Camí dels 2 mesos de vida, des de banca Fiare (http://www.fiarebancaetica.coop/ca) informen que el primer mes de funcionament com a banc va ser “el més complicat de la nostra història”. Ha estat el del canvi d’entitat “agent” a entitat “operativa”, a banc per entendre’ns (amb oficina física només a Bilbao, de moment…): abonar el primer xec, certificar el primer compte davant una administració, la primera sol·licitud de canvi de titularitat…
Han tingut que atendre centenars de correus electrònics de persones i organitzacions demanant informació: per obrir compte, sol·licitant crèdit, per fer-se soci o sòcia.”Ens hem vist desbordats per aquesta demanda, que hem anat resolent com hem pogut. Tot i haver decidit no fer publicitat de la nostra activitat per estalviar-nos aquestes situacions, sembla que les xarxes socials i comunicacions informals persona a persona superen els càlculs previs”.
Després d’aquest “primer xoc de realitat, del qual hem aconseguit sortir vius i vives gràcies a la motivació de l’equip de treball, el suport de la nostra base social”, ara toca asserenar-se i posar marxa ferma per anar fent la feina programada:
1.Atenció prioritària a la base social i persones i entitats que ja eren clients, per adequar la seva situació a la nova realitat.
2.Ampliació del finançament a partir de les organitzacions amb les quals ja treballaven.
A partir d’aquí, s’iniciaran en els propers mesos dues línees de treball addicionals, amb les més de 5000 persones i organitzacions que constituïen la base social; convertir el seu compromís en la compra formal d’accions de Banca Popolare Etica, i obrir possibilitats de començar a operar amb l’oferta de serveis a través d’internet. Això, a tot el territori de l’Estat espanyol.
Una mica d’història
Al País Basc diversos grups interessats en les finances ètiques van crear l’any 2003 la Fundació Fiare, per construir un moviment de ciutadania activa que establís els fonaments d’una banca ètica. L’any 2005 es va signar el contracte d’agents amb Banca Popolare Etica, que va ser l’experiència que més els va interessar a nivell europeu, i es va iniciar la intermediació financera en territori espanyol.
Després d’anys de campanya de recollida d’estalvi i dels primers crèdits, finançament en 4 sectors i recollida de capital social, l’any 2011 es va fer la proposta d’integració de Fiare i BpE, amb l’aprovació en les assemblees de tots dos països, fins a arribar l’any 2013 a la creació de l’Àrea Fiare a Banca Popolare Etica. A la tardor del 2014 s’inicia la nova etapa de Fiare, com a Àrea de Banca Popolare Etica.
Gràcies als milers de persones sòcies, s’està materialitzant el somni de crear una institució financera ètica i cooperativa, amb una dimensió europea.
A Itàlia les primeres experiències de finances ètiques van ser les cooperatives MAG (Mutue per l’Autogestione). La idea no era recol•lectar primer els diners i després buscar projectes a finançar, sinó trobar primer el que es volia finançar i després buscar gent que es comprometés a prestar una part del que l’empresa social necessitava d’inversió total.
Als anys noranta, les MAG van contactar amb les institucions del món de la cooperació social, el voluntariat i les associacions, per crear una proposta financera adequada per a aquests sectors. La iniciativa va tenir èxit i al desembre de 1994 es va constituir la Cooperativa Verso la Banca Etica. L’any 1999 es va recollir el capital social necessari per convertir-se en banca popular i, després de l’autorització de la Banca d’Itàlia, va obrir la primera filial a Pàdua. Gràcies als Grups d’Iniciativa Territorial (GIT) es va anar consolidant a poc a poc la presència a tota Itàlia, amb l’obertura de noves filials, implicant cada vegada a més persones i estimulant la capitalització.
1 Comment
Joan
18 desembre 2014 - 19:21Justament, aquest mateix dilluns els primers terrassencs socis de Fiare hem firmat l’obertura dels nostres comptes corrents a Fiare, banca ètica. Si voleu fer-vos socis/es o tenir més informació sobre Fiare fiqueu-vos en contacte amb fiareterrassa@gmail.com