Ander Zurimendi presenta demà el seu llibre Recoja Sus Cosas

No Comment

Demà dijous, a la seu de la Coral Els Amics (Carrer Pantà, 57, 19 hores), es presenta el llibre del periodista Ander Zurimendi Recoja Sus Cosas (Pol·len Edicions). L’acte comptarà amb la presència de Fernando Etxegarai, membre d’Harrera i ex pres, Iñaki Zugadi, també membre d’Harrera i ex pres, i l’editor de Pol·len Jordi Panyella, a més de l’autor del llibre i veí de Terrassa, Ander Zurimendi. Posteriorment hi haurà una petita festa basca (amb sidra, truita de bacallà i música basca, entre d’altres).

Terrassa estrena la gira de presentacions d’aquest llibre. Fins i tot serà el primer dia en el qual es podrà adquirir el llibre físicament, donat que no serà fins avui a la tarda que la impremta enviï, in extremis, els exemplars de la primera edició. L’escàs marge de tems es deu al fet que el text inclou un agraïment a totes les mecenes que van participar a la campanya de Verkami, entre les quals molts terrassencs.

L’obra que es presenta és un visió del conflicte basc en clau de periodisme literari, i conté testimonis i entrevistes que Zurimendi va realitzar al 2014 a cinc ex-presos d’ETA que havien sortit recentment de la presó, tot coincidint amb la derogació de la doctrina Parot. Tot i que la història explica aspectes de la vida quotidiana a la presó com ara les relacions amb altres presos, l’espionatge a les comunicacions o la soledat, Zurimendi explica que el «leit motiv» de l’obra és el procés de readaptació a la vida al carrer amb tot el que això comporta: el retrobament amb antigues amistats, la tornada al Bilbao natal, el canvi de moneda… però també altres aspectes personals com la pèrdua d’habilitats socials. Aquí es pot llegir l’entrevista que vam realitzar a l’Ander amb motiu de la campanya duta a terme a Verkami per tal de sufragar les despeses del llibre. Aquesta campanya va culminar amb èxit recentment.

Divendres segueix la gira de presentacions a l’Euskal Etxea de Barcelona, un espai de trobada de la comunitat basca a la ciutat i habitual escenari cultural. De fet, per divendres està previst que s’incorpori a les xerrades Elena Ortega, la mare del pres “Alfon” (autor de l’epíleg del llibre escrit des de la presó de Navalcarnero). A la xerrada a Barcelona també hi serà David Vidal, professor de Periodisme Literari a la UAB i membre del màster en el qual es va originar al present llibre.

Dissabte serà el torn de traslladar-se a Reus, on l’Euskal Komisioa de la ciutat ha organitzat una “Jornada per l’Amnistia” que ambientarà la plaça Farinera amb motius bascos i que posteriorment al vermuth i la presentació del llibre, organitza una fideuada popular. Finalment, el mateix dissabte la ruta conclourà a Sabadell, on Recoja sus cosas serà presentat al casal Can Capablanca.

cartell recojasuscosas

Related Articles

Deixa un comentari