[Salvador Pérez] La gestió dels serveis bàsics, una aposta ideològica de gestió pública

1 Comment

Ara és fàcil, després d’anys de destrossa, en el debat sobre la neteja i la gestió de residus, situar a Eco-Equip en el centre del debat i posar-la en qüestió. Aquells que estan per la privatització dels serveis públics (PP. Ciudadanos i Psc-PsoE), ara ho aprofiten per posar-ho com a exemple de mala gestió i de la necessitat de què la gestió sigui privada amb control públic. Algú dirà i que hi fa el Psc-PsoE amb aquest grup, ja que senzillament, el seu programa en l’àmbit de Catalunya i de l’Estat, així ho indica, per això, a molts municipis en el canvi de gestió de l’aigua si oposen i defensen la gestió privada afavorint a determinades empreses que no se sap a canvi de què.

El debat gestió pública o privada, és plenament ideològic. Precisament, el fet de situar aquest debat en la indefinició com ha passat fins ara, és el que ha afavorit un fals debat i el reforçament de la gestió privada dels serveis bàsics, convertint aquests en un mer negoci, i en molts casos la gestió té molt a desitjar. On l’opacitat i els beneficis han estat els elements fonamentals i la prioritat. Poca inversió i salaris baixos.

Serveis bàsics que haurien de ser gestió pública, com l’aigua, els residus, el transport, el gas i l’electricitat, l’educació, i en algun aspecte posar en marxa una banca pública.

I haurien de tenir uns criteris bàsics, com: la transparència, la participació de la ciutadania, l’equitat, el rigor i professionalitat, l’eficàcia, la voluntat real de servei, la reversió dels beneficis (en cas de generar-se) en les mateixes empreses, socials i d’innovació.

Precisament, el fet de no tenir clar el concepte ideològic, i la indefinició en situar aquest debat només en termes econòmics i del model econòmic dominant, ha generat una gran confusió. Aquesta a més ha afectat la ciutadania perdent la seva capacitat crítica i no entrant a fons amb aquest debat, on el nivell de manipulació encara és més gran.

Quan un observa com algunes de les empreses públiques s’han convertit en veritables oficines de col·locació partidària, la gestió deficient, o la seva creació ha estat sense cap convenciment, ni criteri, llavors els oportunistes de torn ho tenen fàcil per qüestionar el servei públic.

Un exemple d’indefinició i confusió, és el PsoE-Psc, que va deixar els criteris i convenciments ideològics fa molts anys, en molts aspectes la seva distància amb Ciudadanos, no és gens diferent. Aquest partit que s’anomena “d’esquerres”, és el gran generador de confusió, on molts dels seus dirigents, estan més propers al model econòmic del PP i Ciudadanos, que a l’ideari socialista, bé, en diuen, socialdemocràcia que no vol dir res, dreta pura i dura.

Eco-Equip, es va crear després d’una gestió privada nefasta (Conserlim). Durant molts anys va ser un exemple, ben valorada per la ciutadania i un referent a molts municipis, inclús premiada. Va introduir canvis en molts aspectes i en el foment de la recollida selectiva també va ser innovadora i avançada. I en temes de sensibilització i educació ambiental va tenir una forta incidència, ja que era un valor en el si de la mateixa empresa. Els seus treballadors i treballadores se sentien dignificats, reconeguts i amb un compromís de servei públic i identificació amb els objectius de l’empresa més que evidents, optimitzava els recursos al màxim, tot i les mancances pressupostàries. Per tant, ningú s’atrevia a qüestionar la seva gestió. Tot i que cal tenir en compte que mai se li han donat els recursos necessaris per a desenvolupar la seva feina, ja que alguns polítics pensaven que el tema dels residus no era una prioritat, això només ho tenia clar la mateixa empresa. Ja observava quina tendència tenia tot el tema dels residus com un problema mediambiental molt important. Altres només els preocupava la neteja, com si no hi hagués una relació entre els dos aspectes.

