La IV Fira d’Economia Solidària, amb 19.000 visitants, continua creixent

No Comment

La IV Fira d’Economia Solidària de Catalunya tanca les portes amb 19.000 visitants

La quarta edició de la fira consolida l’economia social i solidària com a alternativa al capitalisme


Dinou mil persones han visitat aquest cap de setmana la IV Fira d’Economia Solidària de Catalunya, que s’ha celebrat a la Fabra i Coats de Sant Andreu (Barcelona). La xifra suposa un augment de 2000 visitants respecte a l’edició de 2014. Durant tot el cap de setmana han tingut lloc una cinquantena d’activitats que demostren que el sector creix i consolida al territori un model d’economia més just, democràtic i sostenible.

Taula del Coop57 a la IV Fesc. Foto PV Taula del Coop57 a la IV Fesc. Foto PV

Enguany 199 entitats han participat en la quarta edició de la fira per a demostrar que la quotidianitat de la nostra vida es pot resoldre a través de projectes i iniciatives de l’economia social i solidària. En aquest sentit, l’àrea d’exposició s’ha estructurat en eixos temàtics: habitar, vestir-nos, alimentar-nos, reculturitzar-nos, educar-nos, comunicar-nos, cuidar-nos, divertir-nos, finançar-nos èticament i serveis a empreses.

L’absència de Kurdistan

Malauradament, el Kurdistan, nació convidada de la present edició, no ha pogut acompanyar-nos com estava previst durant la fira. Els consolats de Turquia i Espanya van denegar fa uns dies el visat a les dues companyes cooperativistes kurdes que havien de participar en una de les xerrades programades i compartir les seves experiències. La Xarxa d’Economia Solidària, organitzadora de la fira, va voler visibilitzar la seva absència durant l’acte d’inauguració de la fira amb una bandera kurda sobre dues cadires buides i va emetre un comunicat rebutjant la decisió dels estats turc i espanyol. L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Durant la fira, el recinte de la Fabra i Coats ha acollit una gran varietat de xerrades, presentacions, debats i tallers que han servit per visibilitzar el ric mosaic d’experiències i propostes de l’economia solidària del país. D’acord amb el lema d’aquesta edició, “Reapropiem-nos de la vida”, el concepte de la sostenibilitat de la vida ha servit de paraigües per abordar qüestions com la col·lectivització de les cures, les economies feministes o el desenvolupament d’una economia solidària a nivell local.

També destaca la presentació de “L’informe del mercat social català 2014”, un document que suposa el primer esforç investigador a Catalunya en analitzar pràctiques d’economia social i solidària al territori. El document conclou que les 160 empreses i entitats que conformen la Xarxa d’Economia Solidària donen feina a 3400 persones i generen un volum de negoci de més de 120 milions d’euros.

La intercooperació, element clau

La IV FESC ha donat continuïtat a les dinàmiques d’intercooperació entre entitats engegades durant l’edició passada. Divendres a la tarda, més de 70 organitzacions van participar en una activitat amb l’objectiu d’establir lligams i sinergies entre projectes del mateix territori i el mateix sector. A més, es va crear un espai permanent perquè aquestes entitats poguessin posar en comú les seves demandes i necessitats. L’objectiu és fer créixer els projectes i augmentar la seva incidència social.

Per quart any consecutiu, l’ecosol ha estat la moneda social alternativa i única forma de pagament al recinte, vàlida per a totes les transaccions durant la fira. Enguany, han circulat un total de 70.000 ecosols, una xifra que dobla els resultats de l’edició anterior.

L’èxit de la fira, organitzada gràcies al suport de 100 persones voluntàries, també es va notar a les xarxes socials. A Twitter, més de 3.200 usuaris/àries han generat més de 6.300 piulades amb el hasthag oficial #fesc2015 durant la setmana de la fira. Aquestes piulades han impactat en més de 32 milions d’usuaris en aquesta xarxa social.

El coordinador de la Fira, Xavi Palos, ha destacat que “desprès de quatre edicions podem dir que la Fira s’ha consolidat i ja és una cita obligada pel sector de l’ economia solidària. La FESC s’ha convertit en un referent tant per la ciutadania en general com per les empreses i entitats participants, que l’entenen com un espai de trobada, debat i, sobretot, d’intercooperació. La prova de consolidació es l’augment d’ expositores, de ponències, d’activitats paral·leles i d’ intercanvis monetaris”.

La XES és l’entitat organitzadora i impulsora de la fira que promou transformar la societat a través de l’economia. La xarxa és també la impulsora del Balanç Social (www.bsxes.org) que permet diagnosticar internament la coherència i els valors democràtics i participatius de l’economia social.

XES-premsa


 Galeria d’imatges de la IV FESC:

 

Related Articles

Deixa un comentari