Aquest dimecres 13 de juny es presenta el llibre La Vaga de la Canadenca. La Conquesta de les Vuit Hores. L’acte es realitzarà a la llibreria La Temerària (carrer Goleta, 7) a les 19 hores, i comptarà amb la presència de l’autor del llibre, Ferran Aisa.
La conquesta de la jornada laboral de les vuit hores va ser el resultat d’una lluita titànica del moviment obrer organitzat que, des dels llunyans anys de la Primera Internacional, es reivindicava. En aquest aspecte reivindicatiu es desenvolupà la història de la Confederació Nacional del Treball, des dels seus inicis fundacionals el 1910 fins al Congrés de Sants del 1918, quan s’organitzaren els sindicats únics seguint les passes anarcosindicalistes d’acció directa, federalisme, solidaritat i suport mutu.
El llibre també fa un recorregut per la història de la lluita de les dones treballadores per al reconeixement de condicions igualitàries amb els homes.
La conquesta de les vuit hores continuava essent una fita de totes les reivindicacions obreres d’Espanya, però fou a Catalunya on un conflicte de tipus local com el de la Canadenca va esdevenir el gran cavall de batalla dels nous sindicats únics de la CNT. Els obrers, amb una gran intel·ligència, van saber jugar una estratègia essencial per vèncer les perspicàcies de la patronal i esmicolar la repressió governamental.
Exposició sobre el centenari de La Canadenca
A més, l’acte servirà per presentar l’exposició «1919-2019 – Centenari de la vaga de La Canadenca», la qual es podrà veure des de dimarts dia 11 fins a dijous 13, a la mateixa llibreria La Temerària, en horari comercial. La presentació anirà a càrrec de Iru Moner, secretari d’acció social de CGT de Catalunya. L’acte està organitzat per la llibreria La Temerària i pel SAD CGT Terrassa.
Ferran Aisa i Pàmpols (Barcelona, 1948) ha estat comissari i documentalista d’exposicions, redactor i col·laborador de diversos diaris i revistes, professor d’Història de l’ACCAT i guionista de documentals. És premi Ciutat de Barcelona d’Història pel llibre Una història de Barcelona. Ateneu Enciclopèdic Popular (1902-1999). És autor de diversos llibres, entre els quals destaquen Camins utòpics. Barcelona 1868-1888 (coescrit amb Mei M. Vidal); La cultura anarquista a Catalunya; Contrarevolució. Els Fets de Maig de 1937; Mestres, renovació i avantguarda a Catalunya; ECN 1 Radio CNT-FAI Barcelona. La voz de la Revolución; Les avantguardes. Surrealisme i revolució; República, guerra i revolució. L’Ajuntament de Barcelona (1931-1939); CNT, la força obrera de Catalunya (1910-1939); Barcelona balla. Dels salons aristocràtics a les sales de concert; Montjuïc, la muntanya popular de Barcelona; i Viaje por la España franquista (1969-1970). Amb Mei M. Vidal, també ha coescrit El Raval. Un espai al marge i Joan Salvat-Papasseit 1894-1924.
Deixa un comentari