Concentració de solidaritat, davant l’Ajuntament, amb les 14 encausades pel cas del Tribunal Superior. Foto PV
Pep Valenzuela
«El Cesc som totes, solidaritat!», «Sense desobediència no hi ha independència», «Li diuen democràcia i no ho és», 1-O ni oblit ni perdó». «Tots som CDR», són algunes de les consignes corejades, el passat divendres 19 d’octubre, davant de l’Ajuntament de Terrassa, durant la concentració de solidaritat amb en Cesc, membre del CDR Terrassa, i la resta d’encausades per una acció a les portes del Palau de Justícia de Barcelona, el passat 23 de febrer, per les quals la fiscalia demana penes de presó de 2 anys i mig, per a 11 d’elles, i d’1 any i 6 mesos per a altres dues.
Després de la concentració, convocada pel CDR i Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, en Cesc i la Ivet, del CDR de Gràcia, van protagonitzar una trobada/xerrada durant la qual es va informar de la situació, al temps que es decidí engegar una campanya de solidaritat i mobilització permanent.
En Cesc i la Ivet es van negar a buscar l’escrit d’acusació ara podrien ser detingudes en qualsevol moment i ser portades a declarar i recollir el dit escrit. Durant la trobada solidària, la Ivet i en Cesc declararen que «no reconeixem els delictes de què ens acusen, per això hem optat per la desobediència».
L’acció repressiva d’aquell 23 de febrer, explicà la Ivet, només pretenia «crear por» i no es corresponia de cap manera amb la protesta pacífica que es va desenvolupar, amb encadenament a les portes del Palau. La militant del CDR de Gràcia afirmà que l’elecció de les 14 persones, d’entre desenes que hi havia presents, va ser «arbitrària» i es desenvolupà de forma «molt agressiva» per part dels antidisturbis.
En un primer moment, relatà la Ivet, van ser conduïdes a una sala del Palau, «sense dir-nos res ni respondre cap pregunta», per després portar-los als calabossos que hi ha en els baixos. Després, les 3 noies «vam ser escorcollades, informades que estàvem detingudes i emmanillades i portades a la comissaria de Les Corts», on les tres noies van compartir cel·la, mentre que els nois van ser tancats separats. La mitjana d’edat de les persones encausades és de poc més de 20 anys. La nit la van passar a Les Corts, i al matí les van deixar anar a totes.
Com la Ivet en Cesc, altres de les encausades han decidit desobeir i oferir «resistència contra una repressió que el que pretén és desmobilitzar-nos». Per això, la campanya de solidaritat vol «denunciar el cop i donar-li la volta a la situació, que tot això ens serveixi d’altaveu per les lluites, per organitzar-nos més i millor».
En Cesc i la Ivent durant la trobada al Kasalet. Foto: PV
La campanya, en tot cas, s’organitza en cada ciutat o barri, de forma descentralitzada, tot i que funcionarà un grup de coordinació. A Terrassa, els CDR i SAT han començat ja una recollida de suport econòmic per poder fer front a les despeses de la defensa i per la campanya d’informació i difusió. Perquè la millor campanya, emfasitzà la Ivet, «és seguir mobilitzades, contra la por, seguir als carrers», de manera que, afegí en Cesc, «creixi la resistència i la lluita per la República, que només es pot construir des de les bases».
Preguntades per la possibilitat de ser detingudes i jutjades, la Ivet declarà: «tenim una mica de nervis, però estem totalment decidides a anar endavant, tenim dret a manifestar-nos i no farem marxa enrere».
Text íntegre del comunicat de SAT i CDR Terrassa:
Alerta: en Cesc del CDR de Terrassa es troba en perill de detenció!
Quan les lleis són injustes, la desobediència és un deure!
El passat 23 de febrer del 2018 va tenir lloc una acció convocada pel CDR davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per denunciar la repressió de l’Estat espanyol, per exigir l’alliberament dels i les preses polítiques i el retorn dels i les exiliades. Durant la protesta, un grup d’activistes es va encadenar a les portes del Palau de Justícia de Barcelona en un acte de desobediència civil i resistència passiva.
