Ginger Baker, John Németh i Janine Johnson, properament al 34 Festival de Jazz de Terrassa

No Comment

Quan queda menys d’un mes per a l’inici del 34 Festival de Jazz de Terrassa, el certamen emblemàtic de la ciutat vallesana, organitzat pel Club de Jazz d’Amics de les Arts i Joventuts Musicals, ja es disposa d’un programa complet que enguany oferirà una seixantena de propostes entre concerts i activitats. A banda de les confirmacions ja anunciades de Jeff Ballard Fairgrounds, Ernesto Aurignac Orquestra, Nels Cline Singers i la presència del pioner del ethio jazz Mulatu Astatke, ja s’han desvetllat algunes perles més de la programació, com el concert del veterà bateria britànic Ginger Baker, que el proper 5 de març inaugurarà el Festival a la Nova Jazz Cava amb un concert únic i en exclusiva a l’estat espanyol.

Baker, que va ser bateria de bandes de rock clàssic com Cream, al costat d’Eric Clapton i Jack Bruce, portarà a Terrassa el seu projecte Ginger Baker’s Jazz Confusion, amb el qual ja als 75 anys recupera les seves arrels jazzístiques. Després de tres anys funcionant en directe, el quartet va publicar el seu primer disc Why?” el 2014, un àlbum que presentaran a l’escenari del club terrassenc i que suposa el retorn de Baker a l’actualitat discogràfica després de 15 anys sense publicar material nou.

Una formació poc convencional recolzarà el mestre: el saxofonista Pee Wee Ellis, estret col·laborador de James Brown —com a compositor i arranjador— i coautor de clàssics del funk com “Say it loud I’m black and I’m proud”, el percussionista ghanès Abass Dodoo; i el contrabaixista Alec Dankworth. Uns bons companys de viatge perquè Baker continuï una línia d’exploració que entrecreua el rock, el jazz i els ritmes africans, sense perdre el seu element melòdic i contagiós.

 

ginger-baker-jazz-confusion-620x413

 

També dins de l’àmbit internacional, John Németh serà —en el seu debut a Espanya— el protagonista de la ja tradicional Nit de Blues del Festival Jazz Terrassa. Amb les seves peculiarars veu i l’harmònica, Németh arriba a Terrassa amb sis nominacions als propers Blues Music Awards, que tindran lloc el 7 de maig a Memphis. Entre les mencions hi ha la de millor cançó de l’any per “Bad luck is my name””i el millor disc de l’any per Memphis grease, que ens presentarà a l’escenari de la Nova Jazz Cava. Aquest disc és una bona mostra de l’estil que l’ha fet conegut internacionalment dins de l’exigent escena del blues: una mescla molt personal de blues i blue-eyed soul sempre dirigida per la seva veu rasposa i impulsada pel so de la seva harmònica.

La John Németh Band compta amb l’acompanyament de Travis Swanson (guitarra i veus), Matthew Wilson (baix elèctric i veus) i Danny Banks (bateria i veus).

Club de Jazz sempre ha reservat un espai destacat per descobrir noves veus dins del jazz vocal. Per això, en aquesta edició de 2015, el 20 de març, gaudirem de Passion,” el segon disc de la cantant londinenca Janine Johnson, un viatge a través del soul amb cançons que en el seu moment van formar part del repertori de dives com Chaka Khan i Jocelyn Brown. Amb la seva especial mescla de soul i jazz, aquesta vocalista i actriu britànica canvia lleugerament de registre després de l’èxit del seu anterior espectacle: A night of bond with Janine Johnson.

L’acompanyarà una banda amb membres de diversos backgrounds i colors musicals com Emilio Merone (piano), Yeray Hernández (guitarra), Marco Boi (baix) i Marco Losada (bateria).

Related Articles

Deixa un comentari