Tota aquesta capacitat de gestió, com que no té criteri, ni projecte ideològic, entra en crisi, no en el moment de la “crisi estratègica” a partir de l’any 2009, ja s’arrossega i l’únic que succeeix és que Eco-Equip, resta abandonada a la seva sort, i tots aquells criteris i valors que durant anys va ser el seu objectiu, o sigui, bona gestió, transparència, participació, cohesió interna i corporativa, compromís, innovació, servei…, entra en crisi i els responsables polítics deixen de prioritzar sobre la seva gestió i resta abandonada a la seva sort, a més amb decisions equivocades i irresponsables de l’alcalde Pere Navarro, que l’afectaran plenament i que són l’inici del deteriorament actual. En aquest sentit, també cal dir que algunes responsabilitats van tenir alguns partits que hi van governar en alguns períodes i no va dir, ni fer absolutament res.

Es diu, que es van destinar recursos a altres necessitats socials, bé, això va passar a tots els municipis similars, però van mantenir el nivell d’inversió, i sobretot, el més important, no van prendre decisions en temes de gestió interna de la mateixa empresa equivocades, que són el problema que s’arrossega des de fa uns anys tal com he indicat.

I el problema d’avui, no és fer recaure la responsabilitat sobre els gestors de l’empresa, com si fossin els únics. Això ve de lluny, quan no es va ser capaç d’afrontar molts dels elements que la van fer forta i ben gestionada, la cohesió i compromís intern de tots els que integren la seva plantilla, des de la gerència a l’últim escombriaire. La pèrdua de força corporativa i d’empresa, la seva subordinació a la indiferència, i al final de tot i menys important, les inversions i recursos humans i mecànics.

Per tant, hi ha un moment, que no és un problema dels gestors, ni del model públic, és un problema polític de grans dimensions i decisions estratègiques equivocades, en no tenir un criteri polític i ideològic determinat, on la indefinició per desgràcia és el que predomina. I el que passa avui no és el resultat del moment, sinó de molts anys de no tenir clar el que es vol en els temes de la gestió pública, a l’haver perdut/abandonat el referent ideològic, i també per no prendre decisions al problema de fons.

I el problema ara, és la dificultat per a revertir la situació, sobretot, quan la diagnosi del problema segueix sent equivocada. I per desgràcia tota aquesta situació només afavoreix als que volen la privatització que ja els va bé el fet que Eco-Equip vagi el més mal possible, i el rèdit polític que alguns poden treure amb aquest debat, que les solucions els importa molt poc.

Aquells que creiem i tenim el convenciment que la millor opció de la gestió dels serveis bàsics ha de ser una gestió pública a tots els efectes, hem d’exigir que això es faci i garanteixi per qui governi, i això només es fa pel convenciment , el compromís ideològic i la voluntat de fer les coses bé i anar al fons dels problemes, evitant donar aire als detractors i defensors dels interessos privats. I també es fa amb la corresponsabilitat de la ciutadania, fent-la participar en els problemes i les solucions, donant-li capacitat de decisió i màxima transparència. I en aquest sentit el govern municipal al llarg dels anys s’ha malfiat d’anar més enllà en temes participatius, només ha viscut de sensacions i poc més.

I un altre exemple el tenim en la futura empresa municipal de l’aigua, per desgràcia, resultat no tant del convenciment ideològic, sinó d’un estirabot d’egos personals i la mala estratègia de Mina. Alguns i no només d’elements externs, sinó dins del mateix govern i del partit que el sustenta, que estan esperant el seu fracàs i que acabi com Eco-Equip en aquests moments.

Esperem doncs que Eco-Equip d’una vegada recuperi el seu nivell, i això vol dir amb el compromís intern de tothom. I la futura empresa de l’aigua garanteixi el seu compromís i objectius, demostrant la seva capacitat de gestió i bon fer. Veurem…

El debat en aquests moments sobre els residus ha de ser una oportunitat per a afrontar d’una vegada, no només el tema dels residus, sinó la garantia i bon fer dels serveis bàsics amb una bona gestió pública, això si, convençuts sense indefinicions, ni deixadesa.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

1 Comment

  1. Pi

    Sin que sirva de precedente total mente de acuerdo

Deixa un comentari