Lleida acollirà aquest 17 de març la 33a Assemblea General de les AV de Catalunya

No Comment
Cartell anunciador de l’assemblea veïnal a Lleida, de Núria M. Torrebella

 

Amb el lema central “Moviment veïnal: preparat per l’acció social”, la Federació d’AV de Lleida acollirà el proper 17 de març la 33a edició de l’Assemblea General de la Confederació de les AV de Catalunya (CONFAVC).

El Centre Cívic de Balàfia de Lleida acollirà aquest encontre veïnal anual on les 476 associacions veïnals i federacions sòcies discutiran el full de ruta del moviment veïnal català durant el 2018, és a dir, les prioritats, com campanyes de lluites socials, projectes, que marcaran el Nord de les associacions veïnals de cada barri i de la mateixa CONFAVC.

El plenari de l’Assemblea es desplegarà entre les 9’30 i les 15h i inclourà també una taula rodona sobre “La lluita per les pensions, és la lluita contra la desigualtat”. Posteriorment la Federació de Lleida ha preparat una visita guiada a la Seu Vella per després de dinar.

Proposta de pla de treball 2018

El pla de treball per aquest curs destaca la situació «d’excepcionalitat» que afecta la vides de les veïnes i veïns de Catalunya i, també, de les seves organitzacions, «sense que res faci preveure que aquesta millori a curt termini». Destaca també que la «certa recuperació econòmica repercuteix de forma molt desigual a la societat», aguditzant les diferencies entre barris rics i barris pobres, especialment pel que fa a l’accés a l’habitatge i a altres drets bàsics, que empitjora.

Els reptes que es plantegen, per tant, «són diversos i de gran profunditat, però el moviment està en disposició de fer-hi front». El document recorda que l’associacionisme veïnal va néixer en circumstàncies molt més adverses que les actuals i ha contribuït de forma essencial a la millora de les condicions de vida de les persones i dels seus barris, a la vegada que a la recuperació de les llibertats i la democràcia. El moviment veïnal, doncs, està «preparat per a l’acció i actuarà, com sempre, de la mà d’altres entitats i organitzacions amb les què comparteix valors i objectius».

Des de la perspectiva nacional, els principals eixos de treball:

-Endegar, sota el paraigües del Consell Federal, la Fundació CONFAVC o totes dues, una escola de formació veïnal amb l’objecte de capacitar les entitats i persones associades en matèries com la salut, l’habitatge, la participació, les energies renovables, el cooperativisme, la història del moviment veïnal, etc.

-A sanitat, continuar treballant en les dues línies actuals. Per una part la dels òrgans institucionals en els què hi ha participació i, per una altre, en el seguiment i l’alerta ciutadana en la salvaguarda, i bon funcionament dels serveis públics.

-Millorar els canals de comunicació interns de l’organització.

-Elaboració d’un banc d’experiències veïnals, el qual ha de recollir les principals lluites i projectes d’intervenció social liderat pel moviment veïnals als barris.

-Dinamització i participació a la Xarxa d’Associacionisme de Catalunya.

-Constitució comissió per fer anàlisi per proposar la modificació o canvi la llei subvencions.

-En relació amb les diferents situacions relatives a població migrada, es proposa crear sinèrgies i treball amb entitats, com ara per exemple amb Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, i treballar activament, des del món veïnal, per desmuntar els rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural, pel respecte a la diversitat de creences a la via pública, per una gestió de la diversitat cultural en totes les accions que s’impulsin des de les AV.

-Molt concretament, la participació activa de la CONFAVC amb el manifest “Municipis contra la Islamofòbia”, la participació a la Xarxa Antirumors, intentant que totes les AV siguin membres de la xarxa i treballin conjuntament, formant persones.

-Intentar participar activament de les campanyes de SOS Racisme Catalunya (Perfil ètnic, discurs i delictes d’odi, #AixòésRacisme, Venda ambulant, Tancarem el CIE, Dret al vot, etc.).

Habitatge

-Participació activa a la Plataforma pel Dret a un Habitatge Digne, així com a d’altres espais de trobada que sumin esforços per la reivindicació del dret a l’habitatge, el lloguer social i la seva concreció a les polítiques públiques.

-Mantenir la participació activa al Grup de Treball pel Fons Social d’Habitatge.

-Treballar amb l’administració i la resta d’involucrats per incentivar, despenalitzar i equiparar fiscalment les diferents modalitats d’habitatges considerats no tradicionals, com és el cas de lloguer social.

-Enfortir el discurs a favor del lloguer social.

-Explorar i desenvolupar fórmules alternatives al dret a l’habitatge mitjançant projectes propis i en col·laboració amb d’altres entitats sense ànim de lucre, tenint en compte i considerant experiències ja en curs i altres.

Drets socials i dignitat de les persones

-El suport a les necessitats bàsiques: alimentació, habitatge, contra la pobresa energètica, renda mínim garantida, etc.

-Defensa de polítiques actives per a l’ocupació

-El dret d’accés universal a la salut

-L’educació com aposta de futur

-Tolerància zero amb la violència

-Contra la desigualtat: polítiques socials i educatives. Suport a les iniciatives socials per a l’activitat econòmica.

-Per una fiscalitat progressiva: que paguin més els que més tenen.

A més del treball en els àmbits d’urbanisme i mobilitat en els quals el moviment veïnal ha mantingut una presència constant i fonamental durant tota la seva història, es planteja la necessitat de tenir un focus especial en relació amb els problemes i qüestions mediambientals, com qualitat de l’aire, trànsit i mobilitat urbana i, molt important, residus i neteja urbana.

Finalment, el pla de treball es pronuncia per treballar i donar suport a les iniciatives d’economia social i solidària que sorgeixen en el territori.

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER