Activistes de Prou Barreres! a l’estacionament del centre comercial. Foto: ProuBarreres
Estrella Gil
A un pàrquing d’un centre comercial, el nom del qual no vull recordar, vam anar a aparcar a la zona reservada per a persones amb mobilitat reduïda i vam trobar que un cotxe aparcava davant dels nostres nassos i en va sortir una parella sense cap evidència de discapacitat ni targeta acreditativa al cotxe. Els vam mostrar la meva targeta de mobilitat reduïda perquè ens deixessin aparcar a la plaça en qüestió i mentre el noi dubtava, la noia li empenyia cap al centre comercial dient-li que portava talons i que no mogués el cotxe.
Van deixar-nos bocabadats. Però no podien fer res davant d’aquell abús perquè no és via pública i la policia no pot actuar. Això s’acabat, almenys al Parc Vallès.
Tot i ser un aparcament privat d’ús públic, al Parc Vallès no es permetrà aparcar a les zones reservades sense l´acreditació corresponent. Gràcies a la pressió de Prou Barreres, la zona passa a ser considerada via pública i, per tant, la Policia Municipal podrà actuar davant de qualsevol denúncia o infracció de trànsit. La vigilància dependrà del personal de seguretat del pàrquing i de càmeres estratègicament situades. Es vigilarà les tres zones de places reservades que té el complex d’oci i s’avisarà a la policia que, si cal, multarà el propietari del vehicle infractor.
Des de Prou Barreres pensem que és una mesura necessària per defensar els nostres drets però un autèntic fracàs de conscienciació de la ciutadania terrassenca. La ciutat ha estat gairebé empaperada amb cartells de Tu t’estalvies 5 minuts. A mi m’obligues a fer mil voltes #posatalmeulloc No aparquis al meu lloc… però sembla que no ha tingut l’efecte esperat. Prou Barreres farà un control del protocol a seguir des que es truca a la policia fins que es retiri el vehicle perquè el cotxe degudament acreditat pugui aparcar al seu lloc i valorarà si el temps d’espera es l’adequat. Desitgen que aquesta mesura es generalitzi en altres punts de la ciutat.
Recordem que aquesta targeta d’aparcament es pot sol·licitar a l’oficina de l’IMSAB i es concedeix a qui acrediti discapacitat i barem de mobilitat reduïda. Són dos conceptes diferents que no sempre van junts. La persona titular de la targeta d’aparcament per a persones amb discapacitat identificada com a titular no conductor tindrà dret a la reserva de plaça d’aparcament quan, tenint mobilitat reduïda, sigui menor de 18 anys o, si és més gran, tingui un grau igual o superior al 65%. En cas que la persona amb discapacitat sigui també conductora del vehicle ha de superar un barem de mobilitat.
Aquesta targeta permet aparcar en zones blaves sense pagar, zones de càrrega i descàrrega i qualsevol lloc de la via publica sempre que no impedeixi el pas de cotxes o vianants. No es permet aparcar en les parades reservades a taxis, motos i altres vehicles especials (hotels, organismes oficials…). Tanmateix, està prohibit estacionar en doble fila i sobre la vorera. El titular de la targeta pot demanar una plaça d’aparcament a prop de casa seva o del seu lloc de treball (normativa a Catalunya, cada comunitat té la seva).
Associem la mobilitat reduïda a una cadira de rodes, crosses… però no sempre és així. Aquest barem es concedeix amb la discapacitat i pot ser per diferents motius que no purament físics. Per exemple, hi ha persones amb autisme, amb una gran rigidesa mental que necessiten el seu cotxe a prop en cas de patir una crisi o tenir tendència a l’escapisme (si és així, al seu informe de discapacitat ja inclourà mobilitat reduïda). Aquesta targeta porta una foto del titular al seu revers per evitar l’ús fraudulent.
No és qüestió de cinc minuts ni d’un. Que una plaça de pàrquing reservada estigui ocupada indegudament suposa una llarga caminada per una persona amb mobilitat reduïda, dificultats per baixar la cadira de rodes del cotxe o suportar una crisi més temps de l’imprescindible. Les persones que tenen aquesta targeta d’aparcament no tenen cap privilegi, simplement li facilita una mica el seu dia a dia.
Deixa un comentari