El projecte ‘Aprenentatge Servei en l’àmbit de l’optometria’ del Centre Universitari de la Visió (CUV), de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) ha estat premiat com a millor iniciativa docent en la 20a edició dels Premis a la Qualitat en la Docència Universitària, que atorga el Consell Social de la UPC. També ha resultat guardonada, per la seva trajectòria docent, la professora Maria Àngels Puigví, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona (ETSECCPB). Els guardonats rebran el premi en l’acte d’inauguració del pròxim curs acadèmic 2017-2018 de la Universitat.
El projecte docent Aprenentatge Servei en l’àmbit de l’optometria del Centre Universitari de la Visió (CUV) ha estat premiat en la modalitat de millor iniciativa docent pel Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El CUV és un centre en el qual participen actualment 15 professors i professores de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT).
Mitjançant aquesta iniciativa, des de l’any 2008 el CUV han atès més de 20.000 pacients, principalment dels col·lectius més necessitats, d’acord amb els serveis socials del municipi de Terrassa i d’altres poblacions i institucions d’arreu de Catalunya. Aquests pacients són atesos pels estudiants del grau d’Òptica i Optometria i del Màster d’Optometria i Ciències de la Visió, supervisats pel professorat, com a part de les pràctiques clíniques.
L’atenció directa en la que participen els estudiants està organitzada pel professorat en base a l’aprenentatge servei, és a dir, aprendre tot oferint un servei a la societat. Una dinàmica que permet desenvolupar habilitats de la pràctica professional real, tot contrastant continguts teòrics, adaptant-los als condicionants de cada pacient i incorporant la participació i el compromís social.
El jurat del Premi ha valorat especialment l’elevat nombre de pacients atesos al llarg dels anys de trajectòria de l’experiència docent utilitzant la metodologia d’aprenentatge-servei i la bona acollida que ha tingut per part de les entitats i persones implicades, tant els serveis socials de l’Ajuntament com les empreses col·laboradores i els pacients. Així mateix, també s’ha tingut en compte que amb aquest treball conjunt d’estudiants i professors s’està retornant a la societat l’esforç desenvolupat en aprenentatges tecnològics.
Premi a la trajectòria docent
Per la seva part, Maria Àngels Puigví, investigadora del Departament d’Enginyeria Civil i Ambiental, imparteix docència a l’Escola de Camins, en les assignatures d’àlgebra i geometria i àlgebra lineal, en els nivells de grau i màster. Ha dinamitzat diferents projectes docents, que l’han fet mereixedora de la Medalla d’aquest centre per la seva tasca en projectes de millora de la qualitat docent. També ha estat reconeguda per la capacitat de fer docència en una assignatura considerada difícil i en la qual, malgrat tot, ha obtingut unes valoracions excepcionals i una acollida excel·lent per part dels estudiants.
La seva candidatura al Premi a la Qualitat en la Docència Universitària del Consell Social ha estat presentada per la delegació d’estudiants de l’Escola de Camins, cosa que el jurat ha valorat molt positivament en la designació del guardó.
Un reconeixement a la millora docent
El Premi a la Qualitat en la Docència Universitària del Consell Social, adreçat al personal docent i investigador de la UPC o a equips docents adscrits a unitats bàsiques de la Universitat, té com a finalitat incentivar l’excel·lència de la funció docent mitjançant el reconeixement d’una activitat rellevant o iniciatives que hagin contribuït a la renovació i la millora de la qualitat docent. El guardó, de caràcter honorífic, té una periodicitat anual.
El lliurament d’aquesta 20a edició dels guardons es realitzarà en el decurs de la inauguració del curs acadèmic 2017-2018 a la UPC. El Consell Social de la UPC presentarà ambdós premiats com a candidats a la distinció Jaume Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya.
Deixa un comentari