L’Eina, Sprintcoop i Malarrassa s’han ajuntat per crear una plataforma cooperativa de segon grau.
Aquest és un article patrocinat per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que conjuntament amb els mitjans Malarrassa i elCugatenc es proposa visibilitzar la vitalitat de projectes, iniciatives i actes al voltant de l’economia social i solidària a la comarca. |
Gràcies a la feina quotidana de diversos col·lectius, associacions i empreses cooperatives, el foment de l’economia social i solidària (ESS) a la ciutat va a bon ritme i el seu creixement està garantit. Així ho constaten diverses iniciatives sorgides els darrers anys, amb la presència de noves cooperatives i col·lectius que aposten per dur a terme noves formes de fer una economia més social, justa i sostenible.
Les cooperatives egarenques l’Eina, Sprintcoop i Malarrassa s’han agrupat precisament amb l’objectiu de donar un impuls més gran a aquest creixement de l’ESS a la ciutat. Per això, des d’inicis de l’any s’hi han posat mans a l’obra per dur a terme tot un seguit d’accions amb l’objectiu d’enfortir les iniciatives ja existents i al mateix temps crear-ne de noves. Les accions previstes formen part del projecte que han anomenat MES.
A través de MES (acrònim amb els noms de les tres cooperatives egarenques), i de manera resumida, s’oferiran recursos a les entitats pel que fa a assessorament, formació i comunicació. Es tracta d’oferir un ajut a enfortir i generar més economia social a la ciutat.
“Durant el primer any es crearà una cooperativa tèxtil, mentre que MES esdevindrà una cooperativa de segon grau”
De la mateixa forma, aquest projecte servirà per reforçar la feina que les tres cooperatives implicades desenvolupen en cada un dels seus àmbits d’actuació. L’Eina porta deu anys treballant en el sector dels serveis socials i educatius, mentre que Malarrassa fa quatre anys inicià l’activitat com mitjà de comunicació local, i Sprintcoop fa consultoria i acompanyament empresarial en l’àmbit de l’ESS des de fa poc més d’un any.
Conversem amb el Pau Cónsola, coordinador de MES, qui corrobora aquest objectiu primordial del projecte per fomentar l’ESS: “és una resposta a la voluntat de tres cooperatives del territori, que compartim els principis propis de l’economia solidària, i que hem copsat la possibilitat de tenir més força si compartim recursos”.
Membres de la cooperativa l’Eina i Sprintcoop, que han ajudat a impulsar el projecte MES.
Aquest projecte col·lectiu ha tingut el reconeixement dels anomenats Projectes Singulars, a través dels quals ha rebut una dotació de la Generalitat amb la intenció d’impulsar-lo durant el seu primer any. “És una subvenció atípica, que sense dubte ens ajudarà a posar en marxa el projecte MES, encara que ho haguessim iniciat igualment, donada la realitat d’idees amb esperit cooperativista que s’estan donant a la ciutat”.
En només quatre mesos de vida, en part dedicats a conceptualitzar el projecte, està establert impulsar una cooperativa tèxtil de producció i venda de roba, i que s’ubicarà al districte 2, com a evolució de la tasca que havien iniciat un grup de dones dels barris de Torre-sana i Montserrat. A més d’aquesta primera fita, el mateix projecte MES es constituirà en cooperativa de segon grau, “com una plataforma que doti a MES d’una estructura més formalitzada”, explica el Pau. Es contempla que durant aquest primer any es crein un mínim de cinc llocs de treball relacionats amb MES.
Comunitat virtual de recursos i serveis cooperatius
El projecte MES, pretén, doncs, que s’incorporin totes aquelles iniciatives de l’ESS que ho desitgin, de l’àmbit de Terrassa i l’entorn de la comarca. En aquest sentit, una eina interessant serà la comunitat virtual en què s’ha començat a treballar, i que aglutinarà els diversos serveis que es generin. Serà un portal que oferirà un espai de consulta permanent, disponible per a totes les entitats, a través de recursos relacionats amb la comunicació i el màrqueting, plans de viabilitat, millora de l’eficiència productiva, ajuts i subvencions, etc. S’espera que aquestes primeres fites plantejades, les dues cooperatives i el portal web, siguin una realitat la propera tardor. De fet, en Pau té clar que “és fonamental que qui s’afegeixi a aquest pol cooperatiu ha de treure el benefici de la feina que s’hagi fet, donat que moltes de les necessitats entre les cooperatives i entitats són comunes”.
L’àmbit d’actuació s’estén a tota la comarca. Donada l’ambició del projecte, en Pau manifesta que “hem de fixar-nos a dos anys vista fins a on hem arribat i avaluar els resultats, encara més sabent que hem d’incorporar el màxim d’iniciatives per assolir èxit”. I afegeix: “fer xarxa és la condició necessària per tal que MES tingui sentit, i aquí inclouem qualsevol activitat econòmica que comparteixi els valors del bé comú”. Per això, s’insisteix en la necessitat de crear comunitat en l’àmbit de l’ESS; “per nosaltres, la confiança mútua és una de les bases d’èxit en el model cooperativista. Dit d’una altra manera, pretenem cooperativitzar algunes necessitats que compartim”.
Encara que amb un curt temps de vida, ja s’han creat els primers vincles amb altres actors de l’ESS. Com és el cas de l’ecobotiga L’Egarenca de consum agroecològic, amb qui s’està col·laborant en tasques de comunicació. La col·laboració s’amplia als Ateneus Cooperatius, els quals també la Generalitat ha ajudat a impulsar, i on està funcionant des de l’any passat un al Vallès Occidental. La vinculació de les tres entitats que han encetat el projecte, l’Eina, Sprintcoop i Malarrassa, amb la XES local, facilitarà també aquest coneixement de l’entorn i l’intercanvi amb altres iniciatives solidàries de la ciutat.
Una altra qüestió important com a filosofia de MES i que destaca el Pau és el no deixar que projectes interessants i que hagin començat una activitat caiguin, ja sigui per “manca de suport de l’administració, o per no encaixar en el model d’economia tradicional on no s’hi veu un retorn econòmic immediat”. Aquí entra el suport i la formació adequada per estudiar la viabilitat en cada cas, i per què aquests projectes rebin l’ajut necessari per poder sobreviure.
“La funció del projecte MES ha de ser també d’altaveu de l’ESS”, recorda el Pau, i s’ha veure per part dels diferents actors com una eina més que ajudi a enfortir la xarxa”.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari