[Estrella Gil] Prou Barreres, una entitat forta en lluita per l’accessibilitat universal, per a totes les persones

No Comment

A Terrassa, tenim una entitat amb una gran història de lluita pels drets de les persones. Pot ser, algú es recorda dels seus orígens, Dísmifisics (Terrassencs disminuïts físics associats) fundat a 2002, però a conseqüència d’un canvi de mentalitat, una nova manera d’entendre la discapacitat, es va canviar el nom de l’entitat a Prou Barreres.

Com explica Joan Vila, president de l’entitat: “DISMIFISICS era una mirada des de la nostra limitació personal, en canvi, Prou Barreres és una mirada a un entorn que no reuneix les condicions d’accessibilitat per ser utilitzat per totes les persones”. És una entitat federada a ECOM (Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física) i està present en consells i òrgans oficials de la ciutat per oferir un millor assessorament.

Es tracta d’un treball transversal, la lluita contra barreres arquitectòniques i mentals es pot presentar en qualsevol àmbit. Prou Barreres ha treballat tant a escoles per fomentar la integració com a juntes veïnals per fer de mediador a l’hora d’eliminar barreres arquitectòniques. També forma part de la Taula de la Discapacitat des de la seva creació.

Prou Barreres va proposar la Taula de la Discapacitat que existeix a Terrassa i la Comissió d’accessibilitat. Des de Prou Barreres es treballa dia rere dia per millorar l’accessibilitat de la nostra ciutat i fer complir el Pacte Terrassa per l’accessibilitat que vam promoure i, així, que aquesta estigui present en qualsevol acte públic que s’organitzi des de l’Ajuntament, al transport públic, a les voreres…

Es tracta d’aconseguir el màxim de Nihil de nobis sine nobis (res sobre nosaltres sense nosaltres). Les persones amb discapacitat hem de tenir veu i opinió pròpia i ser escoltades. Igual que altres grups que pateixen la marginació en àmbit social, polític o econòmic.

Mes enllà de les barreres arquitectòniques l’entitat ofereix assessorament i acompanyament a qualsevol persona que tingui dubtes o problemes relacionades amb qualsevol diversitat. De vegades, és molt difícil acceptar i gestionar la notícia d’una discapacitat nouvinguda i els protocols que s’han de seguir per superar la burocràcia que suposa el nou estatus. Prou Barreres pot indicar el camí que s’ha de seguir.

A la nostra junta tenim membres de diversos àmbits, involucrats a associacions veïnals, salut pública, i això facilita molt la nostra feina de conscienciació. L’accessibilitat del nostre entorn és un benefici per a tota la població, en un moment o altre de la seva vida, qualsevol persona pot portar crosses, cotxet de nens… Una ciutat i un entorn accessible facilita el dia a dia de tota la població.

Prou Barreres te cura que la via pública sigui accessible. A Terrassa, encara tenim moltes voreres massa estretes o amb una inclinació perillosa que s’han de convertir en voreres segures per a tothom. Prou Barreres està al darrere de totes les actuacions de millora de la via pública, recolzant als tècnics de l’Ajuntament. També tenim cura que a la salut publica l’atenció d’un pacient amb discapacitat sigui aplicada amb el protocol i sensibilitat adequada. Com diu Joan Vila Roure, president de Prou Barreres i membre de la junta de la FAVT (Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa): “l’accessibilitat hauria de ser una prioritat política perquè sense accessibilitat no hi ha drets”

La Comissió de dones de Prou Barreres es va crear per treballar l’accessibilitat des de la perspectiva de gènere. Aquesta comissió està present a la taula 8 de Març i participa activament amb l’Oficina de Capacitats diverses en la seva comissió de dones. Les dones amb discapacitat patim una doble discriminació pel fet de ser dones i de tenir una discapacitat.

La plaga social que suposa la violència masclista suposa un problema més gran en el cas de les dones amb discapacitat, ja que en moltes ocasions el maltractador és la parella i el cuidador de la dona amb discapacitat. La dependència emocional i física és molt més alta que en el cas d’una dona sense discapacitat. En molts casos, la dona depèn del seu marit o parella inclòs per la seva cura personal o per sortir de casa.

També patim problemes d’accessibilitat en les consultes ginecològiques i encara és complicat plantejar i decidir sobre la nostra possibilitat de ser mares lliurement davant la societat o d’un professional mèdic. Encara hem de rebatre molts prejudicis. La inserció laboral de la població amb discapacitat es molt baixa però encara és més baixa si parlem de les dones amb discapacitat.

Prou Barreres està molt present a internet i a les xarxes:

Blog proubarreres.blogspot.com

Facebook Prou Barreres!!! Plataforma per garantir l’accessibilitat inclusiva

Twiter @PROUBARRERES1

Instagram prou_barreres_terrassa

Estrella Gil García, escriptora i activista de Prou Barreres

Related Articles

Deixa un comentari