[Salvador Pérez] Pactes i acords de govern, veurem si de canvi o continuïtat

No Comment

Ja hem tingut prou temps per a analitzar, valorar i situar els resultats electorals a les municipals. Els conceptes: “sorpresa”, “nova Terrassa”, “tsunami”, “nova etapa”, “final de quaranta anys”…, i així una llarga llista, ara ja en fred podem fer una anàlisi molt més tranquil i valorar el futur que ens ve. L’eufòria inicial d’alguns i el disgust d’altres s’aniran desdibuixant per una realitat efectiva i realista, on els pactes i acords de govern ens situaran de veritat en els conceptes utilitzats.

El fet que Tot per Terrassa hagi guanyat amb un resultat important és veritat que ha estat una sorpresa no prevista, ateses algunes enquestes fetes. I no tan sorprenent el fet que TeC hagi perdut la seva representació, com a fet inesperat. Aquest cas al final ho ha estat menys, ja que està més que demostrat que la divisió sempre porta a resultats nefastos i poc productius. Ara la culpa se li haurà d’endossar a algú, altres buscaran culpables sense fer cap anàlisi crítica, però el que és evident, és que la culpa és col·lectiva i té molts responsables, i aquesta travessia fora de les institucions els permetrà, espero, fer una anàlisi objectiu i reflexionar d’una vegada per no caure en el mateix parany, no s’aprèn del temps i la història.

Els tòpics com parlar de “nova etapa”, “final de quaranta anys”, “nova Terrassa”…, és una mera ficció i d’anar fent titulars periodístics de curt abast. I això s’haurà de demostrar en el temps, si de veritat canviaran tant les coses, com aquestes simplificacions, o més desitjos que realitats.

Segurament, hi haurà un pacte de govern entre Tot per Terrassa i ERC. És el que pot garantir una majoria suficient per a governar amb certa tranquil·litat. Una altra cosa, atesos els participants d’aquest pacte, veurem si de veritat responen a les expectatives i desitjos.

En primer terme, s’haurà acabat en termes polítics amb el govern del Psc-PsoE. Però aquest partit ha teixit durant quaranta anys tota una estructura organitzativa i funcional del mateix Ajuntament. Des dels equips directius afins i militants del partit, i molts afiliats que s’han situat en els diferents nivells de l’Administració municipal, al marge de tots els nivells d’afinitat i de menjadores externes en la xarxa d’entitats afins que han rebut línies d’ajut i subvencions al llarg dels anys. Durant anys l’Ajuntament ha estat l’oficina de col·locació i l’eina de corrupció de baixa intensitat utilitzada pel partit de govern. Per tant, si el nou govern no comença a fer una depuració clara i contundent d’aquestes estructures directives, que no han estat posades per a criteris de professionalitat, rigor i transparència, no s’haurà acabat de veritat amb el Psc-PsoE i els seus quaranta anys de govern. Ja que tindran un veritable cavall de Troia que mantindrà els mateixos vicis i costums al servei d’aquest partit, i no dels nous governants, restant a l’espera de la caiguda del nou govern, per a la possibilitat de retorn dels seus afins.

Després cal tenir en compte que si mirem la llista de Tot per Terrassa, començant pel seu cap de llista, genera molts dubtes a l’hora de promoure canvis de veritat, ja que han viscut fins al fons les maneres de fer del Psc-PsoE fins al moll dels ossos, i el seu ideari i conceptes ètics poca claredat. Per tant, ja veurem fins on arriba aquesta actitud de canvi, o si senzillament és un mer canvi de sigles, però amb molt pocs canvis en l’estratègia política, i sobretot, en els grans temes a afrontar que és on es demostrarà si estem davant de veritables canvis i transformacions del model, o serà la continuïtat d’aquest.

Temes com canvis en l’estructura directiva del mateix Ajuntament, tots els temes relacionats amb les polítiques de sostenibilitat ambiental subordinant totes les estratègies municipals a aquest criteri, la revisió del Pla General d’Ordenació subordinant-lo als criteris mediambientals, el desenvolupament de l’Anella Verda, tota la política d’habitatge en tots els seus aspectes, tot el tema referit a la mobilitat i al canvi climàtic així com la contaminació de l’aire, si de veritat en termes ideològics es creu en els serveis públics, hi ha el tema de la gestió de l’aigua, la gestió del transport públic i tot el referit a la gestió de la neteja i els residus.

En aquest últim apartat cal recordar que la decisió del Sr. Jordi Ballart, quant a la gestió d’Eco-Equip, és el que ens ha portat a la desgraciada situació de la seva mala gestió, aquella decisió ens ha portat a la gravetat de la situació, per tant, veurem com es recondueix per a garantir un bon funcionament del servei.

O tots els temes referits a la Participació Ciutadana on resten moltes coses a fer i per desgràcia quan el seu cap de llista en va ser responsable, no va fer absolutament res. O tot el referent al Barri Segle XX, on l’Ajuntament ha desaparegut d’una forma lamentable. I així podríem anar fent una llista de temes on es veurà la veritable “nova Terrassa”, o la continuïtat d’un mateix model i manera de fer. O només canviïn les formes, però no el fons, i ens trobem en un territori difús ple de grans contradiccions i mentides.

Cal no oblidar que els dos partits governants tenen persones de llarga tradició dins la gestió del mateix Ajuntament, i tampoc van demostrar fer els canvis i maneres de fer quan en van tenir oportunitat. Ara entrarem en una nova etapa i potser tenim sort, en una nova forma de governança, i les expectatives generades puguin ser assumides, ja ho veurem, com sempre el temps és un element evident que demostrarà moltes coses. Si els conceptes són mera retòrica sense contingut, posarà a tothom al seu lloc, i llavors quan arribi aquest moment, ho haurem de recordar per a no oblidar els incompliments.

I les primeres decisions i acords, ja ens demostraran moltes coses, i determinarà si estem davant d’un procés de continuïtat amb canvis merament estètics, o de profunditat que expressi la voluntat de canvi i de forma de fer. Veurem…!

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari