[Ivan Martos] La distància del present

No Comment
Fragment de la portada de ‘La distancia del presente’, de Daniel Bernabé, publicat per Akal.

 

Com veiem les notícies? Tenim temps per a aprofundir i reflexionar sobre tot el que passa al nostre país? La immediatesa i la urgència dels diaris, les notícies televisives i les xarxes socials ens permeten poder relacionar uns fets amb uns altres, unes notícies amb unes altres, de tal manera que podem construir relat, història, sobre el que estem vivint? O potser necessitem agafar distància?

A mitjans de setembre, les llibreries van veure publicar per l’editorial Akal el llibre “La distancia del presente. Auge y crisis de la democracia española (2010-2020)”, de Daniel Bernabé, un dels periodistes que està agafant més renom els darrers temps per les seves reflexions (sobretot a partir de la publicació del seu llibre anterior, “La trampa de la diversidad”). Agafar aquesta distància per entendre els motius del perquè som ara com som, i perquè ara està passant el que està passant, és el que intenta amb molt encert l’autor amb aquest nou llibre.

No estem acostumats que ens expliquin el que hi ha darrere dels grans titulars, el que passa realment, el que es discuteix en els passadissos del Congrés i en aquells llocs on es prenen les decisions, els interessos que hi ha en joc, i sobretot les conseqüències polítiques dels fets que apareixen en els titulars. I és que la situació política que vivim ara beu molt de tot el que ha passat la darrera dècada: greus casos de corrupció (Gürtel…), crisi econòmica i financera, mobilitzacions ciutadanes (vagues generals, marxa de la dignitat, 15M, defensa sanitat i educació públiques…), abdicació del Rei (i escàndols reials), el procés sobiranista a Catalunya, la moció de censura a Rajoy, l’ascens de l’extrema dreta, el govern de coalició d’esquerres, la pandèmia de la Covid-19… Una dècada molt convulsa, en la que hem patit fortes crisis i l’anomenat Règim del 78 trontolla.

Aquest any, que celebrem el centenari de Benito Pérez Galdós, el gran relator del segle XIX, s’agraeix un llibre com aquest amb el mateix esperit que ens serveix per comprendre, no només els darrers anys, sinó sobretot el nostre present, el que estem vivint i patint avui mateix amb la pandèmia.

Us recomano aquest llibre, així com seguir l’actualitat amb els articles setmanals que fa aquest autor en alguns mitjans i a través de les seves xarxes (Twitter: @diasasaigonados).

No deixem de llegir, aprofitem les biblioteques públiques i comprem llibres a les llibreries dels nostres barris.

Ivan Martos Aguilar

Related Articles

Deixa un comentari