El Departament de Treball crea la Xarxa d’Ateneus Cooperatius per enfortir l’economia social i cooperativa

No Comment

Una xarxa de 15 Ateneus, per tot Catalunya, amb l’objectiu d’afavorir la creació d’empreses d’economia social i cooperativa, així com viabilitzar i fer sostenibles els projectes i experiències existents al territori per crear llocs de treball i ocupació de qualitat, i el desenvolupament del territori.

El Departament compta amb 3.300.000 euros pel projecte. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, presentà el 30 de setembre el projecte de Xarxa d’Ateneus Cooperatius. El Departament vol que sigui un servei de referència on les organitzacions cooperatives i d’economia social treballin juntes per crear i impulsar nous llocs de treball, en especial els de qualitat, i promocionar l’economia social.

Amb un pressupost de 3.300.000 euros, la iniciativa del Departament consisteix en la creació de 15 Ateneus Cooperatius, distribuïts per diverses demarcacions, que donaran servei, atenció i cobertura a persones, empreses, cooperatives i societats laborals per enfortir l’economia social i cooperativa en el marc del programa Aracoop.

La Consellera Dolors Bassa a l'acte de presentació. Foto gentcat La Consellera Dolors Bassa a l’acte de presentació. Foto gentcat

Aquesta iniciativa del Departament dóna resposta a la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d’emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d’una resposta institucional que insta el Govern a aplicar, per mitjà del programa Aracoop, mesures dedicades a promoure la creació de noves cooperatives i societats laborals, especialment per part de joves i persones aturades sobretot més grans de cinquanta anys.

En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha recordat que “històricament els ateneus a Catalunya han representat la construcció de ciutadania”, en aquest sentit, ha afegit que “des del Departament, volem que els Ateneus Cooperatius esdevinguin espais de referència al territori amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i cooperativa per avançar col·lectivament cap a una societat més justa i cohesionada”.

Bassa ha destacat que aquesta iniciativa “se centra en afavorir la creació d’empreses d’economia social i cooperativa, a més d’enfortir la viabilitat i sostenibilitat dels projectes i experiències existents per millorar l’ocupació i el desenvolupament del territori”. Així mateix, la Xarxa treballarà per transformar associacions i empreses en cooperatives i societats laborals, i promocionarà la fórmula cooperativa i de les SAL per a la continuïtat d’empreses i entitats properes al tancament.

Entitats beneficiàries i abast territorial dels 15 Ateneus Cooperatius

Les entitats que optin a la subvenció del Departament per crear els 15 ateneus poden ser ens locals, empreses cooperatives o societats laborals,  associacions i fundacions que tinguin experiència en l’àmbit del projecte i demostrin la seva capacitat per portar-lo a terme, i agrupacions sense personalitat jurídica.

Aquestes entitats sol·licitants, constituïdes legalment i amb establiment operatiu a Catalunya, hauran de presentar el projecte d’ateneu cooperatiu en una de les demarcacions territorials: Regió Alt Pirineu i Aran; Barcelona ciutat; Regió Barcelona; Regió Camp de Tarragona; Regió Girona; Regió Catalunya Central; Regió Lleida/Ponent; i Regió Terres de l’Ebre.

Els Ateneus Cooperatius donaran prioritat a les persones joves, les que estiguin en situació d’atur, sobretot les majors de 50 anys, demandants d’ocupació inscrites a les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya que vulguin crear una empresa cooperativa o societat laboral.

A més, els Ateneus prestaran suport a aquelles empreses o entitats que tinguin capacitat per incentivar la creació d’empreses cooperatives i societats laborals, com ara entitats públiques, assessories, gestories, escoles de negoci, entitats formatives, empreses en transformació, associacions i fundacions.

Cooperatives i ocupació a Catalunya

En l’actualitat, hi ha 3.946 cooperatives a Catalunya. Fins l’agost d’enguany se n’han constituït 115, la mateixa quantitat que tot l’any 2015. A les cooperatives de Catalunya hi treballen 45.666 persones, segons les dades del segon trimestre d’enguany, la xifra més alta des de 2007.

Agències/aracoop

Related Articles

Deixa un comentari