Avui hem entrevistat a Jordi Paüls que demà 07 d’octubre presentarà a la Sala Salvador Alavedra dels Amics de les Arts la seva exposició “Cels de fusta”.
En Jordi ha arribat amb la seva motocicleta al Teatre Principal, on ha tingut lloc l’entrevista, donat que és el cap tècnic del Teatre Alegria i del Teatre Principal de Terrassa. En Jordi, terrassenc de naixement, és una persona afable, compromesa i molt inquieta: músic, pintor, enginyer tècnic, dissenyador gràfic. Ja des de ben petit li motivaven dues coses, una vessant enginyera de com es munten i funcionen les coses i una vessant artística que ens mostrarà en aquesta exposició.
La vessant enginyera és la que desenvolupa ara com a Cap Tècnic on treballant al darrera de l’escenari i les paraules com tramoia, teler i trapa cobren vida i fan realitat els muntatges escenogràfics a través de cordes, politges, contrapesos, és la maquinaria escènica.
Abans d’això, el dibuix tècnic i la tipografia l’havien conduit a treballar com a dissenyador gràfic, després d’haver estudiat a l’escola EINA (Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona) i treballat a l’estudi d’en Claret Serrahima, fins tenir el seu propi estudi amb Jaume Farrés Ubach.
Tot i que la seva vida professional l’ha conduit més per aquesta part més tècnica, la seva faceta artística ha estat present en la seva vida. El dibuix i la pintura, amb més o menys temps invertit i de forma irregular segons les etapes de la seva vida, no ha desaparegut mai, com ell mateix diu “la cosa artística hi és al fons i ha de sortir”.
Ja de ben petit anava a casa d’en Floreal Soriguera per aprendre les bases del dibuix i la pintura, i més tard va aprendre amb el gran mestre Manuel Moli. Tot i que no s’ha dedicat de manera professional, ha pintat diferents sèries de pintures amb diferents estils que semblen com confessa ell “de diferents pintors”.
En el seu estudi ha pintat les sèries com “Cadires”, “Figuratius” o “Catalunya” que mostren el seu joc amb els colors, l’acrílic com a base i la utilització d’altres materials com sorra o cordills que donen textura a molts quadres.
Segueix treballant en la sèrie “Catalunya” ja que com diu “és una cosa que he anat patint, el país el sento molt arrelat i em sento una persona lliure”. En els quadrem es pot observar un llenguatge punyent, colpidor que mostra un cert grau de dolor en la seva composició.
Buscant el seu propi llenguatge i els seu propi estil, des d’aquesta primavera va començar la sèrie “Cels de fusta” on s’han conjugat els anys d’aprenentatge no tan sols de dibuix i pintura, sinó de disseny gràfic, i en especial la tipografia, i de la seva experiència al teatre.
“Cels de fusta” és la comunió de diferents elements que d’una forma estètica juguen amb un simbolisme que parla per si sol en cada quadre. Emmarcat en colors de tardor, de marrons i vermells, els elements comuns que es poden observar són fusta, cordes, pedres i teles que ens recorden els elements teatrals de la maquinaria escènica. La fusta poden ser branques o peces tractades segons el que es vol expressar i les teles estan envellides, beix, cru o ocre són els colors que segueixen l’estètica i el simbolisme dels quadres.
Aquests estan acompanyats pel nom de cada quadre creant una simbiosis entre la tipografia i els elements utilitzats que donen a cada quadre la seva pròpia interpretació i significat.
Sobre una base de fusta, que és el cel de rerefons, i d’aquí el nom de l’exposició, en Jordi crea tot un joc estètic de tensions, simetries i lectures amb sentit, jugant amb tots els elements que composen el quadre.
Com es pot observar per exemple a “Parèntesis” on un tac de fusta que simbolitza la raó té lligat una corda tibada que simbolitza el procés de pensament i la qual es tensa mitjançant una pedra que representa el pes d’una decisió. A cada costat de la corda hi ha una tela que dibuixa el parèntesis, i amb això la idea del procés reflexiu i la presa de decisions.
Amb quadres com “Ordit”, “Trama”, “Abracadabra”, “Parèntesis”, “AfricArt”, “Creu”, “Natura”, “Fletxa”, o “Poesia”, en Jordi ha trobat el seu propi llenguatge, es sent identificat amb el que està creant, i no és una etapa acabada, sinó que com diu ell “tot just ha començat” donat que en el seu quadern no paren d’aparèixer noves idees i que està en ebullició creativa.
Aquesta exposició serà del 7 al 26 d’octubre i aquell qui vulgui podrà comprar i endur-se a casa un quadre seu. Tot i així, el més important per ell es poder exposar i mostrar el seu treball, és una qüestió de satisfacció personal.
Deixa un comentari