[Salvador Pérez] La democràcia imperfecta d’un estat espanyol que no avança

No Comment

Per molt que alguns ho diguin moltes vegades des d’alguns partits i institucions de l’Estat, membres del govern i del PsoE-Psc, personatges com Felipe González, Miquel Roca i d’altres, que Espanya és una democràcia exemplar i com la resta d’estats europeus, res té a veure amb cap d’ells.

Els estats europeus van vèncer al feixisme i al nazisme, i l’estat espanyol es va imposar un règim democràtic amb totes les estructures intactes del règim franquista, això se li va dir “transició democràtica”. Oblit i renúncia efectiva a passar comptes amb un règim criminal i els seus botxins, tots demòcrates de la nit al dia. I els veritables partits democràtics, sobretot, els d’esquerres, es van haver de menjar per imposició “democràtica” els militars feixistes i tots els vividors i defensors del règim criminal, el seu model, els seus dirigents i les estructures de l’Estat que han arribat fins als nostres dies.

Per això, no és gens sorprenent els posicionaments de part de la Judicatura, corrupta i podrida, de la monarquia, de la guàrdia civil i l’exèrcit, de molta part de les estructures de l’estat, d’alguns sectors econòmics importants, i d’alguns partits que de democràtics en tenen molt poc, PP i VOX, per posar dos exemples. Sobretot aquest últim, que és la representació del vell franquisme, i d’una ideologia embrutida, vergonyosa i que hauria d’estar en un Estat democràtic europeu, fora de la Llei per tot allò que defensa, fa apologia del terrorisme d’estat, i que mai ha demanat perdó per aquell règim criminal, on el volum de víctimes assassinades, torturades i vexades, res té a veure amb el que demanen que faci Bildu i d’altres partits.

L’Estat espanyol i les institucions mai no han demanat perdó als milers de víctimes que van generar. Al contrari, la mateixa monarquia imposada per un criminal, part de la Judicatura d’una mentalitat franquista i al seu servei que pren resolucions sobre tot allò que no l’interessa i no fa justícia, la guàrdia civil un cos armat que fa anys que exerceix la brutalitat, l’assassinat i la repressió on molts dels seus comandaments encara glorifiquen als generals i al seu criminal en cap com la glòria i salvació d’Espanya gràcies al cop d’estat contra la República, i no parlem de l’exèrcit que és una altra institució corrupta i vergonyosa que només ha estat capaç de guanyar quan ha lluitat contra obrers, camperols i marginats.

La feblesa dels governs del PsoE-Psc, incapaços de fer polítiques d’esquerres, sent uns cagadubtes permanents, sobretot, quan els partits d’extrema dreta PP, Ciudadanos i VOX criden, insulten i amenacen a prendre accions sobretot judicials, reclamant a les institucions indicades de l’Estat el seu auxili i suport. I sobretot, de no fer les depuracions corresponents i exigir a totes les institucions de l’Estat el seu silenci i compliment de les normes i lleis existents. Com és possible que alguns jutges corruptes i al servei del franquisme, i a militars que es deuen al compliment de les lleis i de les normes democràtiques a dia d’avui, encara es permetin glorificar a un criminal, parlar de la necessitat de canviar el règim per l’existència democràtica d’un govern elegit (PsoE-Psc/Unides Podemos) i dir tot tipus d’insults i barbaritats. A més d’incomplir la Llei de la Memòria Històrica.

I que el suposat líder de l’oposició el Sr. Casado, i sobretot, el Sr. Abascal de VOX, es permetin parlar de reconeixement a les víctimes per part d’ETA o Bildu, i parlar de terrorisme, quan ells són part del terrorisme d’Estat exercit per part dels seus membres, antics dirigents i botxins del franquisme més brutal.

Aquests dies fa deu anys que va acabar l’activitat d’ETA, un fet que hauria de generar il·lusió i ganes d’avançar. I aquest dilluns passat alguns dirigents de Bildu, van fer un reconeixement pel dol generat. Tots aquests aspectes haurien de generar certa il·lusió i que la societat vagi avançant, amb aspectes que necessiten temps, paciència i molta pedagogia i tranquil·litat.

Però no, alguns els molesta la pau, els agrada ensorrar totes les oportunitats, i es permeten insultar i demanar que tothom faci el que no han fet ells i amb una magnitud molt més gran. I sobretot, utilitzar a algunes víctimes al seu servei i de forma barroera, inclús enfrontant-les sense cap escrúpol. I un altre aspecte important, a les víctimes cal respectar-les, atendre les seves necessitats, i el que calgui, però no han de ser una part implicada en les solucions, ja que interferiran en qualsevol procés de pau objectiu. Això ho van tenir molt clar a Irlanda del Nord, si de veritat es volia aconseguir la pau i la solució del problema. I aquesta és una diferència important a l’estat espanyol, on el PP i VOX sempre les volen pel mig, usades barroerament sense ètica, ni escrúpols, amb l’objectiu de rebentar qualsevol iniciativa que busqui solucions.

És més, aquests dies membres de la guàrdia civil es permeten demanar dimissions i responsabilitats a algun expresident del PsoE, responsable d’haver aconseguit la fi del terrorisme d’ETA. A més, és sorprenent que no la demanin del Sr. Felipe González, serà perquè va servir als seus interessos i va amagar totes les corrupteles sota les catifes. Quan en comptes de demanar dimissions haurien de complir la Llei, callar i demanar perdó per la seva brutalitat, haver defensat un règim criminal, que en algunes casernes del País Basc són l’exemple més gran de la brutalitat i altres actuacions que res tenien a veure amb el compliment de les Lleis i d’un Estat democràtic.

La pau i el règim democràtic es guanya cada dia, i tot allò que ajudi a millorar les condicions de vida per avançar, endavant. Però l’estat espanyol té moltes rèmores a resoldre, i el franquisme i els seus seguidors directes i camuflats entre togues i uniformes, son un problema. Per això, alguns dirigents polítics encara parlen en termes de violència i de guerra, amb afirmacions com: partits terroristes i colpistes com l’esquerra abertzale, els independentistes, els comunistes, els que van contra Espanya i els seus símbols i la seva història…, tots són enemics als que cal humiliar, derrotar i si cal assassinar com deien alguns militars a la reserva.

Alguns estaven més còmodes amb un règim criminal, catòlic, apostòlic i romà, amb ETA matant i assassinant, amb independentistes tots detinguts, amb comunistes i anarquistes en la clandestinitat, amb les dones subjugades i maltractades, amb tots els anomenats desviats detinguts i marginats, i la socialdemocràcia fent de prostituta del règim i al seu servei com ha fet durant alguns anys de govern.

Doncs no, alguns estem tot i les deficiències i mancances, contents perquè es consolidin les idees i la diversitat ideològica i social, la llibertat dels pobles i nacions d’aquest estat espanyol que tenen tot el dret a decidir el que considerin, a consolidar els processos de pau com el País Basc, i fer fora d’una vegada a tot allò que impedeix avançar, que no és d’altre, que el franquisme i feixisme consolidat en les institucions, i si cal, netejar-les i depurar-les de forma efectiva fins que no en quedi ni una engruna (Com deia Bakunin, no es poden deixar ni les arrels, perquè tornen a brotar). En aquest cas es referia a l’Estat i al model capitalista.

Salvador Pérez Riera

Deixa un comentari