[Josep Maria Font] Joan Tobella i Marcet (Terrassa 20.4.1929-28.3.2020)

No Comment

 

Divendres 15 d’octubre a la parròquia de la Sagrada Família vam celebrar una missa d’acció de gràcies pel Joan que, arran de les prescripcions sanitàries imposades per la pandèmia, va traspassar l’any passat sense poder gaudir de l’escalf i acompanyament de tants familiars i amics.

Era el segon d’onze germans, dels que en van sobreviure vuit. L’esclat de la guerra el 1936 va impedir el seu ingrés a l’Escolania de Montserrat, quan tenia set anys. A finals del 1938 la família va aconseguir passar al bàndol nacional i establir-se a Béjar, on és escolaritzat als jesuïtes fins que el 1940 la família pot tornar a Terrassa, on segueix els estudis als salesians d’Horta i més endavant a l’Escola Industrial, on hi cursa peritatge tèxtil. Coneix la Montserrat Vergés a les ballades de sardanes i fent Els Pastorets. Més endavant es casen i s’instal·len al carrer Nicolau Talló, on hi neixen els sis fills del matrimoni.

Té cura d’un negoci familiar, Confecciones Egarín, que a principis dels 70 va haver de tancar, i passa a treballar a Filatures Badiella, després a Expofil i a mitjans dels 70 queda a l’atur. La Montserrat, infermera de professió, troba feina a Mútua de Terrassa com a instrumentista de quiròfan. Poc després el Joan entra a Banca Catalana, passant per diverses oficines i deixant un molt bon record a tothom, tant a companys com a clients. Ja prejubilat, té cura de l’esposa, que pateix una malaltia coronària que culmina, el 1994, en un trasplantament de cor que li donà un nou alè de vida que va durar 16 anys. Malauradament la Montserrat ens va deixar el 2010.

El Joan sempre va estar vinculat a la parròquia de la Sagrada Família, de la que el seu pare Josep Tobella i Serra ja en fou un dels promotors. El Joan va participar en mil i un càrrecs i activitats: Consell Pastoral, Càritas, Setmana de Pregària per a la Unitat dels Cristians, Equips de Matrimonis, Centre Parroquial, etc.

Una llarga malaltia l’anà debilitant fins que als inicis de la maleïda Covid, amb 90 anys, va traspassar en la solitud imposada sanitàriament i preventiva a la Mútua de Terrassa. Jo el recordo sempre somrient i lliurat als altres. Els darrers mesos de la seva vida el trobava en companyia d’algun dels seus fills o de la Mercy, la seva cuidadora, passejant-lo pels carrers de Terrassa, en la cadira de rodes que li permetia sortir de casa. Un home bo que sempre recordarem amb agraïment tots els qui el vam conèixer.

Josep-Maria Font i Gillué

Related Articles

Deixa un comentari