[Salvador Pérez] L’entrevista amb… l’alcalde

No Comment

Fa uns dies l’alcalde va ser entrevistat per un mitjà de comunicació local. És evident que li va millor actuar en les xarxes que quan ha de fer una entrevista, ja que llavors demostra les seves grans contradiccions, incoherències i manca de transparència.

Va ser una entrevista llarga, però jo només em referiré a tres dels aspectes preguntats i comentats que demostra això que estic dient: el referit a la mobilitat en relació a la sostenibilitat mediambiental, la neteja i els residus i l’habitatge.

Quant a la mobilitat, que és un tema complex com ja he indicat en alguns articles, intervenen molts elements; cal, doncs, tenir una política clara i compromesa sobre què vols fer. Quan ets un cagadubtes permanent, i vols satisfer a tothom, t’has equivocat, perquè ningú estarà content. I no se soluciona arraconant de forma barroera a la cap del servei, ja que llavors hauries de fer dimitir les direccions d’àrea i als responsables polítics del servei, inclús al mateix alcalde, que en el fons són qui les determina. I l’afirmació de “tirarem enrere part de l’urbanisme tàctic”, és una total absurditat, ja que aquest concepte és un mer invent per no dir res.

El problema de les actuacions realitzades, és que s’han fet amb fons Next Generation, que no afecta només a un projecte, sinó que has de retornar els fons de tots els projectes realitzats, que són uns quants. El problema dels carrers Arquímedes i Galileu, per exemple, no és el que s’ha fet, sinó el que no s’ha fet. Si l’objectiu era reduir el trànsit, llavors les actuacions de dissuasió sobre la circulació havien d’haver estat més contundents. Però això és el que no s’ha volgut fer, i els resultats són evidents, i això no és un problema de l’urbanisme tàctic, és la por, la incompetència, i ser uns cagadubtes permanents, en no tenir cap estratègia ni voluntat ferma d’afrontar els problemes. I quan es diu “farem una ampliació de voreres per als vianants”, és una farsa, ja que aquesta política és més costosa, i no hi ha pressupost per fer-ho.

“La famosa Revolució Verda, no és revolució ni és verda, l’Ajuntament no té cap estratègia en aspectes mediambientals, va improvisant a cop de titular”

És el mateix que la famosa Revolució Verda, que ni és revolució, ni és verda, senzillament, un mers titulars periodístics sense contingut, propaganda sense més. Ja que l’Ajuntament no té cap estratègia en aspectes mediambientals, va improvisant a cop de titular. La seva política en aquest apartat és contradictòria, plena d’incoherències i sense contingut, el Servei de Medi Ambient cada vegada és més una anècdota i marginal.

Un exemple és la Zona de Baixes Emissions, que serà un veritable fracàs. Tenim un greu problema perquè aquesta zona sigui efectiva, tota l’esmentada Zona té tots els pàrquings a dins, i alguns centres comercials, per tant, tots els cotxes han d’entrar a aquesta zona, i els índex de contaminació no es podran reduir de forma efectiva. I sobretot, perquè no hi ha cap estratègia de reducció del trànsit, al contrari, en voler satisfer els comerciants evitant qualsevol enfrontament, es fa que el trànsit vagi als pàrquings del Centre i per tant, afecta plenament a la zona. I per acabar de ser més absurds, es parla de posar en marxa el pàrquing del Portal de Sant Roc, per tant, això és una contradicció respecte a la Zona de Baixes Emissions, ja que continuem posant el trànsit a dins. I per cert, no hi ha cap política d’estacionaments fora del centre, o a les entrades de la ciutat, amb transport públic per al sistema llançadora.

I per últim, en relació a aquest tema de mobilitat, el Quart Cinturó, que és una total incoherència mediambiental, i que afectarà l’Anella Verda en la zona Nord, tindrà un greu impacte en el territori, i converteix en riota la “Revolució Verda”. Això sí, de riota és la demanda que sigui soterrat, ja sigui en la seva totalitat o en quatre punts. La Conselleria i el Ministeri encara riuen ara. Segueix sent el format dels cagadubtes, volem el Quart Cinturó, però que no es vegi, per evitar l’afectació i el problema. Però bé, per demanar que no quedi.

