Es constitueix la Federació de cooperatives d’alumnes “Alumnes.coop”

No Comment

El passat 9 de maig, 200 representants de cooperatives d’alumnes van constituir la Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop. Aquesta federació agrupa les cooperatives d’alumnes de diferents escoles de tot el territori constituïdes en el marc del projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya i el programa aracoop. Alumnes.coop té com a missió principal consolidar, impulsar i promocionar les 60 cooperatives d’alumnes creades en el marc d’aquest programa arreu del territori català, i que dia a dia enforteixen l’economia i la societat en base a principis democràtics. A més, servirà per a coordinar-les entre sí i fomentar la intercooperació.

La nova federació va elegir el seu Consell Rector i aprovà dels seus estatuts. Les cooperatives d’alumnes són emprenedoria, coneixement, participació, democràcia i diàleg. Així mateix, Alumnes.coop es planteja la missió d’impulsar, promocionar i fomentar la creació de cooperatives d’alumnes, i acompanyar les que ja existeixen.

Josep M. López Fumat, president de la Federació de Cooperatives de l’Ensenyament de Catalunya va indicar durant l’acte, que aquesta “Federació estarà oberta a totes les cooperatives d’alumnes de tot Catalunya”.

Acte final de l'assemblea constitutiva d'Alumnescoop. Foto FeCec Acte final de l’assemblea constitutiva d’Alumnescoop. Foto FeCec

Les cooperatives d’alumnes

A Catalunya s’han creat una seixantena de cooperatives d’alumnes, formades i gestionades pels propis estudiants que, amb la col·laboració del professorat, desenvolupen activitats productives i econòmiques amb l’objectiu final de posar a la venda productes o oferir determinats serveis. Aquesta activitat realitzada en el marc d’un projecte escolar ofereix:

  • una experiència de participació vivencial en un projecte comú de base col·laborativa
  • activitats i processos que permeten assajar de forma activa els valors del cooperativisme: democràcia, participació, ajuda mútua, solidaritat i transparència, entre d’altres
  • la implicació amb d’altres experiències similars del territori

La principal finalitat de les cooperatives d’alumnes és potenciar l’emprenedoria dels alumnes a través de la creació d’una empresa cooperativa, on la participació i implicació dels alumnes és la clau. Com en qualsevol cooperativa, les decisions són preses pels alumnes de manera col·lectiva que alhora són els responsables de la gestió social i econòmica de l’empresa i dels resultats de la seva activitat.

Les cooperatives d’alumnes són rèpliques de les empreses cooperatives on els joves s’organitzen sota aquesta fórmula jurídica per gestionar projectes escolars. Alguns exemples són les cooperatives d’alumnes per donar suport en l’organització d’esdeveniments de l’escola, per fer el manteniment de les zones enjardinades, la producció audiovisual de l’escola, l’organització d’un grup de teatre o d’animació, la venda de productes per a fer el viatge de final de curs o estructurar grups de treball per fer reforç escolar als més joves. Aquests projectes es duen a terme seguint tots els processos del model cooperatiu, des dels aspectes més pràctics, com ara preparar els estatuts, fer un pla d’empresa o celebrar assemblees, entre altres, com implementar els valors cooperatius en l’estratègia de gestió i el funcionament intern.

Per aquesta raó les cooperatives d’alumnes treballen amb objectes reals i pràctics de productes o serveis, convida als estudiants a crear la cooperativa, a fer uns estatuts, el pla d’empresa i compartir els valors del cooperativisme.

Aquestes cooperatives d’alumnes (de Primària, Secundària Obligatòria i Post Obligatòria i Educació Especial) van escollir el seu Consell Rector i aprovar els estatuts. Els presidents o presidentes de les cooperatives d’alumnes i altres càrrecs de consell rector compten amb l’acompanyament de docents i responsables dels centres. Tot l’acte es va realitzar a l’empara de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya i el programa aracoop.

Redacció amb informacions de FeCec

Related Articles

Deixa un comentari