[Núria Salán] Les essències volàtils

No Comment

núria salán

Tot just hem finalitzat el 2n congrés de Dones, Ciència i Tecnologia, WSCITECH21, i ens hem quedat amb ganes de més, per això ja comencem a mirar cap al WSCITECH23, i entremig hi haurà la jornada, al març de 2022, de manera que ens mantindrem en actualitat i activitat.

En aquesta edició WSCITECH21, ha quedat clar que tenim la percepció d’haver avançat i haver aconseguit algunes fites, però que encara queda feina (molta!) per fer. Així, actualment hi ha una profusió d’activitats que reclamen que les dones tinguem el reconeixement i visibilitat que mereixen, juntament amb els homes que també s’ho mereixen, per descomptat. Però encara veiem que Nosaltres hem de “reclamar” ser-hi presents, perquè si no ho fem, desapareixem amb molta facilitat.

Ai, que en som, de volàtils!

I aquest és el punt. Som com les essències: sempre presents, necessàries, que quan no hi són es nota que “falta quelcom” però que no sempre s’identifica l’absència. Per això, quan veiem a algun diari que es mostra una fotografia de panell d’experts, i en aquell panell no hi ha cap dona, mirem la foto, potser veiem que “alguna cosa no és com cal” però no sempre veiem, a la primera, que aquella imatge està exempta del punt de vista i del talent del 50% de la població. Seguim mantenint la idea (totalment errònia) de que “hem de posar dones als panells perquè toca”. No! Hem de posar dones als panells i a tot arreu perquè som, vivim, respirem, sumem i multipliquem com a part de la societat. Com el 50% que som. I només per això, hem de tenir visibilitat sense que sigui forçada, sinó amb naturalitat i normalitat.

Actualment, hi ha homes i dones treballant, creant, dissenyant i construint a tots els sectors, com ha de ser i com volem que segueixi essent. Però quan es demana “algú expert que ens ho expliqui” o “algú representatiu de…”, no és habitual que es pensi en una dona. No som visibles, que és la reclamació més destacada en aquest congrés i en general.

I quan tindrem aquesta visibilitat, ja no caldrà que fem línies com aquestes, i tindrem, de fons, l’essència del talent femení, que hi és, ha estat sempre i que tantes contribucions ha aportat a la societat que gaudim avui.
Encara que no hem aconseguit sortir als llibres de text…

 

Dra. Núria Salán Ballesteros (UPC)
Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia
Membre del Comitè Organitzador del Congrés Dones, Ciència i Tecnologia WSCITECH

 

Related Articles

Deixa un comentari