I anem al problema de la neteja i la gestió de residus. Aquest sí que demostra que no hi ha cap criteri, cap estratègia, la manca de transparència és una evidència i es menteix de forma permanent.

L’alcalde parla d’acabar amb aquest debat sobre la ciutat bruta. El primer que ja confon el problema és ell mateix, el problema no el tenim en la neteja, el tenim en la gestió dels residus, ja que és un problema mediambiental i econòmic. La neteja té solucions més fàcils si ets capaç de tenir una estratègia i actuacions coherents. La gravetat està en la gestió de residus, que no hi ha cap estratègia i no hi ha capacitat per afrontar el problema més greu, la gestió d’Eco-Equip, que té un problema estructural de gestió que no s’ha volgut afrontar, i que és el que necessita solucions urgents, tal com sap l’alcalde i que va reconèixer el seu tinent d’alcalde responsable d’aquest tema. Eco-Equip en aquests moments és un forat buit. Necessita inversions, però necessita, urgentment, canvis en la gestió.

L’alcalde afirma que l’externalització del servei és un debat tancat, res més lluny de la realitat, ja que la incompetència per solucionar la gestió, és el que promou el debat. No és qüestió de fer aquesta afirmació, el que cal per tancar el debat, és que funcioni d’una vegada, que millori la gestió, que competeixi amb el sector privat en qualitat, competència, eficiència i transparència. Qui s’està carregant l’empresa i posant-la en perill, és el mateix Ajuntament per la seva incapacitat evident. Anar mirant a una altra banda i no entrar a fons amb el problema, només l’agreuja.

“El problema no el tenim en la neteja, el tenim en la gestió dels residus, ja que és un problema mediambiental i econòmic.”

I la farsa de la doble taxa, amagant els problemes reals, és manca de transparència i derivar els problemes. El Consell Comarcal té molts problemes en la gestió de les instal·lacions, i no ha demostrat la capacitat de gestió d’aquestes. Posar una nova taxa, copiant el model de l’Àrea Metropolitana, que no és cap exemple de gestió, ni de transparència, és un contrasentit. Senzillament, la ciutadania pagarà dues vegades per a garantir la ineficiència, i no per a solucionar els problemes. I és evident que tots els municipis de la comarca que són incapaços d’afrontar el problema de la gestió dels residus, no arribant als objectius de reciclatge, amb sistemes ineficients de recollida, necessiten endossar a la ciutadania els costos d’aquesta ineficiència a canvi de res. Podríem dir que han aplicat la solidaritat mal entesa, i la manca de transparència per a enredar-la i justificar-la.

I l’alcalde afirma que els diners d’aquesta Taxa comarcal, aniran a Eco-Equip, tot per a justificar-la. Però no diu res, de com pensa abans solucionar el greu problema de la gestió. Abocar aquests diners sense haver-ho solucionat, és anar llençant recursos en un forat negre. I això no servei per a justificar aquesta nova Taxa.

I sobre com solucionar el problema de la participació de la ciutadania en aquests aspectes, ni una paraula. El Comitè per la millorà de la neteja i la gestió de residus, segueix aturat, no se sap com posar-lo en marxa, i al ser un obstacle, millor mantenir-lo aturat, ja que posava en contradicció permanent la manca de política de residus.

I el tema de l’habitatge, molt discurs, molta demagògia, però no s’observa una política d’habitatge capaç d’afrontar el problema, amb una actitud activa, amb la posada en marxa de nous habitatges socials, estem molt lluny de les necessitats i la demanda. Cal disposar d’una oferta d’habitatges socials amb la màxima celeritat. És més, correm el risc de perdre els Fons Next Generation a la rehabilitació que afecta a diferents barris de la ciutat, per manca d’unes actuacions decidides. Veurem què passa!

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari