anís al seu interior i es barreja amb ametlles, vinagre, canyella, safrà i aigua de flor de taronger.

A aquestes viandes se li van sumar les sfijas, un tipus d’empanades cruixents farcides amb carn picada de pollastre i amb un sabor molt particular que s’aconsegueix gràcies al pebre i el suc de llimona. I la tradicional sopa marroquina harira, plat nutritiu que es prepara amb carn, llegums i tomàquets i s’amaneix amb coriandre, julivert, gingebre i pebre.
Per les postres un sortit de dolços i el tradicional té amb menta, molt calent, com és el costum de servir-ho.

Després del sopar va ser el moment de parlar, de reflexionar i de revisar les activitats que s’han dut a terme durant l’any, doncs això és precisament el Ramadà, no és “passar gana” com va explicar en Mustapha Ben El Fassi, president de la CMA, sinó que “és un mes per reflexionar interiorment les aptituds negatives que s’han tingut i canviar-les, un mes on ens hem de treure el prejudici que el Ramadà és passar gana, doncs en el món hi ha veritablement gent que no té per menjar i no té per beure, el dejú ens recorda això i ens dóna pas a la reflexió”.

 

El Ramadà no és “passar gana” sinó que és un mes per reflexionar interiorment les aptituds negatives que s’han tingut i canviar-les, un mes on ens hem de treure el prejudici que el Ramadà és passar gana, doncs en el món hi ha veritablement gent que no té per menjar i no té per beure, el dejú ens recorda això i ens dóna pas a la reflexió. Mustapha Ben El Fassi, president de la CMA

 

Mustapha va posar l’accent en la importància de seguir col·laborant i establir vincles per facilitar la integració; la comunicació, la transparència i la legalitat han de ser la garantia per l’estabilitat veïnal.

Des de les mesquites el treball que es fa és l’educació al respecte a l’altre, inculcant el missatge de la importància de pertinença al territori i de sentir-se part d’ell. Per això des de la CMT i l’ACMT es col·labora amb el Consell Interreligiós, on segons Ben El Fassi es fa un treball de base molt important. També col·laboren amb l’Espai de Drets Humans, ja que defensen la Carta Magna on es recull els Drets i Obligacions de les persones que hi participen de la ciutat, per la qual cosa també hi cooperen amb els cossos policials doncs l’objectiu és la plena convivència i concòrdia. Mostra d’això són les accions solidàries com la Festa Caritativa que organitzen des de fa uns anys.

Aquests missatges, aquestes cooperacions, aquests principis formen un conjunt d’eines que la comunitat musulmana transmet als seus fills per tal que no siguin susceptibles a ser captats pels que hi tenen idees radicals. El patiment dels pares i de les mares musulmanes de Terrassa és la lluita per la integració, l’educació i la convivència.

Però també depèn de treure’ns prejudicis i ampliar el coneixement les diferents cultures, puix que com va assenyalar en Ben El Fassi sobre el tema de la dona musulmana, s’ha de diferenciar la cultura d’un país musulmà a la d’un altre, doncs no és la religió sinó la cultura del país la que dicta les lleis del territori. I aquesta desconeixença vers la cultura i els costums musulmans tenyeix les converses on diferents maneres de fer no impliquen que no vulguin els mateixos objectius.

Sopar 2018 que organitza la Comunitat Musulmana de Terrassa convidant a totes les entitats i institucions de Terrassa A l’acte van assistir unes dues-centes persones. Fotografia AM

La vetllada es va allargar amb diferents discursos de personalitats convidades que van donar el seu punt de vista, van explicar les accions fetes i van reclamar la feina que encara queda perquè hi hagi una integració on tothom  sumem.

Finalment es van lliurar unes plaques commemoratives per la bona feina feta com a Núria Marín García, directora de l’escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa, escola guanyadora de l’onzena edició del Premi Ensenyament.

Related Articles

Deixa un comentari