CONFAVC, entitats socials i metges defensen la sanitat universal davant el recurs del govern central al TC

No Comment

L’entitat veïnal demana que no es trenqui amb la universalització del sistema recuperada pel Parlament català gràcies a les mobilitzacions socials

La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) va rebre a finals de març un escrit del Conseller de Salut en funcions on se’ls feia saber que el Consell de Ministres ha decidit portar al Tribunal Constitucional la Llei 9/2017, del 27 de juny, d’universalització de l’assistència sanitària amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any passat, la qual estableix que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública, eliminant qualsevol desigualtat que hi pugui haver entre les persones residents a Catalunya, qualsevol que sigui la seva condició administrativa.

Aquesta llei catalana té com a objectiu assolir definitivament la universalització de l’assistència sanitària i efectivament complir amb el que estableix l’article 23.1 de l’Estatut d’autonomia i diverses normes internacionals, com la Declaració Universal de Drets Humans, que, en l’article 25.1, estableix que tota persona té el dret a l’assistència mèdica, i també amb el dictamen de maig del 2012 de les Nacions Unides, que va instar a fer que l’assistència sanitària abastés totes les persones residents en un territori, independentment de la seva situació administrativa.

Cal recordar que l’aprovació de la llei catalana d’universalització de l’assistència sanitària va ser fruit d’una victòria de la mobilització ciutadana contra el Reial Decret 10/2012, impulsat per la ministra Ana Mato, que va canviar el sistema de salut espanyol basat en la universalitat i la gratuïtat, per l’aplicació del Reial Decret 10/2012 i va deixar fora de la cobertura sanitària, entre altres col·lectius, els immigrants en situació irregular (tret d’excepcions com embarassades i menors), és a dir, un veritable apartheid sanitari, amb casos documentats de morts per conseqüència directa de la retirada de la targeta sanitària immigrants sense papers.

La CONFAVC, en una declaració feta pública el dia 29 de març, fa saber que no accepta que les veïnes i veïns de Catalunya siguin discriminades per raons d’irregularitat administrativa i siguin tractades com una mera despesa a l’erari públic; «són persones a les que el govern espanyol, amb la impugnació de la llei catalana, posa en risc la seva salut i atenta directament contra els seus drets, els drets humans». És, per tant, «una impugnació desproveïda sobretot d’humanitat».

I encara afegeix: «No acceptem més discursos polítics racistes i xenòfobs, com “La tarjeta sanitaria es para los españoles” (Ana Mato, ministra de Salut), o “Mucha gente ha cogido una patera porque sabía que en España tenía la asistencia sanitaria garantizada“ (Conseller de Sanitat de Castilla la Mancha, José Ignacio Echániz), o “El sistema sanitario no puede ser un coladero de inmigrantes” (ex portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso)».

També els metges clamen contra l’Estat per voler retallar la cobertura sanitària. El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya assegura que donaran suport a totes aquelles iniciatives “que tinguin com a objectiu preservar el caràcter universal de l’assistència sanitària a Catalunya i defensar els valors en què es fonamenta”.

En el seu comunicat, els metges defensen que l’accés universal a la sanitat és “un instrument de cohesió social i de justícia distributiva per pal·liar les desigualtats socials i les seves repercussions en la salut de les persones“. Per això, volen expressar el seu absolut ”desacord” amb el recurs presentat pel govern espanyol contra la Llei 9/2017.

Així mateix, les entitats socials, a través d’ECAS (Federació d’Entitats d’Acció Social), també han advertit en contra de la vulneració del dret a l’assistència sanitària que suposa el recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol. Insisteixen que una mesura com la que es planteja des de l’Estat “pot deixar sense atenció sanitària pública a totes les persones en situació administrativa irregular, principalment persones immigrades”. També asseguren que la Llei catalana d’universalització de l’assistència sanitària “revertia l’exclusió sanitària instaurada pel PP des del 2012”.

Related Articles

Deixa un comentari