Sense coneixement no hi ha contrapoders

2 Comments

Els ciutadans sabem molt poc del nostre ajuntament. Desconeixem la seva estructura, quines són les seves potestats i com administra el pressupost. La informació que rebem per la premsa local és inconnexa degut a la franca minoria quantitativa del quart poder respecte a l’aparell funcionarial. Els ciutadans que tracten habitualment amb el consistori, ja sigui per raons professionals o activistes, tenen més o menys clar com funciona un departament però en molt pocs casos en tenen una visió complerta. L’opacitat, volguda o no, és absoluta.

Des de l’Observatori Ciutadà Municipal de Terrassa intentem generar coneixement sobre l’administració local de forma oberta i transparent. Posem a disposició de qualsevol ciutadà dues eines: visualitzacions dels pressupostos i una interfície per a fer preguntes. Governar un ajuntament és fonamentalment administrar un pressupost, com a ciutadans hem de saber d’on provenen els recursos i en que es gasten. Per poder interpretar aquestes dades –i altres inquietuds- necessitem preguntar al consistori, i que els servidor públics responguin a la ciutadania en un temps raonable. La ignorància es cura preguntant.

Treballem de forma transparent, no acceptem respostes o explicacions ‘off the record’ per part de l’ajuntament. Tampoc que un usuari faci la pregunta en privat a través de la nostra plataforma. El nostre objectiu és generar un espai de coneixement obert, on es reflecteixin les inquietuds de la ciutadana i que contribueixi a que el nostre consistori sigui més transparent.  Només amb informació i dades sobre l’administració els ciutadans podrem demanar i exercir una rendició de comptes veritable.

Veiem en el Malarrassa un espai de informació crític, incòmode i independent. Un aliat natural en la construcció de contrapoder ciutadà. Un espai de difusió de coneixement que ajudi a comprendre les estructures que ens governen i que doni eines per a poder fer rendir comptes a governants i institucions. Queda molt camí per recórrer, segur que farem molts trams plegats. Endavant!

Eduard Martin-Borregón
periodista de dades
@emartinborregon

Per descarregar l’article en paper publicat al MLRS Nº01 del gener 2015 premeu aquí

Related Articles

2 Comments

Deixa un comentari