En la commemoració dels 75 anys de la mort (afusellat el 24 de juliol de 1942 amb 6 cenetistes més) d’en Joan Peiró, cooperativisme i sindicalisme, aquest número 410 de Cooperació Catalana publica un article de Margarida Colomer, historiadora, amb el títol «El cooperativisme i Joan Peiró a Mataró», tot fent una breu visió panoràmica de la seva vida com a cooperativista al Forn del Vidre de Mataró.
Cooperativisme i sindicalisme són també elements centrals del conflicte treball/capital, avui en una situació especialment contradictòria i difícil com a conseqüència de «l’anomenada deslalboralització, que de retruc ha portat precarietat laboral, baixada de salaris i drenatge de recursos per mantenir l’estat del benestar. Una anàlisi d’en Josep Edo Puertas, economista, inspirada en algunes reflexions del brasiler Paul Singer, qui va ser Secretari Nacional d’Economia Social i Solidària del govern Lula.
A portada, aquest mes de juny ens trobem amb l’experiència de Biciclot, una cooperativa que fa ara 30 anys, «amb la bici com a eina de transformació», tot just quan inaugurarà un gran projecte cooperatiu i de ciutat per compartir experiència i coneixements, a l’edifici Can Pico, Poble Nou, amb suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Retrobem en Josep Pàmies, entrevistat per Montse Pallarés. Aquest «pagès de tota la vida» defensa el model de producció agroecològica, una pràctica tradicional que, considera, fou abandonada en favor de la dita «revolució verda» que, denuncia, «va ser una gran mentida».
En portes del dia internacional del cooperativisme, la Fundació Roca Galès va fer lliurament dels premis 2017, un moment que troba espai de reflexió a l’editorial i el Noticiari, on també hi ha la convocatòria de la la Diadacoop 2917, que tindrà lloc l’1 de juliol al Reciente Can Batlló. Un espai i salutació especial pel nou diari cooperativa Jornada, un mitjà en paper pels Països Catalans que anuncia sortida el proper mes d’octubre.
Des de la Confederació de Cooperatives s’anuncia la convocatòria per aquest 22 de juny de la presentació pública de l’Associació Economia Social Catalunya, que agrupa diferents organitzacions de l’economia social del país: Confederació de Cooperatives, Federació de Mutualitats, La Confederació (Patronal del Tercer Sector), la Xarxa d’Economia Solidària i la Taula d’entitats del Tercer Sector Social. És aquesta una aliança per fer visualitzar l’economia social, sumant a l’entorn d’un sol eix totes les organitzacions que poden persones i el progrés social al centre de l’activitat; la projecció dels valors propis de l’economia social i generació de discurs col·lectiu; incidència política i social.
L’Òscar Randó, de GATS, analitza el moment d’efervescència cultural en favor de la mobilització social «com a eina de construcció d’economia social i solidària», una «mobilització a través de la cultura» que intenta respondre a la necessitat d’aquesta en la vida humana. Una reflexió a partir de l’experiència de l’entitat Gats al Prat de Llobregat, amb moments tan emblemàtics com el Festival Esperanzah.
Com sempre, el Tornaveu, amb tres preguntes sobre ESS a Xiomara Paz, estudiant peruana a Barcelona; la secció Salut Cooperativa, amb un article sobre «Drenatge limfàtic manual», signat per Xavi Múñoz; un llibre, «Si Dios fuese activista de los derechos humanos», d’en Boaventura de Souza Santos, presentat pel Josep Busquets. Per acabar, la presentació del Cooperació Catalana número 20, de l’abril de 1982, i del Malarrassa d’abril 2917, amb portada dedicada a la lluita per la municipalització de l’aigua a Terrassa i el «març feminista».
Deixa un comentari