Mobilització a tot el país, per ocupació, salaris i pensions

No Comment
Concentració a Sabadell. Foto ccoo Concentració a Sabadell. Foto ccoo

Ahir, 15 de desembre, va ser jornada de mobilització, convocada per CCOO i UGT, en defensa de l’ocupació, els salaris i les pensions, a les capitals de província i a Cornellà, Sabadell, Granollers i Mataró.

Assemblea conjunta CCOO i UGT. Foto ccoo Assemblea conjunta CCOO i UGT. Foto ccoo

Els sindicats posen veu a la reclamació de la «majoria dels treballadors i les treballadores que reclamem solucions urgents als nostres problemes»; tot considerant que «ja no podem esperar més!».

Consideren, així mateix, arribat el moment de «pressionar per aconseguir canviar el rumb cap a uns pressupostos que posin en primer lloc a les persones, el creixement, l’ocupació de qualitat, les pensions, els salaris dignes…».

La jornada de mobilització es realitzà al conjunt de l’Estat espanyol. A Barcelona, amb el lema ‘Defensem l’ocupació, els salaris i les pensions’, CCOO de Catalunya i la UGT van organitzar una assemblea a la Sala d’actes del local de CCOO a Barcelona (Via Laietana, 16) i una manifestació fins a la patronal Foment del Treball.

Mentrestant, es prepara una gran manifestació a Madrid, el proper 18 de desembre, «per reclamar la recuperació d’aquests drets socials i laborals que s’han anat perdent els darrers anys»

Manifest íntegre de la convocatòria:

Defensem l’ocupació, els salaris i les pensions

Els treballadors i les treballadores reclamem solucions urgents. L’atur, la precarietat laboral, la pobresa i les desigualtats són els problemes a què ens enfrontem com a conseqüència d’unes polítiques nefastes per fer front a la crisi, que impedeixen que el creixement de l’economia es converteixi en millores de les condicions laborals i de vida de la gent. No podem seguir veient com les dades macroeconòmiques situen la sortida de la crisi, mentre continuem percebent com cada dia som més pobres. És hora de repartir els fruits del creixement econòmic, recuperar drets i rescatar les persones.

A Catalunya hi ha més de 600.000 persones a l’atur, de les quals un 60% ho són de llarga durada i només un 30% rep alguna prestació. La població en risc de pobresa i/o exclusió social s’ha incrementat fins al 23,5%. Augmenta el nombre d’habitatges sense cap ingrés, s’han incrementat les desigualtats i la distància entre persones riques i pobres, amb una creixent concentració de renda en la població més rica.

Les reformes laborals han permès la caiguda dels salaris i l’empitjorament de condicions de treball, han fet augmentar la bretxa entre dones i homes i han fet caure alguns col·lectius de treballadors i treballadores en l’explotació laboral. Actualment hi ha un 12% de persones que, tot i treballar,tenen uns ingressos per sota del llindar de la pobresa.

La pobresa, la retallada de pensions i prestacions i la precarietat laboral tenen efectes sobre el futur de les pensions. Sense ocupació de qualitat i salaris dignes no hi ha prou cotitzacions per garantir unes pensions dignes.

Els salaris baixos i la precarietat laboral fan endarrerir la recuperació de l’economia, perquè frenen el consum intern i basen la recuperació en un model productiu esgotat, que competeix en costos laborals baixos i no en innovació i producció de valor afegit.

CCOO i UGT de Catalunya diem prou a aquestes polítiques antisocials i antidemocràtiques que han fet retrocedir drets i han empobrit una part important de la ciutadania. Avui, la societat és més pobra i desigual, i tenir feina ja no és garantia per sortir de la pobresa.

La recuperació econòmica només serà sòlida si es basa en l’ocupació de qualitat, la recuperació del poder adquisitiu dels salaris i en les condicions laborals dignes.

Per tot això, UGT I CCOO de Catalunya reclamem:

Creació d’ocupació de qualitat amb mesures de xoc perquè les persones amb més dificultats com les aturades de llarga durada tinguin una oportunitat de trobar feina.

Increments salarials pactats en els convenis que permetin la recuperació del poder adquisitiu perdut des del 2010, i més participació en la distribució dels beneficis empresarials.

Incloure, en tots els convenis, clàusules de garantia perquè els treballadors i les treballadores no perdin poder adquisitiu si incrementa la inflació.

Increment del Salari Mínim Interprofessional fins al 60% de la mitjana de salaris, que a Catalunya se situa en 1.000 euros.

Derogar les reformes laborals que han permès la davallada salarial i l’augment de la precarietat laboral, i que tenen efectes directes en la caiguda de cotitzacions a la Seguretat Social.

Derogar els efectes de la reforma de les pensions del govern del PP per garantir la recuperació del poder adquisitiu de les pensions actuals i retornar al consens del Pacte de Toledo i la concertació amb els agents socials.

Que es garanteixi el futur del sistema públic de pensions limitant la disponibilitat del fons de reserva, reforçant els ingressos del sistema i evitant que les bonificacions a la contractació es paguin amb la cotització dels treballadors i les treballadores.

Una reforma fiscal que garanteixi que qui més té més paga, i que lluiti contra el frau fiscal, l’elusió i els paradisos fiscals.

Revertir les lleis antidemocràtiques i antisocials fetes en la darrera legislatura, i especialment l’article 315.3 del codi penal, que criminalitza el dret de vaga.

Uns pressupostos socials per a Catalunya que donin resposta a la situació d’emergència social, incorporin una dotació específica per implementar la Renda Garantida de Ciutadania, reverteixin les retallades de salut, educació, protecció social i habitatge, mesures de lluita contra la pobresa energètica, i que recuperin els ingressos fiscals que s’han rebaixat els darrers anys.

CCOO i UGT de Catalunya emplacem els governs a recuperar el paper de la concertació social –sense línies vermelles- amb propostes i compromisos concrets que posin al centre les persones i les seves necessitats, i a les organitzacions empresarials a recuperar el valor de la negociació col·lectiva i respectar el compliment dels convenis col·lectius.

Defensem l’ocupació, els salaris i les pensions!

15 de desembre de 201

Related Articles

Deixa un comentari