[J. Queralt] Sobirania tecnològica per a transformar la societat

No Comment

El proper dissabte 4 de març es durà a terme al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” de Barcelona el II Congrés de Sobirania Tecnològica.

En un context on l’ús de la tecnologia s’ha estès a tots els àmbits de la nostra vida, la sobirania tecnològica reclama “tenir els coneixements i la capacitat per decidir sobre la tecnologia” que utilitzem. Això inclou aspectes tan diversos com posseir el codi dels programes que utilitzem (cosa que ens permetrà millorar-los col·lectivament segons les nostres necessitats), controlar els ordinadors on es guarden les nostres dades (cosa que evitaria la uniformització dels continguts de la xarxa i la censura), o controlar les xarxes de telecomunicacions que utilitzem (cosa que reduiria la captació d’informació privada que empreses i governs duen a terme en contra nostra).

Desgraciadament, el bombardeig publicitari a què ens viem sotmesos, juntament als pocs coneixements (i interès) que en general tenim sobre aquests temes fan que ens preocupem més de quin és l’últim aparell que, per exemple, Apple ha llançat al mercat, que de defensar els nostres drets fonamentals quan estem utilitzant la tecnologia.

Això és especialment preocupant en molts grups activistes que, tot i saber que són objectiu prioritari de l’espionatge per part de l’Estat, i ser molt conscients dels perjudicis que causen les gran empreses tecnològiques (des de les mines de coltan al Congo, com explicava La Directa en aquesta entrevista, fins al sexisme a les xarxes socials), es veuen de vegades incapaços d’afrontar el repte de millorar l’ús que fan de la tecnologia i assolir, en definitiva, un nivell més alt de sobirania.

Per tot això, el programa del Congrès, que podeu consultar a la web sobtec.cat, resulta tan interessant: des del ciberfeminisme i la seguretat digital, fins a com s’organitzen milers de persones per desenvolupar Debian, el sistema operatiu lliure possiblement més important del món (com s’expressava aquest article del diario.es  arran de la mort del seu fundador). Qualsevol persona interessada en fer un ús més sa de la tecnologia hi trobarà alguna activitat del seu interès.

No és casualitat que el Congrés de Sobirania Tecnològica se celebri el mateix cap de setmana que el Mobile World Congress. Aquest congrés, que centra l’atenció dels mitjans de comunicació i que mou milions d’euros, enfortint a més a més la marca Barcelona amb tot el que això comporta, és un aparador on les grans empreses del sector mostren les que seran les noves tendències que ens imposaran i, encara més important, és un aparell de propaganda ideològica. Així, veiem com han aparegut les entrades gratuïtes per a grups escolars, molts disputades entre els centres educatius degut a la seva escassetat i gran demanda. El professorat que, de bona fe, porta al seu alumnat a un esdeveniment com el MWC no s’adona de la visió terriblement esbiaixada de la tecnologia que allà se’ls donarà: la “promoció del fetitxe tecnològic“, amagant els aspectes socials que hi ha al darrera. És especialment greu quan es tracta d’escoles i instituts públics, que en comptes de defensar el coneixement obert i lliure per a tothom, estan promocionant grans empreses privades que viuen, essencialment, de fer del coneixement una mercaderia.

Joan Queralt Molina (Professor d’informàtica i desenvolupador de programari lliure)

16730223_1837171703203149_1164803307572694731_n

Deixa un comentari