[Xavi Martínez] Defensem el Vapor Ros i construïm un gran projecte cultural i social

No Comment

Després de molts anys d’abandonament del Vapor Ros, mentre la Generalitat acceptava la seva herència, aquest espai singular de la nostra ciutat s’ha mantingut en peu gràcies a les persones que hi han desenvolupat activitats comercials i culturals als diferents locals del recinte i gràcies a la Plataforma en Defensa del Vapor Ros creada el 2018. A l’anterior mandat, el PSC va intentar fer una modificació puntual (requalificació) el novembre del 2017 per tornar a repetir els pelotazos immobiliaris de quasi tots els vapors que existien a la nostra ciutat. Finalment ho vam poder aturar i salvar el Vapor Ros de l’especulació.

Malauradament, ara la Generalitat començarà les obres de rehabilitació amb un molt mal peu, avisant a les persones que mantenen els seus negocis o els seus espais culturals, que en només quinze dies han d’abandonar l’espai durant tres mesos, sense cap proposta de compensació o reubicació. Unes obres de rehabilitació més que necessàries, especialment la retirada de l’amiant, però la forma d’entomar-les és un autèntic despropòsit i maltractament a les persones que han mantingut en peu aquesta joia arquitectònica durant molts anys. Unes persones que fins i tot han fet aportacions econòmiques de la seva butxaca per al manteniment de l’espai.

Des de Terrassa en Comú vam defensar i seguim defensant un model que no especuli amb requalificacions urbanístiques, un model que generi immediatament un procés d’actuació i de gestió de l’espai a partir de la identificació de necessitats reals. Una proposta que converteixi el Vapor Ros en un projecte cultural i social emblemàtic per a la ciutat. Per això demanem al govern municipal que sigui valent i defensi aquest projecte davant la Generalitat amb tres punts claus.

En primer lloc, amb la implementació d’un projecte que respecti els valors patrimonials existents i que es pugui aplicar a un ritme adequat per a facilitar la seva assimilació social i que estigui obert a la ciutadania. D’altra banda, ens sembla imprescindible mantenir totes les activitats actuals que vulguin continuar al recinte i construir un projecte col·lectiu autoorganitzat a partir de les activitats existents i de totes aquelles altres entitats de la ciutat que s’hi vulguin sumar. Un projecte cultural ubicat a la planta baixa que sigui positiu per a la ciutat i capaç d’assumir un procés d’activació i recuperació del Vapor Ros i evitar que tingui la temptació de vendre’s un espai històric i patrimonial de Terrassa al millor postor que vulgui especular amb ell. Finalment, davant l’enorme dèficit que tenim a la ciutat d’habitatge públic de lloguer i, donat que és un espai propietat de la Generalitat, apostar per la innovació i incloure al projecte del Vapor Ros la construcció d’habitatge de protecció oficial de lloguer social, assequible i en dret de superfície, amb serveis i espais compartits a la primera i segona planta, mantenint els valors i l’estructura arquitectònica com s’ha fet a diversos vapors de la ciutat. Volem que també es construeixi habitatge públic de lloguer al centre de la ciutat per fer una ciutat més equilibrada i revertir les desigualtats.

Si volem defensar el Vapor Ros, hem de construir un gran projecte cultural i social, un gran projecte de ciutat.

Xavi Martínez, és membre de Terrassa en Comú

Related Articles

Deixa un comentari