Arrenca la 45a edició del Premi Ciutat de Terrassa de Teatre amb un marcat accent a la dramatúrgia catalana

No Comment

Del 20 de gener al 24 de març, tots els diumenges a la Sala Crespi, es representaran les obres escollides a optar al Premi Ciutat de Terrassa de Teatre. Els grups de teatre d’arreu de Catalunya, tant nouvinguts com repetidors, mostraran la seva qualitat representativa amb obres de dramaturgs catalans

Eduard Garcia, Teresa Casals, Jordi Serra i Àngels Alcaraz en la sala de juntes del Casal de Sant Pere presentant el 45è Premi Ciutat de Terrassa de Teatre Eduard Garcia, Teresa Casals, Jordi Serra i Àngels Alcaraz a la sala de juntes del Casal de Sant Pere presentant el 45è Premi Ciutat de Terrassa de Teatre. Foto Ana B Mesa

Amb Barcelona de Pere Riera, comença avui les representacions teatrals escollides per optar al Premi Ciutat de Terrassa de Teatre que el Casal de Sant Pere porta organitzant 45 anys. Fa 52 anys, el març del 1966, que el Casal de Sant Pere va iniciar el Premi Ciutat de Terrassa de Teatre. Amb 45 edicions a la seva història, a l’inici es feia bianual combinat amb el Premi Llorer d’Ègara a la qual cosa s’afegiren uns anys en la remodelació de la Sala Crespi- on es fan totes les representacions-.

En aquesta edició, la comissió selectora formada per Eduard Garcia, Teresa Casals, Jordi Serra, Àngels Alcaraz i Ester Batlló aposta per la dramatúrgia catalana. Quatre obres de dramaturgs de pes en l’escena actual com el Pere Riera, la Cristina Clemente, el Carles Alberola i l’Estel Solé, seran representades pels diferents grups de teatre català escollits, sense oblidar un dels principals renovadors del teatre català com és en Josep Maria Benet i Jornet.

Barcelona de Pere Riera, Premio Max al millor text teatral 2014, Dues dones que ballen d’en Josep Maria Benet i Jornet seran les obres de caràcter dramàtic representades juntament amb El Pare d’August Strindberg.

Però és la comèdia la protagonista d’aquesta edició amb set obres. Tal com declarà en Jordi Serra a la presentació dels premis” no comèdies estripades amb humor de vodevil de portes obertes i tancades, sinó que són d’humor intel·ligent amb un punt de cinisme o fins i tot de mala llet”.

Nit de ràdio 2.0 de la Cristina Clemente, M’esperaràs del Carles Alberola i Animals de companyia de l’Estel Solé se sumen a les propostes de dues obres italianes com són Aquí no paga ni déu del Dario Fo, amb un gran rerefons social que es fa compatible amb l’escena actual que es viu, i Natale in casa Cupielo de l’Eduardo de Filippo, comèdia italiana de família a l’època de Nadal. Les altres dues comèdies són Un aire de família dels francesos Agnès Jaoui i Jean-Pierre Bacri, i Art de Yasmina Reza.

A les 10 obres seleccionades que es podran veure a partir d’avui a la Sala Crespi cada diumenge fins al 24 de març se suma la representació del grup de la casa Qollunaka, Qui té por de Virgínia Woolf que tancarà el cicle de representacions.

Les obres van ser escollides entre 47 que van entrar a primera selecció d’una totalitat de 53 presentades, dues de les quals van ser fora de termini i 4 que s’havien representat en els tres anys anteriors, quan la normativa marca un mínim de 4 anys.

El criteri de selecció es fa mitjançant puntuació individual de l’equip que és després es comptabilitza col·lectivament i dóna els 10 primers, deixant fora, com assenyalarà la comissió selectora, a bones propostes. A banda del visionament de totes les obres en DVD, també veuen moltes de les obres en directe aprofitant la mostra anual del Teatre Nacional Amateur de Catalunya que es fa a Pineda de Mar, “la qual cosa no té comparació amb qualsevol gravació que es pugui fer” com assenyalà l’Eduard Garcia.

Els grups que presenten les obres escollides són el Centre Moral de Gràcia i el Casal Corpus Grup de Teatre de Barcelona, l’Impuls A.C. de Molins de Rei, l’Inestable Ceretana de Puigcerdà, El Centru C.P. de Canet de Mar, l’A.T. del Casal de Calaf, el Grup Escènic Navàs, el Grup de Teatre de Fals,el Taller de Teatre de Figueres i El Rossegall Grup de Teatre de Vilanova i la Geltrú.

Aquests grups opten als premis de “Millor grup”: El 1r premi “Ciutat de Terrassa” dotat de 400 €, el 2n premi “Llorer d’Ègara” amb 300 € i el 3r premi “Jaume Crespi” amb 200 €. El repartiment de premis es farà en l’acte de cloenda programat el 6 d’abril, on es fa prèviament una visita guiada als grups teatrals per la Seu d’Ègara, apropant la ciutat als grups d’altres ciutats del país. Els premis, a banda del “Millor grup” estan els de Millor direcció, primer actor i primera actriu, que rebran un trofeu; l’actor i l’actriu de repartiment, l’escenografia, la creativitat, la il·luminació so i muntatge musical i la caracterització que reben un diploma.

El jurat està compost per Joan Antoni Cortina, Anna Carol, Àngels Alcaraz, Francesc Muntada, Ma Àngels Cots, Montserrat Palleja, Aurèlia Llac, Robert Roer, Jaume Llucià i la mateixa Teresa Casals. Aquest any el jurat juvenil no hi serà per motius de calendari, però sí que es manté la votació popular, què en té seguidors i seguidores que s’apunten al programa les votacions fetes per fer la seva pròpia valoració final.

Ana Belén Mesa

 

Related Articles

Deixa un comentari