Treballadores del CST convoquen contra retallades i en defensa sanitat pública

No Comment
Acampada a la recepció principal de l'Hospital de Terrassa (Foto: http://goo.gl/HU5jWX) Acampada a la recepció principal de l’Hospital de Terrassa (Foto: http://goo.gl/HU5jWX)

El comitè d’empresa dels Consorci Sanitari de Terrassa (CST) convoca treballadores i usuàries a una gran mobilització indefinida contra les retallades i els pressupostos indignes, en defensa de la Sanitat Pública.

La primera concentració serà el proper dijous dia 15 de gener, davant tots els centres del CST, a l’Hospital de Terrassa, a l’entrada principal, i a la resta de centres a la ciutat. A partir d’aquí, de dilluns a divendres, a les 12 hores, de forma indefinida.

Al comunicat de convocatòria fet públic, l’organisme principal de representació del conjunt de treballadores i treballadors denuncia que “la Sanitat catalana està fa temps per sota de mínims”. I adverteix que “només la professionalitat i la voluntarietat dels professionals que hi treballem en el dia a dia fan sostenible aquest sistema, exemple sovint d’excel·lència a baix cost”.

I això, malgrat i que “en els darrers temps han assumit retallades salarials que, de forma acumulativa, fan que la seva pèrdua de poder adquisitiu sigui del 25% com a mínim. Tots aquests sacrificis a la sanitat concertada s’han traduït en la signatura de 2 pactes de retallades a contracor, mentre les negociacions del Conveni sectorial s’embarranquen una i altra vegada perquè les condiciones a assumir en tot moment són draconianes”.

El Comitè d’empresa explica que en aquesta situació “les condicions d’assistència a la població, lluny de millorar, també empitjoren dia a dia”. Exactament, llistes d’espera cada cop majors (“tot i els esforços dels professionals”, aclareix), condicions assistencials pitjors (amb ràtios assistencials més grans i menor cobertura de baixes), fan que el personal “cada cop tingui majors càrregues de treball i això, indefectiblement i a despit dels esforços dels professionals, incideix per força en la qualitat assistencial”.

De la mateixa manera que ara fa poques setmanes, el comitè de treballadores de Mútua de Terrassa denunciava les pèssimes condició de treball a l’empresa privada, el comitè del Consorci s’hi suma per posar en evidència que en aquesta situació hi ha qüestions en comú, per exemple “amb quiròfans i plantes tancades als centres públics, i tenint els mitjans humans i tècnics necessaris, la solució que es dóna des de l’administració al col·lapse assistencial és derivar parat de l’activitat assistencial de baixa complexitat als centres privats amb ànim de lucre, amb l’assignació d’uns recursos econòmics imprescindibles per la sanitat púbica per a poder subsistir. Aquests centres, amb unes ràtios assistencials encara pitjors, amb una precarització laboral encara més important i assumint només aquelles patologies que poden ser “rendibles” comercialment, obtenen beneficiïs dels diners públics”.

En aquesta situació, les representants de les treballadores i treballadors informen que ara que toca revisar els convenis “les condicions de finançament previstes són pitjors” que les de l’any passat: amb “possible” reducció d’un 5% dels pressupostos dels centres; increment de despeses corrents als centres: augment de l’IVA sanitari del 10% al 21%; increment de les despeses financeres.

En resum, els hi proposen “més retallades salarials per poder seguir finançant els centres”, al temps que “s’està condicionant a les plantilles a assumir condicions assistencials en altres èpoques inassumibles, ja que no assumir-ho implica augmentar les retallades salarials”.

Tot això succeeix mentre que als centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) “també els estan perjudicant greument, precaritzant cada cop més les condicions laborals, amb contractes escombraria, amb infradotació crònica de mitjans tècnics i humans… i tot això a cop de decret/llei”, sentencia el Comitè del CST en el comunicat.

Les raons veritables de tota aquesta situació de degradació de la sanitat pública, “digui el que digui el Conseller Ruiz”, assegura el comunicat del Comitè, és la “descapitalització de la sanitat pública per finançar entitats privades amb ànim de lucre (que tenen els seus professionals sovint en pitjors condicions), ja que en aquests casos els increments de finançament serveixen per augmentar els beneficis d’alguns”.

Tot plegat, el Comitè d’Empresa del CST considera que “seria indigne arribar a un nou acord que retalli encara més els malmesos salaris dels seus professionals”, i que per tant “hem decidit fer aquesta protesta”.

A partir del dijous 15 de gener, es faran concentracions cada dia de dilluns a divendres, a les 12 hores del migdia, durant 5 minuts. Temps en que es donarà lectura a un comunicat. Això serà de forma indefinida “mentre no hi hagi voluntat ferma de revertir aquesta situació i deixar de perjudicar els treballadors sanitaris, així com a la població en general”.

Des de CST, les treballadores i treballadors convoquen a totes les entitats de defensa de la sanitat pública, associacions de usuaris, als sindicats, partits i als ciutadans i ciutadanes en general.

Fins al moment, el Comitè d’Empresa del CST ha rebut solidaritat de: EUiA, ICV, Ciutadans, CCOO, SI, Sindicat FAPIC, FAVT, CONFAVC, Iaioflautes i Metges de Catalunya. Així mateix, ha estat convocat per l’Alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, a una reunió el divendres 16, a les 13 hores, a l’Ajuntament. Motiu pel qual, el Comitè convoca també una concentració en aquesta hora al Raval de Montserrat.

Related Articles

Deixa un comentari