[Ivan Martos] El 14 d’abril es viu també a Terrassa, per la III República

No Comment

Cada 14 d’abril aquelles persones que reivindiquem la democràcia commemorem l’aniversari de la proclamació de la Segona República. A Terrassa fa un bon grapat d’anys que commemorem el 14 d’abril, per tenir memòria i per projectar el futur.

El 14 d’abril de 1931 la ciutadania va acabar amb un règim monàrquic corrupte que feia aigües en l’àmbit social, econòmic i polític. El poble exigia millorar les seves condicions de vida i de treball i decidir el seu destí. La seva mobilització va portar la república.

Avui, a més de la corrupció de nou dels Borbons, el problema és la monarquia provinent de la dictadura feixista i que hereta els privilegis de sang, cosa que la converteix en una institució no democràtica.

El nostre país ha de passar pàgina i avançar cap a la Tercera República, com una sortida real a les necessitats i reivindicacions bàsiques de la majoria social, amb un contingut polític, social i econòmic antioligàrquic i al servei de la majoria treballadora. Un procés constituent cap a un nou marc, la república, que aprofundeixi la democràcia, que estableixi mecanismes reals de participació en la vida pública i en la presa de decisions, i un sistema econòmic i social alternatiu al neoliberalisme, un reconeixement a la realitat plurinacional de l’Estat i un marcat caràcter igualitari, feminista i antipatriarcal.

Es tracta de defensar avançar cap a una Tercera República democràtica i popular que garanteixi els drets polítics, laborals i socials, que defensi allò públic com a fonament del sistema financer i de l’economia productiva i que implanti un desenvolupament sostenible i equitatiu. Un sistema econòmic i social que garanteixi ocupació i sou digne, habitatge, serveis públics: educació, sanitat, pensions, protecció social i cultura, i present i futur per a la joventut, subordinant a l’interès general a l’oligarquia.

Ens trobem en un temps complex i difícil. La guerra ha tornat a Europa. I els governs de la UE sotmetent-se a les exigències de l’OTAN, en contra dels interessos dels pobles, augmenten els pressupostos militars al servei del complex industrial militar. A Orient Mitjà, som testimonis del genocidi del poble palestí perpetrat pel criminal règim israelià, amb el patrocini explícit dels EUA i la complicitat de la UE.

Cal que donem la cara per a la defensa de la Pau com un valor dels pobles que en tot el planeta sofreixen les guerres. El no a la guerra! és un dels pilars de la proposta de nou país, igual que la Constitució de la Segona República va renunciar a la guerra com a instrument de política internacional.

En aquest 14 d’abril, cal continuar treballant de manera unitària per la construcció d’un bloc polític i social alternatiu, d’unitat popular, entorn d’un programa per a la construcció d’un nou país que superi el règim monàrquic en el qual se sustenta l’oligarquia econòmica i financera.

Per això, aquest diumenge 14 d’abril ens trobarem a Terrassa les persones republicanes, en una acció que començarà a les 12.00h des de la plaça del Primer de Maig, en defensa de la democràcia i contra la corrupció, pel públic, els drets polítics i socials, i els valors republicans de Pau, Llibertat, Justícia, Igualtat, Feminisme, Laïcisme, Memòria, Cultura i Solidaritat. Visca la Tercera República!

Ivan Martos Aguilar

Deixa un comentari