Els Premis Economia Social 2022 reconeixen l’aportació de solucions per a la transició ecosocial

No Comment

Les premiades recullen el premi de la fundació Roca Galès
  • El Premi Especial pel projecte Cucsperativa, i també es premien sis treballs més: dos treballs de fi de grau, dos de fi de postgrau i dos de fi de màster
  • La sisena edició dels Premis Economia Social ha rebut 43 treballs d’11 universitats diferents

Una recerca de cinc alumnes vinculats al projecte Cucsperativa ha guanyat el Premi Especial dels Premis Economia Social 2022 als millors treballs universitaris en l’àmbit de l’economia social i solidària, el cooperativisme i el tercer sector. L’entrega del premi, valorat en 1.100 euros més 300 euros més en productes i serveis del mercat social, es va fer el divendres 14 d’octubre a la Lleialtat Santsenca de Barcelona. A part del projecte Cucsperativa, també es van atorgar sis premis més, dos a treballs de fi de grau, dos a treballs de fi de postgrau i dos a treballs de fi de màster.

Els Premis Economia Social 2022, organitzats per la Fundació Roca Galès en el marc del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, ha rebut 43 treballs d’11 universitats catalanes diferents. En aquesta sisena edició dels premis, el jurat ha prioritzat aquells treballs que posaven l’accent en aportar solucions des de l’economia social i solidària per a la transició ecosocial. També dos dels quatre primers premis aborden solucions per revertir el despoblament rural.

La recerca guanyadora del projecte Cucsperativa ha estat duta a terme pels alumnes Gemma Graells, Ignacio Pino Rojas, Rubén Sosa, Clàudia Cavaller Àlvarez i Ferran Surriba Codony. La recerca aprofita la feina que els sis alumnes ja estan fent a la comarca d’Osona des de l’associació Terra Fèrtil, encaminada a la creació de Cucsperativa SCCL, en format de cooperativa de treball sense ànim de lucre.

El projecte aborda una gestió mancomunada dels residus orgànics, alternativa als fertilitzants químics i a partir del vermicompostatge, un procés de compostatge que utilitza cucs de terra. Més enllà de la producció i venda dels fertilitzants orgànics i substrats per a plantes, el treball també inclou l’anàlisi de diferents serveis, tallers i programes d’educació vinculats al conjunt de la cadena agroalimentària que esperen oferir des de Cucsperativa.

Premis als millors treballs de fi de grau, de postgrau i de màster

El primer premi al millor treball de final màster ha estat per a Marc Dalmau Saba, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), per una recerca sobre models alternatius de tinença i ús de l’habitatge en el món rural. La investigació posa el focus en l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús i la masoveria urbana en el món rural català a partir de dos projectes específics: Tremolina Coop i Envall Coop. El segon premi ha estat per a Jordi Valls Olivé, de la UAB, per una investigació sobre formes organitzatives basades en l’autogestió al tercer sector social, a partir de l’estudi de cas de l’Associació Alba.

Pel que fa al premi al millor treball de final de postgrau ha estat per a Anna Lara Llonch, de la UAB, per una recerca sobre comunitats energètiques, que inclou un banc d’eines per a la seva creació. El segon premi ha estat per a Paula Jiménez Navas, del Tecnocampus de Mataró, per un treball sobre un supermercat de pinso ecològic per a mascotes.

Finalment, el premi al millor treball de fi de grau ha estat per a Ariadna Julià de Gispert, de la UPF, per una recerca que planteja una proposta transformadora per revertir el despoblament rural. Ho fa també a partir de l’anàlisi de quatre entitats rurals de l’economia social i solidària: Envall Coop, Avantva Coop, Fet a la Conca i Fundació La Plana. El segon premi ha estat per a Jordi Signes Beltrí, de la UAB, per una investigació sobre solucions per a la crisi energètica espanyola a partir de comunitats d’energia renovable.

Els tres primers premis han rebut la mateixa dotació que el premi especial, de 1.100 euros més 300 euros més en productes i serveis del mercat social. En el cas dels tres segons premis, han rebut 900 euros més 300 euros més en productes i serveis del mercat social. En total, més de 9.000 euros en premis.

“Un futur que situï les persones al centre”

L’acte d’entrega de premis el va obrir Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, que va destacar la generació de coneixement en matèria d’economia social a les universitats. “Els joves sou el futur, i volem que aquest futur situï primerament les persones al centre, amb un model econòmic resilient, sostenible, solidari i just”.

Una conferència de Martina Marcet, ramadera agroecològica, que va fer una exhaustiva anàlisi de la situació del camp català i de com de desemparada s’hi sent la petita pagesia; la projecció d’un documental sobre cooperativisme posant l’èmfasi és que és un model econòmic que no prioritza el lucre, i una intervenció final de Cristina Grau i Xavi Palos, de la Fundació Roca Galès, van completar l’acte. L’acte complet, que es va emetre en streaming, es pot recuperar en a Youtube1.

El jurat dels premis va estar format per Lorena Torró, directora de la Confederació de Cooperatives de Catalunya; Laia Bonastra, directora de desenvolupament de persones de la cooperativa Suara i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya; Anna Puig, de l’àrea d’administració de la cooperativa L’Esguard i membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya; Eloi Serrano, director de la Càtedra d’Economia Social del Tecnocampus; Carla Liébana, responsable de comunicació a La Coordi i a la XES; Ramon Bastida, professor del Departament d’Economia i Empresa de la UPF; Ricard Pedreira, cooperativista i professor jubilat d’Economia Aplicada a la UAB, i Quim Sicília, president de la Federació de Cooperatives de Consum de Catalunya.

Related Articles

Deixa un comentari