L’acció va durar una hora fins que van arribar els mossos d’esquadra que van desallotjar la concentració de suport i van treure a les persones assegudes i encadenades que hi havia a la porta. Finalment, els mossos van identificar i detenir 14 persones, que van passar la nit a comissaria i, al matí següent, van anar a declarar davant del jutge com a primer pas d’un procés judicial que es va obrir contra totes les encausades.
El passat dilluns 8 d’octubre les encausades van ser citades a la Ciutat de la (In)Justícia per tal de recollir l’escrit d’acusació del ministeri fiscal. Aquest escrit demana dos anys i mig de presó per a 11 de les encausades per un delicte de desordres públics, i 1 any i 6 mesos per a dues encausades més pel delicte de desobediència i resistència greu.
Algunes de les encausades van voler mostrar la seva disconformitat tant amb l’acusació com amb tot el procés judicial i com a forma de protesta van decidir no presentar-se als jutjats i no recollir l’escrit d’acusació. Dit escrit s’ha de notificar a les encausades personalment, per tant, amb tota probabilitat, el jutge que porta el cas emetrà una ordre de crida i cerca, i farà detenir les encausades que no s’hagin presentat per tal que siguin conduïdes als jutjats per a fer efectiva la notificació de l’escrit d’acusació.
Membres del CDR Terrassa i de SAT van llegir el manifest de solidaritat. Foto: PV
Les persones que han optat per realitzar aquesta protesta en forma de desobediència són: en Cesc, del CDR Terrassa, en David, del CDR de Matadepera; en Cesc, del CDR de Sabadell, la Ivet del CDR de Gràcia. A totes elles, i a la resta d’encausades, des del CDR, Comitè de Defensa de la República de Terrassa i SAT (Solidaritat Antirepressiva de Terrassa), els volem dir que estarem al seu costat sempre, que mai estaran soles, i que juntes denunciarem, afrontarem i vencerem la repressió.
Des de CDR-SAT volem denunciar que ens trobem, un cop més, davant un procés judicial amb unes clares connotacions polítiques que es vol amagar darrere d’uns suposats desordres produïts a les portes del Palau de Justícia. Fini i tot, en el cas que es demostressin aquests suposats desordres, veiem una gran desproporció entre les penes demanades i la gravetat dels fets, que va ser totalment lleu i simbòlica: el temps de duració de l’acció va ser molt més reduït, l’accés mai va quedar impedit, ja que hi havia més accessos oberts a l’edifici, l’acció va ser totalment tranquil·la, pacífica i sense cap incident.
Aquestes acusacions i les penes de presó demanades no es poden entendre de cap altra manera que no sigui interpretant aquest procediment judicial com un judici polític. No es pretén jutjar unes persones per uns suposats fets concrets, sinó que el que volen és atacar els CDR i a tota la resposta organitzada des de baix, que està sortint al carrer per lluitar per la República. Pretenen atemorir-nos amb detencions, judicis, presó… però del que no s’adonen és que com més ens ataquen, més s’estén la solidaritat i més ganes de seguir lluitant tenim.
La voluntat popular ja va ser expressada clarament el dia 1 d’octubre: república catalana i independència de l’Estat espanyol. Va ser el poble el que ho va fer possible i a la classe política els toca complir la serva paraula, ja que per a això van ser escollits. Si no estan a l’alçada que s’apartin. I sobretot que deixin de reprimir policial i judicialment totes aquelles persones que vam votar, que vam lluitar, que vam guanyar, i que seguim, a través de la desobediència civil, lluitant per construir entre totes una república catalana justa, igualitària, feminista, amb els drets socials i laborals garantits, antifeixista i antiracista.
En cas de detenció del Cesc ens concentrarem a la comissaria o jutjats on es trobi, i per la tarda farem una concentració davant l’Ajuntament de Terrassa a les 20 hores del vespre.
Si ens toquen a una, ens toquen a totes!
República, Llibertat i Solidaritat!
Visca la terra!
CDR Terrassa, SAT
Deixa un comentari