A Terrassa hem fet un pas endavant que, sens dubte, podem qualificar com a històric. L’Ajuntament ha aprovat definitivament la total municipalització del servei públic de l’aigua, que el proper mes de desembre passarem a governar i gestionar de forma íntegra. Hem posat en marxa el compte enrere, doncs, cap a un nou model que situa Terrassa com una referència i com una ciutat pionera a escala nacional, estatal i internacional. Que la tercera ciutat de Catalunya hagi donat aquest pas és indubtable que tindrà conseqüències en altres municipis que estan valorant també rescatar l’aigua i tractar-la com el que és: un dret i un bé públic, de tots i totes.
Ara es tracta de mirar cap al futur, però no podem ignorar que ha estat un camí difícil, amb moments de molta duresa. Això ens ha obligat a fer un gran esforç de diàleg, d’apropar posicions, de pensar en clau de ciutat i de garantir al màxim que jurídicament i econòmicament no donàvem cap pas en fals. Al darrere de la decisió que hem pres hi ha molta gent que ha fet molta feina, des de la política, des de l’activisme social i també des de l’àmbit professional, i els ho vull agrair expressament, com ja vaig fer al Ple Municipal aquest dijous.
Gràcies a aquest esforç, entre tots i totes no només hem decidit sobre el futur de l’aigua, sinó que hem millorat i aprofundit la democràcia i hem enfortit la sobirania i l’autonomia municipals.
Aquests són els veritables guanys de tot aquest procés: l’aigua i la democràcia.
Per altra banda, pel que fa a l’empresa privada que fins ara ha gestionat aquest servei, Mina d’Aigües de Terrassa, que forma part del grup multinacional Agbar-Suez, vull estendre-li una vegada més la mà per intentar arribar, des del respecte, a fórmules justes i absolutament legals que ajudin a portar a bon port tot aquest procés.
Des de l’Ajuntament, en qualsevol cas, defensarem sempre els interessos de la ciutat de Terrassa. No hem anat ni anirem mai contra ningú, però tampoc no farem cap pas enrere en defensa del bé general, del patrimoni col·lectiu d’aquesta ciutat i de la plena autonomia municipal per decidir, dintre de la llei, la millor fórmula per governar i gestionar l’aigua pública.
Però el que compta ara és que iniciem una nova etapa, la del futur de l’aigua, la que farà que l’aigua sigui més nostra que mai.
Som conscients de la responsabilitat que això implica i ens hem preparat a fons per assumir-la. Ho dic amb tota la modèstia del món però també des de la convicció que les administracions públiques poden ser tant o més eficaces que les empreses privades. Des de les esquerres ens neguem a acceptar que la gestió privada sigui, per ella mateixa, sinònim de bona gestió o de solucions més econòmiques. Aquest és un debat que està al fons de tota la qüestió i que el Govern Municipal no afronta només des de premisses ideològiques, sinó amb números i dades a la mà, que demostren que la gestió pública directa, en un cas com aquest, és la millor garantia per als ciutadans i ciutadanes.
Per altra banda, no estem parlant només d’eficàcia, sinó d’un concepte encara més important i decisiu: el que està en joc, és el control estratègic d’un bé públic, d’un dret humà, com és l’aigua. El que està en joc és tractar-la com un negoci o com un dret.
Nosaltres tenim claríssim que és un dret, que complirem tots i cadascun dels nostres grans compromisos amb els ciutadans i ciutadanes i que gestionarem aquest servei amb la màxima eficàcia, amb rigor i transparència, amb qualitat i amb la màxima responsabilitat. Aquest gran canvi històric ens permetrà, sens dubte, fer realitat un futur millor en una Terrassa que sigui més que mai de tothom.
Alfredo Vega, Alcalde de Terrassa
Deixa un comentari